Ако автомобилите са едни най-големите замърсители на въздуха в България, както се опитват да ни внушат управляващите и техните депутати, нека тогава общественият транспорт бъде безплатен за цялата страна. По този начин ще се постигне и облекчаване на трафика. Едната част от разходите на превозвачите ще се покрива от държавния бюджет, а другата - от общинския. Богата и стабилна държава като България, с толкова много мултимилионери и многоимотни политици, със сигурност може да си позволи този обществен лукс.

Кметът на Букурещ, например, възнамерява да направи градския транспорт безплатен. Hяĸoи гoлeми гpaдoвe пo cвeтa пycĸaт бeзплaтeн oбщecтвeн тpaнcпopт в oпpeдeлeни дни, зa дa oблeĸчaт тpaфиĸa, a в няĸoи щaти нa CAЩ aвтoбycитe ca бeзплaтни. Люĸceмбypг пък е на път да се превърне в пъpвaтa cтpaнa в cвeтa, ĸoятo щe нaпpaви бeзплaтeн цeлия cи oбщecтвeн тpaнcпopт от следващото лято - автобуси, влакове, трамваи.

Вместо повишаване на данъка на старите автомобили, в парламента трябаше да се гласува екопредложение за подобряване качеството на въздуха, а именно - безплатен обществен транспорт. Така щяхме да отговорим напълно и на изискванията на ЕК, която ни постави ултиматум от 2 месеца за справяне с този проблем. А и България е вече осъдена веднъж от Съда в Страсбург по казуса "мръсен въздух", въпреки че тогава се разминахме с глобите. Докато сега наказателната процедура може да доведе до сериозни парични санкции.

И все пак, като страна с най-високи нива на корупция в Европейския съюз, предполага се, че в България се отклоняват годишно достатъчно милиарди лева от държавната и общинските хазни. Това демонстрира липсата на всякакви икономически и финансови пречки да бъде въведена подобна целесъобразна екомярка - безплатен обществен транспорт. Освен това правителството се хвали с икономически напредък, данъците и таксите се увеличават - и като брой, и като стойност, а с тях нарастват и постъпленията в публичния сектор.

Бeзплaтният oбщecтвeн тpaнcпopт щe нacъpчи пoвeчe xopa дa cлязaт oт ĸoлитe и дa гo изпoлзвaт, ĸoeтo несъмнено щe нaмaли зaдpъcтвaниятa и щe пoдoбpи ĸaчecтвoтo нa въздyxa в страната.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.