"Много неясноти и въпроси все още стоят пред издателите на печатни издания и читателите. От вчера, 1 март, „Български пощи“ пое разпространението на печата, след като над 1100 обекта на „Лафка“ затвориха. Проблемите обаче тепърва ще изникват, защото все още не са появили павилиони, алтернатива на „Лафка“, а в много градове и малки населени места другаде вестници почти не се продават.Сливен днес осъмна без вестници, съобщи БНР.

В централната поща на града не са получавали печатни издания и все още чакат указания как да действат.

„Това можеше да се прогнозира още миналата седмица, когато бяха проведени две срещи с „Български пощи“ и издателите на вестници, на които стана ясно, че нищо не е ясно“, каза пред „Хоризонт“ Теодора Пеева, главен редактор на вестник „Сега“ и представител на Съюза на издателите. Пеева потвърди, че към този момент нямат действащи договори. Те са едностранно подписани от издателите, но все още липсва подпис на другата страна.

„Ние не знаем кой превозва, къде превозва и кой ще ни плати накрая тиражите, които сме дали, но, както разбираме, не са стигнали до нашите читатели“, подчерта Теодора Пеева пред БНР. Според нея правителството е решило прибързано и изненадващо да се включи в разпространението на вестници, без да има съответна готовност по места за това. Пощите не разполагат с транспорт и пунктове за продажба на вестници и се изисква време за реорганизация. Не е ясно и с каква отстъпка ще се работи.

Първоначално е бил визиран срок 1 юли, за да има време да се ангажират хора и да се обособят обекти. Но след бързото закриване на „Лафка“ заради промените в Закона за хазарта, неизвестните са много.

От години издателите на вестници алармират за монопола на разпространителския пазар, възпрепятствал особено опозиционните издания, припомни Пеева. Но правителството и КЗК, която проведе три анализа на пазара, не можа да види този монопол. Сега се оказва, че на практика сме били прави. Защото с оттеглянето на една фирма от пазара, която организираше транспорта и разпространението на вестници, на пазара зейва огромна дупка.", съобщава miignews.info

Любо Кольовски

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.