„Някой от доводите на ВСС днес бяха абсурдно незаконосъобразни, други - абсурдно смешни. Нататък цялата отговорност за дейността и бездействието на главния прокурор поема ВСС. Днес лъснаха всички негови системни дефекти. 
Вече разговорът не е дали ще има реформа в прокуратурата, а кога. До края на романа остават малко страници. Въпросът е дали ще се прочетат бързо, или бавно. Колкото по-бързо приключим съветския роман с ръководството на прокуратурата и съдебната власт, толкова по-бързо ще влезем в библиотеката на модерната, европейска библиотека на правосъдието.“

Няколко граждански организации, сред които „Правосъдие за всеки“, „Агора“, БОЕЦ и граждани се събраха пред сградата на ВСС днес. С възгласи „Гешев е позор“, „Оставка и затвор“ те съпроводиха  шестчасовото заседание на ВСС, което трябваше да даде ход на процедура за начало на освобождаването на главния прокурор от поста, по искане на служебния правосъден министър Янаки Стоилов.В ранния следобед, магистратите отхвърлиха искането на министър Стоилов като недопустимо. Случи се обачи и нещо невиждано до сега - гласовете бяха 12 срещу 8, което показва, че недоволството срещу Гешев и в самия ВСС нараства. Да припомним, че Иван Гешев бе назначен с с 20 гласа "за" и 4 "против", което 

Либерта потърси адв. Велислав Величков в един разговор за дирята на мрака и пропуканото статукво, за отговорността и зависимостите, за трудния и бавен път към отпушването на правосъдната система.

-    Адвокат Величков, горещата новина от този ден е, че във ВСС се хвърлиха като Матросов на амбразурата в защита на Иван Гешев и не допуснаха откриване на процедура по освобождаването му със становище, че е недопустимо служебен министър да иска освобождаването на главния прокурор. Какви са опциите и към Парламента ли сочи следващият ход?

-    Аз не разбрах защо бяха нужни 6 часа дебати на ВСС, с аргументи и контрааргументи, включително и с тълкувания на Закона за съдебната власт, когато ни казват накрая, че предложението на министъра на правосъдието за откриване на процедура за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев е недопустимо. При това, забележете, правосъдният министър не предлага освобождаването, а откриването на процедура, при която, ако се установят след проверка на фактите достатъчно данни за извършени тежки нарушения на закона или системно неизпълнение на служебните задължения, или за уронване на престижа на съдебната власт, тогава ВСС гласува осовбождаване на главния прокурор, след което изпраща на президента да прецени - ще издаде ли указ, или няма. Тези 6 часа дебати опитваха да прикрият срамната истина, че мнозинството във ВСС, което назначи Иван Гешев при единствена кандидатура за главен прокурор, наистина като Матросов се хвърли да го брани в желанието си да не загуби прокурорският каскет върху съдебната власт. Тоест, хора от ВСС, в които има хора от парламентарната квота, които трябва да представляват Парламента и българските граждани и дори хора от съдийската колегия на ВСС, се държаха като подчинени прокурори на главния каскет. Доводите им бяха много по-ниско от доводите на районни прокурори. Някои бяха абсурдно смешни, други – абсурдно незаконосъобразни.
Хора, които приемат, че правосъдният министър има право да прави предложения за избор на главен прокурор, в следващия момент приемат, че същия този министър няма право да прави предложение за начална процедура за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор. Ние знаем основният принцип в правото: този, който предлага назначаване, има право да предлага или осъществява и освобождаване. Ако правосъдният министър има право да предлага назначаване, той има право да предлага и освобождаване на главния прокурор. 

-    От страхове и обвързаности ли бранят така силно Гешев, че не мислят за собственото си оцеляване?

-    Наистина изглежда нелепо. Лично аз очаквах, че днес ще се открие процедура по искане на правосъдния министър, но ще бъдат изпратени данните и фактите към Инспектората на ВСС, след което ще се мотаят, ще се бавят, ще се тупа топката три, чеитри, шест месеца и така.
ВСС бранейки главния прокурор чрез забавяне на процедурата, ще брани и себе си, но явно инстинкта за самосъхранение на висшите кадровици днес им изневери. Нататък, цялата отговорност за дейността и бездействието на главния прокурор, поема ВСС.
ВСС за втори път отказва да разгледа данните и фактите за откриване на такава процедура и стова показва, че е несъстоятелен и вреден за българското правосъдие. Днес ясно се показа, че прокурорите нямат място във ВСС. Там трябва да остане място само за съдиите, а прокурорите сами да си формират свой прокурорски съвет към Върховна касационна прокуратура и второ, показва, че парламентарната квота на прокурорите се държи като олигархична гвардия и обслужва интереси извън съдебната власт. Тази квота трябва да бъде силно редуцирана с не повече от 5 човека във ВСС и те не трябва да са действащи съдии и прокурори към момента на избора им. Трябва да са представители на академичната общност, на адвокатурата, на правните неправителствени организации, които да осъществяват граждански и експертен контрол в работата на ВСС от името на парламента, а не да играят блокираща, или управляваща роля в него. Така че днес лъснаха всички системни дефекти на ВСС.
Добрата новина на днешния ден е, че от тук нататък дебата не е само за освобождаването на Гешев, но и за освобождаването на целия състав на ВСС, за промяна на структурата, състава и начин на избор на ВСС. Безусловно е нужна конституционна промяна, с която първо да се ограничат абсолютните правомощия и безотгооврност на главния прокурор и той да бъде поставен под обществен и парламентарен контрол и второ - парламентарната квота, с промяна в конституцията, задължително трябва да е редуцирана до не повече от 5 човека. Това е нашето мнение, на „Правосъдие за всеки“. И третото е дебат за пълното разделение на ВСС, така че да остане съдебен, а не прокурорски съвет.

-    Днес вие от „Правосъдие за всеки", сдружение „Агора“, ГД БОЕЦ и граждани бяхте пред сградата на ВСС. Как мислите, след  двегодишни протести и 30 годишна съветска прокуратура, вижда ли се началото на разграждането на т. нар. модел „Вишински“? 

-    Да, определено се вижда. Още при заявката за политики при предишния 45-и парламент, който изкара много къс мандат, се чу, че съдебната реформа ще е основен приоритет. Сега, при учредяването на 46-о Народно събрание категорично се потвърди, че това ще е приоритет номер едно на всички реформистки партии на протеста, както се наричат. Разбра се, че специализираните съдилища със сигурност ще бъдат закрити, че главният прокурор ще бъде поставен под обществен и парламентарен контрол. Надявам се съвсем скоро да се разбере, че тази длъжност е излишна, тя е вредна, политическа, тъй като никой главен прокурор не работи реално като такъв, а работи главно като административен одитор и похлупак на цялата прокуратура. До момента, до който това се осъзнае и се стигне до реални конституционни промени, трябва най-напред да се разформирова този състав на ВСС, защото запушва, пречи, изкривява целта на правосъдието и да се стигне нататък до избор на главен прокурор по нови правила и прозрачна процедура в реална конкурентна среда и за колко време и с чия подкрепа и усилия това ще се случи.
Ако преди  4-5 години в парламента, като че ли бе забранено да се изговаря думата прокуратура, то сега това е най-често споменаваната дума.
От тук до края на романа, остават малко страници. Въпросът е дали ще се прочетат бързо или бавно. Колкото по-бързо приключим съветския роман с ръководството на прокуратурата и съдебната власт, толкова по-бързо ще влезем в модерната европейска библиотека на правосъдието.

-    За разлика от политиците, Вие си дадохте срокове – до края на 2021 г. Гешев да го няма, а ВСС да е с променен състав. В духа на днешното заседание и позицията на висшите съдебни кадровици, не изглежда ли доста трудна тази задача?

-    На пръв поглед изглежда трудна. Но ако погледнем по-внимателно, задачата се улеснява. Ако на днешното си заседание ВСС бе улеснил пътя за освобождаване на главния прокурор, парламентът щеше да има удобно извинение да не се занимава с тази тема, тъй като ВСС е открил процедурата. И тогава, до края на 2021 г. подозирам, че нямаше да се случи нито смяната на ВСС, нито освобождаването на Иван Гешев, но през октомври, или ноември щеше да се случи нов председател на Върховния касационен съд и има голям риск той да е подобен на Гешев, или Цацаров. Сега, в тази ситуация, обаче, топката отива към Народното събрание и избраниците, за да си изпълнят своите ангажименти, ще трябва да направят бързи промени в Закона за съдебната власт, бързи предложения за конституционни промени и да тръгнат по обратния ред - разформироване на ВСС, нови правила за избора му и едва след това избор на нов главен прокурор. Има възможност това да се случи до края на тази година и аз мисля, че ще се случи.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.