Мистериозни телефонни обаждания и датите на предстоящите избори бяха замесени в дебата за законодателните промени, коментира "Сега".

Страховита препирня избухна в Народното събрание по въпроса за срока, в който да се извърши бюджетната актуализация. От БСП внесоха проект на решение, с което се предлагаше парламентът с извънреден труд да избърза с бюджетните промени. Почти всички останали политически сили обаче се противопоставиха и, в крайна сметка, инициативата на левицата беше отхвърлена. А в хода на дискусията избуяха конспиративни теории за мистериозни телефонни обаждания към една и друга формация във връзка със срока на актуализацията, които бяха обвързани с президента Румен Радев и датите на парламентарните и президентските избори.

Какво поиска левицата

В проекторешението на БСП срокът за писмени предложения между първо и второ четене в законопроекта за държавния бюджет се съкращаваше до петък, 3 септември, включително. Парламентарната комисия по бюджет и финанси трябва да проведе извънредно заседание в събота, на което да приеме на второ гласуване промените в Закона за бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) и Закона за държавния бюджет за 2021 г. А следващия вторник – 7 септември, същите законопроекти да бъдат гласувани и на извънредно пленарно заседание.

От парламентарната трибуна соцлидерът Корнелия Нинова заяви, че след като "протестните партии" отказват да разговарят за правителство, излъчено от БСП, левицата е готова да задържи мандата само докато премине актуализацията.

Критики отвсякъде

Първи се противопоставиха от ИБГНИ. Депутатът от коалицията Арман Бабикян обяви, че подобни промени не бива да се правят на бегом. "Ако актуализацията на бюджета е важна за страната, е добре да бъде направена точно, детайлно, със съответните изчисления, а не на бегом, за да ходим на избори на Октомврийската революция", допълни той. А съратничката му в ИБГНИ Мария Капон неясно заговори, че зад предложението на БСП стоят "телефонни обаждания, които диктуват отнякъде на едни или други как да променят нещата".

Социалистите ядосано напомниха, че на последната среща между БСП и ИБГНИ за мандата, на която е била обсъдена и актуализацията, Мая Манолова от новата формация се е съгласила на съкратени срокове. Тук бившата им съпартийка скочи на трибуната и обяви, че когато е поела такъв ангажимент, изобщо не е подозирала, че става въпрос за няколко дни, след което парламентът ще трябва да бъде разпуснат. "Това ще пресече възможността този парламент да приеме който и да било друг закон ... Обричате съдебната реформа не просто да не започне, а изобщо да бъде забравено за нея", нападна Манолова старите си колеги отляво.

"Как искате за 3 дни да приемем 100 закона? Два месеца викаме министър след министър. Сега ще викаме и кметове. Ами, да извикаме и леля ми", гневно я репликира соцдепутатът Иван Иванов. А съпартиецът му Георги Свиленски заподозря: "Дали наистина няма телефонни обаждания, които искат да бавят приемането на бюджета?"

ГЕРБ и БСП заедно

По странен начин старите врагове от ГЕРБ и БСП се оказаха заедно в случая. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обвърза дебата за актуализацията с предстоящите вотове и интереса на Румен Радев за датата на провеждането им. "Нека не бъдем лицемери. В момента говорим за датата на парламентарните и президентските избори ... Ако може да потупкаме малко топката и парламентарните избори да отидат след президентските, защото ГЕРБ може да ги спечели", иронично посочи той. И призова: "Давайте да намалим срока и да ходим на избори. Иначе някои от вас много ще страдат. Ще вземе г-н (Кирил) Петков да направи партия."

Неочакваното съвпадение в позициите на двете враждуващи формации ги изложи на атаки от останалите политически сили. Зам.-шефът на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обвини социалистите, че с предложението си за актуализацията всъщност целят бързо да бъде разпуснат парламентът, за да не бъдат приети важни промени - да се отнеме от главния прокурор бюрото за защита на свидетели, да се закрият специализираните съд и прокуратура и да се измени Законът за НСО. "Затова БСП драпат, заедно с ГЕРБ, а подозирам и с ДПС. В момента ГЕРБ и БСП са в комплект. Дълго обяснявахте, че сте партия на протеста, а не на статуквото. Днес лицемерието ви е очевадно, а с ГЕРБ отново се гушнахте", обяви сценаристът.

А Тома Биков проговори в защита на Корнелия Нинова: "С колегите от БСП от десетина години сме в доста сериозен конфликт ... Г-жа Нинова не е ходила нито на кино с г-н Борисов, нито му е била министър, нито му е била омбудсман. На килимчето му не е била, за разлика от всички останали в тази зала."

Самата Нинова се брани от нападките по същия начин: "Уверявам ви, че Борисов е по-сериозен опонент и с него 5 години сериозно се бихме. Може днес да внушавате лъжата за ГЕРБ и БСП, но никога в живота си и политическата си кариера не съм стъпвала в офис на Борисов, нито на Слави Трифонов, нито на Христо Иванов."

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.