Навръх Великден (19.04.2020 г.) журналистът Милен Цветков беше убит на кръстовището на ул. „Хенрик Ибсен” с бул. "Черни връх" в София, в близост до голям търговски център. Хиляди изразиха съболезнования, но някои с половин уста (например като премиера Бойко Борисов). И лицемерни, и искрени негови колеги пресъздадоха голямата си болка от загубата, припомняйки колко добър, обективен и смел журналист е бил Милен.  
Няма да се спирам на това, защото личната преценка за качествата на някой е субективна и неедностранчива. Много пъти Цветков е бил правдив и обективен, но понякога журналистичекият му инстинкт е изневерявал. Важното е, че остана неопетнен, обичаше да задава неудобни въпроси, да търси истината, не се автоцензурираше и не търпеше цензура, а това на Статуквото и властимащите не се харесваше. Поради тази причина журналистическият му път бе осеян с уволнения, сваляне от екран, изместване на предаването му в негледаем времеви прозорец, до двегодишното му активно отсъствие от медийното пространство.

За огромно щастие на едни и нещастие за други, Милен Цветков стъпи отново в тв ефира през 2020 г. в TV1 с авторско предаване, заедно с разследващата журналистка Генка Шикерова. Но твърде за кратко. Дрогиран (според МВР и прокуратурата) младеж се вряза в колата му на червен светофар - Кристиян Николов, а по-късно разбираме, че с него е имало още две лица, момче и момиче - Георги Иванов и Симона Цанкова.
Журналистът и човекът Милен Цветков, типично по алекоконстантиновски, бе убит от онова, срещу което негодуваше приживе. Всичко случило се след неговата смърт, обаче, оставя много неизвестни отговори на предизвикани логични въпроси.

Лъчо Мозъка, официозът "24 часа" и версията на "случайният" свидетел

Прави силно впечатление, че ден след убийството на журналиста Милен Цветков, на 20 април депутатът на ГЕРБ Лъчезар Иванов, известен с прозвището Лъчо Мозъка, сам се е свързвал с официоза "24 часа" (тук).  Пред онлайн изданието той прави изпреварващо разкритие, че именно неговият син Георги е "третият човек" в автомобила-убиец. Малко след това разследващите потвърждават пред официоза информацията. Депутатът Лъчезар Иванов подчертава, че от 12 години не поддържа отношения със сина си, преди 3 години последно са се чули по телефона, но е готов да съдейства на разследването с каквото може.

"Нищо не започва от днес. И тук не става дума просто за един депутат.
Кой е Лъчезар Иванов?
Като журналист съм питала за тези нелицеприятни ситуации през годините:
2009 г. - Дъщеря му го обвинява, с писмо до американското посолство, че е жертва на домашно насилие. Жена му също. Той обяснява, че всичко това е заради развода му.
2010 г. – Екипът ни в бТВ направи провокация към депутатите, като ги покани, в работно време, да получат подарък телефон Верту на стойност 8000 лева с камъни Сваровски (така пишеше в поканата). Един от депутатите, които дойдаха да си получат „подаръка“ беше Лъчезар Иванов. В кутиите нямаше скъп телефон. Имаше мандарини.
Същата година името му беше замесено и в т.нар. поправка "Мери Джейн" в Закона за наркотичните вещества. В "Държавен вестник" беше публикуван текст, без да е приет от депутатите, който допускаше използването на изображения на наркотични вещества с рекламна цел. По това време Лъчазар Иванов беше шеф на здравната комисия. Поправката беше наречена лобистка.
През 2012 г. се разбра, че за да стане доцент в Медицинския университет е използвал (решил, че са негови) научни публикации на пенсионирания проф. Любомир Иванов, бивш директор на Националния център по опазване на общественото здраве. Инициалите на двамата съвпадат. Тогава депутатът обясни в студиото ни, че е допуснал техническа грешка и не се е опитвал да заблуди комисията.
Три години по-късно се оказа, че Иванов, въпреки всичко, е станал доцент. Тогава млади лекари попитаха в студиото ни как е станало това, след като не е написал нито една публикация с научна стойност.
През 2014 година, тогава 17-годишният му син Георги е задържан и разследван за грабеж на бензиностанция.
Вчера синът му Георги е бил в колата, която уби Милен. И бяга.
Днес Лъчазар Иванов се отрече от сина си. За да спаси политическата си кариера или не само?
Още някои въпроси:
Дали заради присъствието на депутатския син в колата полицията, иначе охотно говореща за мерките за влизане и излизане от София, още не е дала възможност да бъде питана от журналисти по темата?
Информация за момичето в колата?"
, задава въпроси, дава отговори и припомня журналистката Анна Цолова във Фейсбук (виж тук)


Бойко Борисов и Тодор Петров - Ловецът на автографи

Съвсем случайно на същата дата 20.04.,отново в онлайн изданието "24 часа", се "изповядва" и лице самообявило се за очевидец  на убийството на Милен Цветков (тук). Името му е Тодор Петров. Той е преподавател по география, а хобито му е да обикаля света и да се снима с популярни личности, като колекционира автографите им. Известен е като "Ловецът на автографи", но не е известно откъде намира средства за своите пътешествия. Въпрос, който поставя и разследващият журналист Григор Лилов в свой пост във Фейсбук (тук).
Пред "24 часа" Тодор Петров раказва, че когато е видял катастрофата (около 18:00 ч.), Милен Цветков е бил в съзнание и вече се е намирал седнал на бордюра, нямал е рани по лицето си, разговарял е с полицаи, пил е вода. Петров не пропуска да направи внушението, че движението не е спряно, разпилявали са се части по шосето от разбилите се в катастрофата автомобили, екипът на Спешна помощ се е забавил твърде много, което според "свидетеля" е причината Цветков да почине. Петров следи и действията на шофьора на джипа, врязал се в автомобила на Цветков, изтъквайки че търсел нещо в колата си, като не му е направена проба за алкохол и наркотици от пристигналия полицейски екип.

С тези свои изказвания Тодор Петков целенасочено внушава, че едва ли не Милен Цветков не е починал следствие на катастрофата, а поради забавяне на медицинския екип.

Казаното от Тодор Петров се разминава с изявлението на говорителя на Спешна помощ Катя Сунгарска. Според нея човекът, която е седял на тротоара и е бил видян от "очевидеца", е вероятно лице от другия автомобил в катастрофата, защото лекарите на място били открили Милен Цветков по средата на шосето в безсъзнание, само с пулс, откаран е до "Пирогов", където е издъхнал пред вратите на болницата. На 21.04.2020 г. директорът на Спешна помощ - София Георги Галев категорично заявява, че медицинският екип, който е бил при Милен Цветков и го е откарал до болницата, не е разпознал водещия. До последно не са знаели кой е пострадалият пациент, тък като от катастрофата лицето му е било променено до неузнаваемост, споделя пред медиите Галев.

Едва в 21:48 ч. на 19 април, когато за цяла Българя е известно, че журналистът Милен Цветков е убит при ПТП, свидетелят на катастрофата от около 18:00 ч. - Тодор Петров, публикува във Фейсбук своя снимка с Милен Цветков, придружена с кратък съболезнователен коментар.
Тази публикацие е налична в профила на Тодор Петров до късната вечер на  21.04., но към 22.04. е вече скрита или изтрита от там (виж тук).

На 21 април 2020 г. "свидетелят" Тодор Петров е гост в сутрешния блок на телевизия bTV. Поведението му пред водещия Антон Хекимян е смущаващо и будещо подозрения за истинността на изреченото, което свидетелят донякъде самооправдава с липсата на сън от момента, в който е станал очевидец на трагедията.

Ето какво изрича той:

"Не съм спал два дни след този случай. Изказвам искрените си съболезнования на негови близки. Голяма трагедия. С приятели седяхме и през цялото време минаваха коли с висока скорост. Към 6 часа мина поредната кола, но с много сериозна скорост. Чуха се два взрива, като вторият беше по-голям. Бяхме на 50 метра от събитието. Видяхме едно такси с почупени стъкла. Шофьорът беше здрав. После видяхме колата на Милен Цветков с липсваща задна част на колата. На 20 метра пред него беше колата на младежа, до спирката на метрото. На двете коли въздушните възглавници се бяха отворили. По едно време видях човек до тротоара. Разпознах Милен Цветков. Той сам беше слязъл от колата и е изминал 20 метра. Видях, че има охранители около него, но не и полицаи. Бяха 4-5 човека. Всеки знае, че при политравматизъм, не трябва да се мести тялото от инцидента. Видях, че му дават вода. Зная, че никога не се дават течности на такива пострадали хора. Изведнъж видях, че те започнаха да му предлагат. Милен беше в съзнание. Контактуваше. Видях, че му отворят устата. Изведнъж му стана лошо. Докато дойде линейката на мен ми се стори цяла вечност. Не ми беше да гледам часовник.
От СДВР казаха, че в 18:16 бил постъпил сигнала. Неговото състояние се влоши на място. Чак като дойде втората полицейска кола, спряха движението. Хвърчаха части навсякъде. Грозна гледка. На две минути разстояние от мястото има две болници и те са престижни. Ако не могат да помогнат защо са болници. Можеше ли да бъде спасен един човешки живот?
Дойдоха две момичета от линейката, опитаха да му направят масаж, на място линейката седя 10 минути, после докато тръгна, мина много време. Според мен той умря на място. На място не даваше признаци на живот. Чак като се прибрах вкъщи, разбрах че е починал."
и т.н.

Телевизионното участие на нарочения за "свидетел" Тодор Петров предизвика много противоречия и неизвестни. Анализ на казаното от него направи бившият съдияи прокурор Румяна Ченалова (виж тук). По всичко си личеше, че Петров очертава версия, при която причината за смъртта на Милен Цветков не е в пряка причинно-следствена връзка с катастрофата, предизвикана от Кристиян Николов.

Защо всичко изложено до тук като факти и обстоятелства замирисва на "активно ченгджийско мероприятие", с цел прикриване на реалната фактическата обстановка?

1. Обслужващият властта официоз "24 часа" и друг път е ползван за прокарване на удобна за управляващите и полицията версия при престъпнения с висок отзвук, която да бъде предварително лансирана в публичното пространство за подгряване и формиране на общественото мнение за това, което трябва да бъде "разкрито" и "доказано". По принцип версията се спуска като свидетелски разказ, анализ, информация от неназовани източници. В случая прави силно впечатление, че депутатът на ГЕРБ Лъчезар Иванов сам търси именно "24 часа", пред които да разкрие, че неговият син е бил в джипа убил Милен Цветков.
Отново първо пред  "24 часа", може би съвсем случайно, набеденият за очевидец Тодор Петров разказва какво е видял в деня на катастрофата.

Противоречиво е и казаното от Тодор Петров. Той заявява, че е се е намирал на 50 метра от катастрофата със свои познати/приятели и от това разстояние е разпознал умиращия Милен Цветков.

Тук изникват няколко въпроса:

1. Как Тодор Петров е успял да разпознае водещия Милен Цветков от 50 метра разстояние, след като дори лекарският екип, а вероятно и полицаите и присъстващите на местопрестъплението не са успяли да идентифицират жертвата, защото е бил изменен до неузнаваемост от силния удар при катастрофата?
Ако някой от присъстващите - охрана на мола, служители на реда, обикновените минувачи, притекли се на помощ, които са били в непосредствена близост до популярния водещ са го разпознали, то тогава те биха съобщили на лекарите кое е лицето. А лекарският екип, по думите на директора на Спешна помощ - София, разбира едва в болницата, че починалият е журналистът Милен Цветков.
2. Защо "свидетелят" Тодор Петров съобщава едва в 21:48 часа на 19 април във Фейсбук, когато вече всички в България знаят за убития при катастрофа Милен Цветков, че е станал очевидец на случилото се? Има ли изобщо доказателства, че е присъствал на местопроизшествието?
Живеем във века на високите технологии. Почти всеки от нас позлва смартфон, прави снимки, видеа, сърфира в интернет и комуникира в социалните мрежи. Буди истинско недоумение - как така "Ловецът на автографи", чието хоби е да се снима до известни личности и по презумпция трябва да е винаги с готов за фотос телефон, не е заснел случващото се?!
Защо учителят по география, който иска да е в светлините на прожекторите, не е направил видеоклип на трагедията, за да помогне на "човека, чието предаване стана причина да снима автографи", след като твърди, че го е разпознал?!
Защо не е направил дори и снимка, която веднага да публикува във Фейсбук с коментар: "Блъснаха Милен Цветков", а съобщава за това едва късно вечерта, след като катастрофата е причинена около 18:00 часа?!
Не са известни и лицата, с които Тодоров твърди, че е бил по това време на кръстовището на бул. "Черни връх" - имат ли имена, самоличност, защо не са дали примерно те интервю за "24 часа" или да гостуват заедно с него при Хекимян в студиото на bTV.  Не е уточнено къде точно са стояли на 19.04.2020 г., както и има ли запис от камера в близост, който да докаже присъствието им до местопроизшествието.
Още по-смущаващият факт е, че Тодор Петров изтрива на 22 април поста си във Фейсбук, с който на 19 април съобщава, че е очевидец на случилото се. А дали наистина е бил?! Или му е подсказано как да "преразкаже" ситуацията?!

Часовото разминаване в появилите се видеа и забавянето на скоростта им

На 21.04.2020 г. във Фейсбук се появиха две видеа от камери, заснели катастрофата от различен ъгъл, при която беше убит Милен Цветков на 19 април. Първото видео бе споделено от Георги Минчев (тук), а второто от неизвестен потребител, но към днешната дата вече не е налично в социалната мрежа. Въпреки това Георги Врабчев е направил компилация от двете видеа, с която обяснява, че те са манипулирани, като скоростта им е забавена.
Така се внушава, че скоростта, с която Кристиян Николов се врязва с управлявания от него джип в колата на Милен Цветков, е по-ниска от 100 км/ч. (видеото поставено е в края на публикацията).
А ако манипулацията е умишлена и е подготовка за бъдещи смекчаващи вината обстоятелств, изпозлвани от защитата в съдебния процес?!

Прокуратурата отговори на обществените очаквания

Въпреки очевидните опити и "ченгеджийски мероприятия" вината на Кристиян Николов за смъртта на Милен Цветков да бъде смекчена и отчасти прехвърлена на медицински лица, прокуратурата днес му повдигна обвинение за умишлено убийство.

Прокуратурата обвини Кристиан Николов за умишлено причиняване на смъртта на журналиста Милен Цветков, като случаят е особено тежък, съобщават от държавното обвинение.

Софийска градска прокуратура преквалифицира обвинението спрямо Кристиан Николов, като на същия е предявено ново, по-тежко обвинение за извършено от него умишлено престъпление по чл. 342, ал. 3, б. „в”, във връзка с ал. 1, пр. 3 от НК.

На 19.04.2020 г., около 18.00 ч., в района на кръстовището на ул. „Хенрик Ибсен” с бул. „Черни връх” в столицата, обвиняемият Николов, при управление на моторно превозно средство - лек автомобил Audi Q7, нарушил правилата за движение по Закона за движението по пътищата, като се е движил със скорост над разрешената и не спрял при приближаване на кръстовището при червен сигнал на светофарната уредба, вследствие на което умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков. Случаят е особено тежък, тъй като деецът е управлявал моторно превозно средство след употреба на различни видове наркотични вещества – амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам. Застрашил е живота и здравето на множество участници в движението, като деянието е извършено на оживено място.

Съгласно разпоредбата на чл. 342, ал. 3, б. „в” от Наказателния кодекс за особено тежки случаи наказанието е от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор.

По делото е изготвено предварително заключение на назначената съдебно-медицинска експертиза от аутопсията на пострадалия, от което е видно, че вследствие на удара от ПТП на Цветков са били причинени множество несъвместими с живота травми - счупване от 3 до 11 ребро, травма на черния дроб, както и сърдечна тампонада.

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на извършителя на престъплението - „задържане под стража“.

Във връзка с множество запитвания от журналисти, отнасящи се до медийното отразяване на съдебното заседание по внесеното от СГП искане, ви уведомяваме, че осигуряването на достъп в сградата на Съдебната палата е от компетентността на председателя на ВКС.

Според източници на БНТ, разследващите проверяват данни, че Кристиан се е дрогирал с едно от най-скъпите синтетични наркотични вещества адренохром, наричано още "сатанинския наркотик". Веществото е дериват на адреналина.

Майката на Кристиян Николов - Десислава Николова

Кръгът "Банкя" зад връзките на Десислава Николова в СДВР? Кръгът "Банкя" (си) взе бизнеса от Миню Стайков?!, пише БГснайпер.

Десислава Николова, съдружник и служител на Миню Стайков, разполагала с връзки в СДВР. След задържането му кръгът "Банкя" не го подкрепи, но дали не (си) взе бизнеса от него?

Новият "Миню Стайков" е от знакова фамилия, която е била изключително близка до Учителя на Бойко Борисов в политиката.

Засега медиите не осветяват връзката между Десислава Николова и кръга "Банкя". Не че не са в час със старата връзка между СДВР и този генералско-масонски кръг.

Всъщност СДВР е създадено на практика от кръга "Банкя", тъй като неговият лидер е градил структурата и назначавал ключовите кадри в началото.

Кръгът "Банкя" е свързван с "братя Черневи" и Софийско градско управлиение на МВР, което е предходник на СДВР.

Обаче според източници от службите в него има не по-малко влиятелни фигури, които са били съдружници на Миню Стайков и поеха бизнеса след задържането му.

Според източниците Десислава Николова им е партньор, а те разполагат с широки връзки във властта.

 В СДВР се коментира под сурдинка, че всъщност синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов - Георги, е бил пуснат от униформени да си ходи от местопрестъплението. „Ако това се окаже вярно, възниква логичният въпрос дали някой униформен не се е заел да помага за заличаване на следите“, споделиха те, разкрива Фрог нюз.

Над три вида дрога е открита в кръвта на Кристиан Николов, който с луксозния си джип помете возилото на журналиста Милен Цветков на Великден. Със същия автомобил преди около 4 години има регистриран и друг много тежък инцидент на пътя. За него отговорност е поела майка му Десислава. Заради куп съмнения около разследването, вече е заострено и вниманието на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР. Това разкриха пред Фрог нюз източници от полицията.
Според тях едва на третия ден от фаталния сблъсък от СДВР са извадили наяве фактът за предишната катастрофа. Въпросният джип тогава е станал причина за друго ПТП в столицата, при което човек е получил средна телесна повреда. Много хора са били наясно, че возилото се управлява от Кристиан. Майка му, обаче е била подведена под наказателна отговорност.

Заради чистото си съдебно минало, както и заради факта, че застрахователите са покрили щетите, тя била осъдена на административна глоба. Опитни полицаи се питат дали не е редно делото отново да бъде преразгледано, както и да се разпитат свидетелите наново, за да се разбере дали всичко около този случай е напълно изяснено относно извършителя.  Те са категорични, че само преглед на видеокамерите за последния месец, би дал отговор дали с  въпросния автомобил са били извършвани и други нарушения. Предстои да видим, дали това ще се случи.

В хода на разследването става ясно, че в кръвта на 22-годишния Кристиан Николов има следи от повече от три вида дрога. Източниците ни твърдят, че все още полицията не е направила постъпки да научи  откъде и как той се е снабдявал с наркотиците, както и дали спътниците му в колата са ползвали същите артикули забранени вещества.  В СДВР се коментира под сурдинка, че всъщност синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов- Георги, е бил пуснат от униформени да си ходи от местопрестъплението. „Ако това се окаже вярно, възниква логичният въпрос дали някой униформен не се е заел да помага за заличаване на следите“, споделиха те.  

Именно затова източниците ни изразиха сериозни опасения, че сред колегите им от СДВР може да има и такива, които с действията или бездействията си биха могли да саботират разследването за катастрофата с последвалата гибел на уважавания журналист.

Основание да се притесняват им дават и други факти. Първият е, че все още няма яснота дали е извършена експертиза, която по категоричен начин да даде отговор на въпроса дали спирачките са били изрядни в момента на фаталния удар. „Вече три дни няма отговор на този въпрос от столичната полиция. Колкото повече времето тече, толкова по-голяма е вероятността да се отдалечим от истината на този отговор“, споделиха опитни ченгета. Предвид високата корупция в системата, експерти не изключват вероятността да се направи вмешателство в техниката, така че, да се обслужи евентуална защитна теза на виновния за катастрофата.

Класически метод е адвокати да прибягват до аргумента, че техническа неизправност, а не човешка грешка е довела до дадена трагедия на пътя. На този етап няма данни разследващите да са източили данните от навигационната и джипиес системата на джипа, тъй като информацията би била от изключителна важност за изхода на бъдещото дело. Притесненията на блюстители на реда са свързани  и с факта, че ако не се извършат бързо някои действия по събиране на доказателства,  компютърът също би могъл да се окаже блокиран междувременно.

Вътрешни хора от системата твърдят пред екипа ни , че все още не са издирени и хората, които можеха да бъдат пометени от летящия джип. Става дума за 6-7 човека, които от разпространените във вторник записи на трагедията се вижда, че по чудо са останали живи и здрави. От МВР са категорични, че техните обяснения биха били от изключително значение за разплитането на истината за зверската катастрофа и призовават сами да потърсят органите на реда, за да помогнат.   

Адвокати признават, че на този етапи няма да е изненада, ако по случая  се издигнат две защитни тези. Първата, колкото и абсурда да звучи е,  че зад волана не е бил Кристиан, тъй като в колата са били трима души.  Тя би могла да бъде оборена сравнително лесно от записи от камери, ДНК-експертиза, свидетелски показания и т. н.  Втората пък е свързана с това, че може педалът на спирачката да не е сработил. „Именно затова от съществено значение е експертизата на джипа да стане възможно най-бързо“, категорични са източниците ни.

Liberta.bg счита, че разследващите трябва да проверят всяка възможна версия за убийството на Милен Цветков, за да бъде тя отхвърлена.
Интересно е, как в празна на Великден София, в която патрулиращи полицаи търсят неспазващи противоепидемичните мерки за Covid-19 лица, не са забелязали вилнеещ с над 100 км/ч. джип из столичните улици и булеварди?
Къде са били КАТ, които трябва да следят за спазване на правилата за движение по пътищата?
Няма ли камери, които да се наблюдават в реално време?
Има ли записи, които да показват колко време, като продължителност, автомобилът на джигита Кристиян Николов (който е рецидивист при преминаване на червен светофар) се е движил зад колата на Милен Цветков? 
Относно употребата на наркотични вещества - те я невъзможна без да е налице разпространението им, което е "под чадъра" на държавата и правоохранителните органи.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.