Константин Каменаров получи окончателна осъдителна присъда за шофиране в нетрезво състояние и по закон не може да заема поста - шеф на Българската национална телевизия.  На неговото място, с решение на СЕМ, бе избран Емил Кошлуков. Той ще изпълнява длъжността "генерален директор на БНТ" до 3 месеца.

"Проведохме много разговори във вчерашния ден. Достигнахме до решението новият генерален директор да бъде човек с повече опит в БНТ. След проведените разговори получихме единствено съгласие за номинация от г-н Кошлуков", обясниха по време на заседанието от СЕМ. Предложението изборът да бъде отложен не бе прието.

Кандидатурата на Кошлуков бе приета от СЕМ с 3 гласа "за", 1 "против" и 1 "въздържал се". Той бе и единственият номиниран от Съвета за длъжността. Конкурсът за избор на следващия "титуляр" на позицията ще се проведе до три месеца.

Назначаването на Емил Кошлуков начело на БНТ е удар срещу обществената телевизия, смятат от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ).

Асоциацията на европейските журналисти – България протестира остро срещу решението на Съвета за електронни медии да назначи Емил Кошлуков за временно изпълняващ длъжността генерален директор на Българската национална телевизия.

В цял свят се гледа с подозрение на прескачането от политиката в журналистиката и е абсолютно несъвместимо със статута на БНТ като обществена телевизия да бъде управлявана, макар и временно от човек с биографията на г-н Кошлуков.

Още по-притеснително е, че Кошлуков дойде в БНТ след деклариран стаж в телевизия “Алфа” на партия “Атака”, чийто лидер има три присъди за хулигански прояви. А идеологията на партията би могла да се определи като екстремистка и антиевропейска.

Tози избор оставя съмнение, че позицията на генералния директор на обществената медия е зависима от интересите на управляващата коалиция, от която тази партия е част. И това се случва в период преди избори, което е сериозна опасност за безпристрастността на медията.

Самият престой на г-н Кошлуков в националната телевизия вече е белязан от непрофесионални журналистически практики, кулминиращи с неприличен жест в ефир.

Днешното решение на СЕМ може да бъде сравнено с подобен неприличен жест към свободата на словото и към цялото българско общество. АЕЖ настоява СЕМ бързо да преразгледа това свое решение, преди то да доведе до още по-голяма имиджова щета за телевизията след осъждането на досегашния генерален директор, избран от Съвета за електронни медии.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.