Изследователи от сингапурския университет “Нанянг” NTU (Nanyang Technological University Singapore) наскоро разработиха “троянски кон“, който кара раковите клетки да се самоунищожават без използването на каквито и да било лекарства.

Учените от университета създадоха нанопротеина Nano-pPAAM, покривайки наночастица с L-фенилаланин. Раковите клетки абсорбират аминокиселината и несъзнателно пропускат противораковите наночастици, което води до самоунищожение. Раковите клетки се самоунищожават в резултат на увеличеното производство на реактивни кислородни видове (ROS). L-фенилаланинът е основна аминокиселина, която телата ни не могат да произведат сами. Абсорбира се от хранителни източници като месо и млечни продукти. Раковите клетки разчитат на аминокиселини за растежа на тумора, затова обикновено лекарите предлагат диета на гладно и с ниско съдържание на протеини, като ефективен начин за забавяне на растежа на тумора. Такива хранителни ограничения обаче са трудни за прилагане при всички пациенти.

“Противно на конвенционалната практика, нашият подход включваше използването на наноматериала като лекарство, а не като носител на лекарство. Така селективните и унищожаващи раковите клетки свойства на Nano-pPAAM са естествено присъщи и не е необходимо те да бъдат активирани с външни стимули. Аминокиселината L-фенилаланин действа буквално като “троянски кон“ — подобно на наметало за маскиране на нанотерапевтичния агент отвътре” — споделя водещият изследовател главен асистент Далтън Тей от отдел “Материални науки и инженеринг”. Според неговите думи, откритието е все още в съвсем началния си етап и предстоят още поне 10 години докато се достигне до приложима ефективна лечебна терапия и лицензиране.

С диаметър от само 30 нанометра, Nano-pPAAM частицата е приблизително 30 000 пъти по-тънка от човешки косъм. Важно нейно свойство е, че тя не унищожава здравите клетки, а единствено раковите.

Резултатите от изследванията с опитни мишки в лабораторни условия показват, че чрез наночастиците биват унищожени 80% от раковите клетки на гърдата, кожата, пикочния мехур и стомаха, в сравнение с конвенционалните противоракови лекарства. Освен това се намалява туморния растеж с около 60% при мишки с имплантирани човешки тройно-отрицателни клетки на рак на гърдата.

Доцент Ърн Ю Тан — специалист по рак на гърдата — вярва, че техниката “Троянски кон“ притежава потенциала за лечение на резистентни на лекарства ракови заболявания. Сега изследователите се стремят да доразвият наночастиците, за да им помогнат да се насочат към специфични видове рак и да увеличат ефективността при унищожаване на тумори.

За 2019-2020 г. Университетът “Нанянг” NTU получи от сингапурското правителство държавна субсидия от 587,2 млн сингапурски долара по перо “конкурентоспособност в научните разработки”.

Превод: Живко Гиргинов

С научната публикация можете да се запознаете от ТУК.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.