24-годишният младеж Христо, който е с ДЦП и вчера със сила бе изнесен от бившия Партиен дом, е с напълно запазен интелект. “Самият той иска да участва в протестите”, сподели пред "Фрог нюз" майката на момчето Димитрина Русева.

След бруталната атака към него от страна на служители на НСО, няколко политици се опитаха да прокарат опорката дали изобщо той съзнава и дали иска да участва в акциите на майките от “Системата ни убива”. Появиха се дори цинични изказвания, че жените използват момчето за жив щит.  Нещо повече-председателят на парламента Цвета Караянчева даде съвет Христо да си стои вкъщи, каквато бе безумната практиката и отношението към хората с увреждания няколко десетилетия наред в България.  

.
Снимка: БГНЕС

.
Снимка: Системата ни убива, Фейсбук

 

Потърсихме Димитрина и другата майка на дете с увреждане Вера Иванова, за да разберем какво е състоянието на момчето и как е реагирало на всички физически и вербални атаки, които му се стовариха.  Ето какво ни разказаха те: 

“ Христо няма никакъв проблем с интелекта. Той е грамотен, чете и пиша, като му се помага на ръката. Няма нарушения в интелекта, само двигателни са проблемите. Пареза има в гърлото, затова не може да говори. Той е гласоподавател и упражнява своя вот. Освен това има ясен начин да изразява мислите и чувствата си. Вчера в НС Христо се изпъна в знак на протест, защото не искаше да го изнесат по този брутален начин. Той се противопостави на охраната. По негово желание участва в протеста. Днес се е събудил рано-рано, в 7 часа. Поиска да си облече официални дрехи. Христо участва години наред по протестите. Смята, че  тази борба е за неговия живот. 

 


Христо и майка му са заедно от началото на протестите.

Много се ядосваше, когато пред буса пред СУ полицията блъскаше Петя и Ванеса. Той като мъж искаше да ги защити и да им помогне. Следи по цял ден новини и е много добре информиран за това какво се случва в държавата. Няма никакво увреждане в интелекта. 

Когато започнаха да ритат и блъскат хората в НС вчера, той почувства, че не може с нищо да им помогне. А искаше.  Нормалната реакция на човек бе да се стъписа от тази гледка. Те не го пощадиха, стояха пред него и крещяха  с всичка сила. Няколко пъти им казах да се дръпнат назад, за да се успокоим ние и детето. Но те не се спряха”, допълниха двете майки. Вчера след насилието, жените обясниха, че той чете “Под игото“ на Иван Вазов.    
.

Припомняме ви, че Караянчева забрани на Христо да ползва тоалетната на НС. Така младежът прекара близо 10 часа, без да може да отиде по нужда. 

Вера и Димитрина уточниха нещо любопитно: “Днес отидохме до деловодството, за да си вземем папката с документите. Веднага реагираха от жандармерията. Полицаи дойдоха да ни снимат. Външната врата на деловодството обаче беше заключена. Един от НСО каза, че тази нощ деловодството се е преместило в старата сграда на НС. До него имаше друга жандармеристка и ние я попитахме дали това е вярно. Тя отвърна, че го научава току-що. Така, че не е ясно дали изобщо е преместено деловодството или вратата е заключена”.    

Христо е неотлъчно да майка си и съмишлениците й в много от техните битки:

.

 

.

.

 

.

.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.