Информацията от пресслужбата на Министерски съвет на Република България за разговора между вицепрезидента на САЩ Камала Харис и премиера Кирил Петков се различва от това, което съобщава Камала Харис на официалната си страница във Фейсбук.

Късно снощи правителствената информационна служба разпространи: "Министър-председателят Кирил Петков проведе тази вечер телефонен разговор с вицепрезидента на Съединените американски щати Камала Харис по нейна инициатива. Госпожа Харис благодари на българското правителство за хуманитарната помощ, която страната ни дава на Украйна, както и за приемането на бягащите от войната, допълват от пресслужбата на Министерския съвет".

Ето какво казва за темата и повода на същия разговор вицепрезидентът на САЩ Камала Харис: "Обадих се на министър-председателя на България Петков и на премиера на Чешката република Фиала този следобед, за да обсъдим следващите стъпки в нашия колективен отговор на руската инвазия в Украйна, включително засилване на отбраната на НАТО и увеличаване на хуманитарната помощ за тези, които бягат от насилие.".

Към момента не е известно защо официалната власт в България акцентира върху темата за украинските бежанци и укрива същността на разговора и истинската причина за обаждането на Камала Харис към премиера на България, след като по всичко личи, че то касае засилване на отбранителната способност и готовност по източния фланг на НАТО, който включва и България. Абсолютна тишина по темата се наблюдава и от министър-председателя Кирил Петков.

Още по темата: НАТО разполага 3000 души персонал и оборудване в България и Румъния до часове

С публикация във Фейсбук Американското посолство в София потвърждава заявеното от Камала Харис. Ето какво пишат от там:

"Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис разговаря с Кирил Петков - министър-председател на България вчера, 14 март, за да обсъди с него следващите стъпки в нашия колективен отговор на инвазията на Русия в Украйна. Вицепрезидентът Харис подчерта ангажимента на САЩ към сигурността на нашите съюзници от НАТО и изрази подкрепа за предприеманите колективни усилия за укрепване на способностите за отбрана и възпиране на НАТО."

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.