Окръжна прокуратура-Пловдив се самосезира във връзка с разходването на средствата за церемонията по откриване на „Европейската столица на културата – Пловдив 2019“

След множество публикации и коментари в различни медии, Окръжна прокуратура-Пловдив се самосезира за евентуално извършено длъжностно престъпление, свързано с разходването на средства за откриването на „Европейска столица на културата – Пловдив 2019“ на 12.01.2019 г., съобщават от държавното обвинение.

Възложена е проверка на сектор „Икономическа полиция“ при ОД на МВР-Пловдив, като е определен 30-дневен срок за приключването й.

Изтъкваните от пропагандата на властта прекрасни чужди публикации за откриването на европейската столица на културата са стрували на Пловдив 422 400 лв. с ДДС. Всъщност, парите за възхвалата на кичозното шоу с крадено от фирмата Бенетон название са от джоба на българския данъкоплатец. Той е извадил общо 2,4 млн. без ДДС или 2,88 млн. лв. за кефа на кмета Тотев. И за пълнене на гушите на бая народ със странни формулировки, пише сайтът "19 минути".
Спектакълът, който във Фейсбук беше сравняван с фестивал Ален мак и Асамблея Знамве на мира – все прояви на художествената самодейност при соца, е имал творчески директор за 8000 евро без ДДС, отделно режисьор за 2000 евро без ДДС, асистент „при управлението на проекта”, въпреки горните двама с хонорар, колкото на двамата заедно -  10750 евро без ДДС и нещо, което никой не знае какво е, наречено „музикален надзор” за 12 000 евро без ДДС. Има записани „пътни разходи за репетции” 21 000 евро, но отделно 52 892 евро за „пътуване, настаняване, кетъринг”, което е същото. Интересно е дори перото „доброволци”, които би трябвало да са участвали на добра воля и безплатно, но срещу тях е записана сумата от 2500 евро, което с ДДС са си 6000 лв.
По спорния въпрос със сцената, в отговора на Фондацията до Слави Трифонов, който цитираме, тя признава, че същото, което Трифонов е взел за 681 000 лв., е излязло на Пловдив 1 057 348, 80 лв. с ДДС, което е почти двойно повече. Явно Тотев и компания не жалят парите на данъкоплатеца, докато Слави си прави добре сметката като частник. Не минаха първоначалните лъжи на организаторите на Европейската столица на културата, че ставало дума за друга сцена и, че била 200 000 лв.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.