Държавния глава Румен Радев на брифинг пред медиите днес каза:

Философията на бюджета на управляващите е „След мен и потоп“. Този бюджет вече не е адекватен на текущите реалности и предизвикателствата, които ни очакват през 2021 г. Разликата между подхода на българското правителство към тези предизвикателства и подхода на правителствата на другите европейски държави показва защо продължаваме да бъдем на последно място в Европа. Следващият български кабинет ще бъде поставен в изключително неблагоприятна ситуация – опоскана хазна, фалирали домакинства и бизнеси, липса на приходи и най-вероятно – социални напрежения.

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 са пожарни, закъснели и неразбираеми – първо разбрахме, че няма нужда от никакви мерки, а в същия ден ни се каза, че трябва да има много строги мерки. Нужен е балансиран и комплексен подход на здравни, икономически и социални мерки. Лятото се пропусна за каквито и да е действия и сега кабинетът се опитва да внуши, че са виновни болните. Десет години лекарите и медицинските сестри напускат страната, здравната каса се източва, не се правят реформи, закриват се общински болници.

Българите умират не само заради коронавируса, а най-вече заради хаоса в управлението на кризата, заради отказ на достъп до здравеопазване, какъвто по Конституция всеки гражданин трябва да има. Българите умират от лошо качество на живот, от липса на превенция и профилактика и от блокиране на лечението на други, не по-малко опасни болести. Апелирам към всички да спазваме мерките, за да разтоварим колкото е възможно нашите лекари и медицински сестри, които работят извън предела на своите възможности.

Конституцията на управляващите приключи още по-срамно, отколкото започна. Фарсът, който се разигра, е едно от най-грозните посегателства върху конституционализма в историята на България. Премиерът използва Конституцията, единствено за да спечели още някой друг месец на власт с една цел – управляващите да правят изборите по тяхната система. Подходът към Конституцията, който виждаме в парламента, е абсолютно недопустим в една правова държава.

Никъде в българската Конституция не пише, че президентът дължи обяснения на външния министър защо приема или отхвърля дадено предложение за посланик. Държа на моите принципи, а те са да изпращаме за посланици доказани професионалисти и дипломати от кариерата. Политическата квота е намалена значително през последните години и аз работя за това. България трябва не просто да изпраща посланици, които да управляват посолства. България трябва да изпраща хора, които отстояват българския интерес, разширяват нашите партньорства и помагат на българския бизнес и експортната ни политика.

След като години наред българското правителство излъчваше щедри обещания за безусловна подкрепа за членството на Република Северна Македония в ЕС, с огромно закъснение кабинетът се сети, че трябва да отстоява националния интерес и затова днес е в изолация. Неуспешен беше и опитът за убеждаване на европейските партньори, че условията на Националната рамкова позиция на България, приета с консенсус от парламента, трябва да бъдат заложени в преговорната рамка за Република Северна Македония.

Затова сега ще бъде груба грешка ако премиерите Борисов и Заев изиграят някакъв театър за пред публиката и отново подпишат една пожелателна декларация, какъвто е договорът от 2017 г. - без ясни критерии, без механизми за верификация и без измерители за изпълнение. Ние имаме най-голям интерес и най-голямо желание нашите братя от Република Северна Македония да получат своята европейска перспектива и затова са нужни спокойствие, търпение и открит разговор, в който ясно да бъдат изложени позициите на двете държави.

Не трябва да се изкушаваме от бързи решения с имитация на триумф на европеизма от една страна и на конструктивизма в двустранните отношения от друга. Зад тази фасада ще продължат да гният проблемите, заложени от Титовия режим.

България следва да даде съгласие за начало на преговорите за членство в ЕС на Република Северна Македония, след като се признаят обективните исторически факти и когато стане устойчив и необратим процесът по изкореняване на езика на омразата и злоупотребата с българската национална идентичност и суверенитет. Противното би означавало вместо да интегрираме желани партньори, да интегрираме проблеми. А България е отговорен член на ЕС и не може да си го позволи.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.