Гледам по телевизорите сутринта, че са зейнали предизборните дупки на ГЕРБ от миналата година. И Графа, и Ректората, но те горките не знаят, че в тях се крият тези, които ни пазят от комунистите! Браво Данче!, написа във Фейсбук политическият анализатор и пиар ескперт Арман Бабикян.

Коментарът му е свързан със започналия нов ремонт на последните ремонти в София.

Част от асфалта, положен пред Ректората на Софийския университет, е пропаднал. А на улица „Граф Игнатиев" отново има счупени плочки, въпреки че ремонта приключи май месец миналата година, съобщава bTV.

Новият асфалт на кръстовището при СУ „Св. Климент Охридски“ бе поставен през август 2018 г., а Столична община се похвали, че ремонтът е завършен само за 48 часа, което бе документирано във видеоклип. Но само година и половина по-късно вече има пукнатини.

Напукването на настилката е мрежово, което показва, че не е подменена основата, където явно се крие проблемът, а само горните два пласта асфалт, смята Андрей Зографски, който припомни и аналогичния, според него, случай с вълните на асфалта на бул. „Цариградско шосе“.

Колко е излязъл като цена ремонтът, активистът не може да каже, защото проектът включва и реконструкция на кръстовището при паметника на Васил Левски и на пространството около около храм-паметника „Св. Александър Невски“, който още не е направен. 25 милиона е официалната стойност на целия проект, която Зографски определя като нормална.

По неговите думи най-вероятно не е било направено проучване на състоянието на основата и затова се е стигнало до тази ситуация с пукнатините.

Това обаче бе отречено от зам.-кметът на София по направление "Обществено строителство" инж. Цветан Божинов, който е категоричен, че е било правено проучване, но „както често се случва, екзекутивите не са направени прецизно и ние предпочитаме да направим такава организация, която да ни даде възможност, когато отворим участъка да отстраним и такъв възможен дефект“.

„На какво се дължи дефектът при Ректората, може само да гадаем“, каза Божинов и допълни, че когато се отвори участъка ще стане ясно дали причината за дефекта е тръба на „Софийска вода“ или е по вина на изпълнителя.

Дефектите ще бъдат отстранени от изпълнителя на проекта. Грижа за дефектите на „Граф Игнатиев“ също ще бъдат поети от фирмата, извършила ремонта там. На пресечката с улица „Цар Иван Шишман" настилката е разбита от преминаващите коли, а дъждовните води „завиряват“  и не се отича в канализацията, образувайки локви.

Вината за тези дефекти не е на „Джи Пи Груп“, заяви Георги Гигов, мениджър проекти в компанията.

Според него абсолютно точно е бил изпълнен одобреният проект по одобрената технология, за което са били наети, заяви Гигов, който е категоричен, че ако материалите са били некачествени, ще има проблем по цялото трасе, а не в определен участък.

Инж. Цветан Божинов определи дефектите като дребни и каза, че обектът е бил приет с Акт 15. Имало е забавяне в ремонтите заради метеорологичните условия.

Фирмата изпълнител ще ремонтира проблемния участък до 10 март.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.