„В значителна степен правителството на ГЕРБ е зависимо от ДПС, но по един добре проявим, задкулисен начин.
Естествено, статуквото няма как да помръдне, ако хората нямат желание за промяна, ако си харесват тази „стабилност“ в кралството на корупцията и неработещите институции, които обслужват интересите на мафиотски групи."

Данаил Георгиев е зам.-председател на „Движение 21". Роден е в Ловеч, завършва езикова гимназия с профил английски и немски език, магистър е по международни отношения от СУ „Св.Климент Охридски“, със специалност "Външна  политика - политика на сигурност и отбрана“. Той е осем години експерт в комисията по външна политика и отбрана на Парламента. В партия „Движение 21“е от самото й създаване през 2013 г.

-    Когато поискахме разговор с Татяна Дончева, тя го отложи, но предаде топката на Вас с думите: „Това е един изключително читав мъж и той ще Ви каже много по-стойностни неща от всеки друг“. Реверанс към мачизма ли е това или обективна оценка?

-    Това е амбицията й да докаже ,че тази партия не е на един човек. Разбира се, тя е голямата личност, която се опитва да популяризира и други хора, а не да изтъква само себе си.

-    Вчера  парламентът гласува мандат на правителството за започване на преговори за закупуване на самолетите "F-16", а партиите се изредиха със своите „да“ или „не“. Макар и при свършен факт, какво мислите вие за тази сделка?

-    Ние и по-рано сме заявявали, че на България са й необходими нови изстребители, тъй като тези, които са на въоръжение, са произвеждани в Съветския съюз. Тоест, ние нямаме бойни самолети, които да са оперативно съвместими с партньорите ни от НАТО. Кой от двета предложени самолета е най-добър, могат да кажат само военните специалисти, но със сигурност и двата са прекрасни и имат своите преимущества в една или друга област. Във всеки такъв конкурс елементът на политическа преценка е не само неизбежен, а той е необходим и резонен. Аз не бих се присъединил към критиките, че решението е политическо, тъй като то трябва да бъде такова. Конкурсът завършва с преговори между държавите, няма как да бъде по друг начин. Освен това тук натежава и военно-политическата и стратегическа ориентация на страната. Трябва да вметнем, че  правителството на ГЕРБ и ОП направиха всичко възможно да сбъркат процедурата или да я проведат по порочен начин с променените й параметри. Парламентът, след като е приел веднъж решение за характеристиките, е в пълното си право да ги измени. Но това остава впечатление за непоследователност, несериозност и некоректност и дава възможности на критиците да развихрят кампанията си срещу самолетите "F-16".

-    Подпечата ли тази сделка следващия мандат на кабинета "Борисов"?

-    Нека да не бързаме, тъй като все още няма сделка. Парламентът даде мандат за започване на преговори с правителството на САЩ, но дали ще бъде докарана докрай сделката, предстои да видим. В парламента има сили с много сериозни лостове, които могат да влияят. Сделката, ако я има, или я няма, може да бъде сериозен повод за оставка на правителството. Така че предстои да видим какво ще се случи. Силно се съмнямвам, че това правителство има воля и възможност да проведе сделката в унисон със закона. Те и по други поводи са давали възможност да се убедим, че корупцията е по-скоро основна движеща сила и сякаш нарочно, целесъзнателно саботират публиката с открито лобистки и корупционни решения.

-    Скрепена ли е нова коалиция, според Вас, или това бе поредното  „здраво рамо“, “златни пръсти“ и открит сговор с ДПС?

-    Не е нова тази коалиция. Тя е била явна в по-голямата част от случаите на гласуване в народното събрание, на сме били свидетели и когато ключови решения на НС са се нуждаели от подкрепа, как ДПС услужливо е подкрепяла явно групата на ГЕРБ. Сговорът не е нов, а това по-скоро е поредната му явна проява. Има и други, които са свързани с реализиране на определени бизнес-интереси и са видими чрез действията на правителството.
В значителна степен правителството на ГЕРБ е зависимо от ДПС, но по един добре проявим, задкулисен начин.

-    В позиция на вашето Движение казахте, че конфискацията на имущество от КПКОНПИ, дори след  произнасяне на оправдателна присъда за лицето, е „инструмент от репресивния арсенал на тоталитарните фашистки или комунистически режими“. Има ли действия, с които може да се противостои на този орган, при моментното състояние на държавата и управлението?

-    Би следвало да се противостои с решения на Конституционния съд. Аз очаквам, ако президентът не го свърши, Висшият адвокатски съвет да сезира този съд. Защото тази институция е очевидно антиконституционна и би трябвало да падне. Другите възможни методи са граждански протести, но на този етап не виждам подобен ентусиазъм.

-    Когато говорите за ентусиазъм на протестите, нека припомним, че в края на миналата година много съсловия проявиха подобен ентусиазъм, макар и всеки за себе си. Защо не ги подкрепихте, защо се страхувате да ги поведете?

-    Да си припомним, че едни от основните позиции на протестиращите бяха, че те са непартийни  и не желаят партии. Те имат основание да определят, излизайки на улицата, кой ще е техният водач. Надявам се, обаче, в даден момент тази стихия на протеста да намери организирана форма. За да си начело като партия, трябва да събереш подкрепа и доверие, да си участвал в управлението на страната, да си събрал нужните гласове, а това е един по-дълъг процес. Улицата не може да управлява, а енергията и бързо се губи.

-    В програмите и декларациите ви надлежно сте написали всичко, което трябва да се направи в различни сфери: икономика, енергетика, политика, здравеопазване, образование, култура и т.н. Обаче, стоейки самотно в политическото пространство, как ще сте полезни на хората? Ще се върнете ли към лоното на партията-майка в едни следващи изборни коалиции?

-    Тук трябва да Ви коригирам, че "Движение 21" не е произлязло от БСП. Да, Татяна Дончева е бивше изявено лице на БСП, но в огромната си част хората от Движението не са гласували за БСП, дори не желаят да имат нищо общо и занапред. Така че този въпрос не стои пред нас. Още повече при политиката, която сегашното ръководство на БСП води. Ако някой постави въпрос за сътрудничество с БСП, ще срещне много сериозен отпор от хората в партията. Защото, пак ще Ви кажа, че в основата на "Движение 21" не са залегнали структури на БСП, за разлика от други партии.

-    „Съотношението на добрите и лошите е прекалено голямо в полза на лошите“ - казва лидерката Ви Дончева. И ако всички сме го допуснали да е така, не изглежда ли статуквото безсмъртно, още повече след решението за "F-16"?

-    Не мога да бъда такъв краен песимист и да кажа, че изглежда безсмъртно. Бил съм свидетел в много ситуации, когато нещо изглеждащо неразрушимо в рамките на месеци се обръща. Така е и с народната любов. Ситуацията може много бързо да се обърне. Естествено, статуквото няма как да помръдне, ако хората нямат желание за промяна, ако си харесват тази „стабилност“ в кралството на корупцията и неработещите институции, които обслужват интересите на мафиотски групи. Всичко зависи от хората.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.