Санкциите по „Магнитски“ хвърлят тъмна сянка върху България и показват, че държавата не може сама да се справи с корупцията и затова САЩ трябва да се намеси. Това каза пред Нова телевизия милиардерът Уилям Браудър, който стои в основата на създаването на Глобалния закон „Магнитски“.

„Смятам, че това повдига сериозни въпроси за управлението на България - защо това се случи и какво ще се направи занапред, за да се поправи ситуацията. Всеизвестно е, че България достига до най-високите нива на корупция сред държавите членки на ЕС. Действията на САЩ отново подчертаха това. Повдигнаха се въпроси, на които трябва да се отговори веднага и които трябва да бъдат коментирани от лидерите на вашата държава“, добави той.

„Санкциите означават много. Първо, фактът, че САЩ са сметнали, че е необходимо да се намесят в корупционните схеми в България, показва, че в България има сериозен проблем с ограничаването на корупцията. Явно става дума за доста необичайна ситуация, която изисква такива крайни мерки срещу държава членка на ЕС, членка на НАТО. И държава, в която на теория има върховенство на закона“, коментира още Браудър.

По думите му Сергей Магнитски бил убит, защото станал негов адвокат. „Ако не беше приел да работи с мен, вероятно все още щеше да бъде жив в момента. Тъжно е, защото този мъж остави жена и две деца“, каза още той.

„Причината, поради която Путин ме мрази толкова много е, защото актът „Магнитски” се превърна в закон на 14.12.2012 г. и постави всичките му пари на риск“, посочва бизнесменът, който вярва, че Путин цени парите повече, отколкото човешките животи.

„Това, което знам за Владимир Путин е, че в Русия няма такова нещо като независимо богатство. Когато видиш руски олигарх с мрежа от порядъка на 10 или 20 млн. долара, тази сума не е изцяло тяхна. Този олигарх държи половината от сумата за Владимир Путин като негов довереник. Стига се до невероятно големи суми – по-големи от тези на Бил Гейтс, на Джеф Безос. И причината за тези големи суми е, че Путин получава дял от всичко. Той е като мафиотски бос – той взима част от всичко. В резултат на мафиотските схеми за конфискуване Путин се е превърнал в най-богатия човек на света. Той иска да остане на власт на всяка цена, за да спаси парите си и да се спаси от влизане в затвора. Вероятно трябва да остане на власт и ако иска да остане жив“, коментира още той.

Според него днес преживяваме нова Студена война. „Преди Студената война беше между комунизма и  капитализма. Сегашната е между престъпността и законността. Имаме диктатори като Владимир Путин и Александър Лукашенко и други, които искат да живеят в беззаконен свят и да изнасят беззаконията си и навън. От другата страна имаме цивилизования свят. И цивилизованият свят трябва да се изправи и да се бори срещу това“, допълни Браудър

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.