През 2013 г., няколко месеца след регистрирането на Еma BGS SL, кипърска офшорка Palms Enterprises LTD й прехвърля около 2 млн. евро. Директори на кипърската офшорка са Йордан Христов и Иван Саздов.

Ето какво предлагам на Гешев да провери:

Като се проследят вписванията в Търговския регистър (ТР) се установява следното:

През 2008 г. Palms Enterprises LTD и Община Приморско регистрирали "Спортни имоти Приморско"АД при участие 50/50. Общината внесла 28 декара земя за спортен комплекс и спортна зала, а кипърската офшорка - 1 374 500лв.

Въпрос към ДАНС, Финасово разузнаване, банката, която е осъществила превода, прокуратурата: Извършена ли е проверка, според правилата на Закона за мерките срещу изпирането на пари, относно произхода на сумата, идентифициран ли е собственика на офшорката?

Изпиране на пари, според чл.2 от Закона е налице и когато дейността, от която е придобито имуществото, е извършена в държава членка на ЕС или друга държава.

Очевидно никой нищо не е свършил, защото две години по късно - в края на 2010 г., в един и същи ден "Спортни имоти Приморско" АД  сключва договори за заем отново с кипърската офшорка, с две български дружества и с офшорка регистрирана в САЩ. От кипърската офшорка получава суми в евро и лева общо на стойност 2 966 247лв. От американската - 196 234 лв. От "Перла Турист"АД - 1 413 012 лв. От ОМЗ ООД - 75 883 лв.
Последните две фирми са изцяло контролирани от Йордан Христов.

Извършена ли е проверка съобразно правилата на ЗМИП? Как са постъпили паричните суми? Идентифицирани ли са собствениците и предприети ли са мерки по изясняване произхода на средствата?

Възможно е такива суми да не са постъпвали по банков път - аргумент за това е заключението на експертите по оценяването на непаричната вноска.

Тези въпроси са изключително важни, защото случващото се в следващите години е безкомпромисно ограбване!

През 2011 г. предоставените заеми не се връщат от "Спортни имоти Приморско" АД  и срещу вземанията си фирмите придобиват акции с общинско участие. Капиталът се увеличава до 6 051 376лв.
През 2019 г. акционерите - американската и кипърска офшорка, продават акциите си на българското дружество ОМЗ ООД - контролирано от Йордан Христов, както и другият акционер "Перла турист" АД.

Така на практика Йордан Христов придобива 99% от акциите на "Спортни имоти Приморско" АД, а за Общината остава 1%. В капитала на дружеството е включен общински имот със сериозна площ, застрояване и предназначение.

Въпрос към прокуратурата: Няма ли данни за измама или документна измама и сериозно увреждане на обществен интерес? Какъв контрол е упражнил кметът на община Приморско Димитър Германов от ГЕРБ и членовете на Общинския съвет? Някой проверил ли е по ЗМИП офшорните фирми и произхода на средствата?

Същата Palms Enterprises LTD е извършила превода на около 2 млн. евро на фирмата на Борислава Йовчева. Този факт и размера на сумата са дали основание на каталунската полиция да започне разследване за пране на пари.

В България Palms Enterprises LTD е превела 3 966 247лв. Същата фирма, същият представител. В единия случай като подарък, в другия - за да се придобие чрез измама общински имот, който в такива размери и с такова предназначение няма как да купи без сериозен обществен скандал.

Какво ще направи българската прокуратура?
Има ли чадър над Йордан Христов и ЗАЩО?

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.