"От днес съм вече безработна медицинска сестра. Вчера, събота, в 18:30 ч. ме уволниха дисциплинарно от Acibadem City Clinic Болница Токуда.“ Това сподели рано тази сутрин в социалните мрежи м.с. Мая Илиева, инициатор и организатор на протестите на медицинските специалисти у нас.

Новината предизивка гневни коментари във Фейсбук. 

"Най-накрая уволниха водача на протестите на медицинските сестри Мая Илиева! Безсрамници, къде са правото на протест и свободата на словото? Всички ли ще накажете? Всички, които ви казват че сте некадърни и корумпирани? Измислихте ли причина вече? Браво на вас! Не можете да уволните всички. Ние ще ви уволним" - написа Арман Бабикян.

Защо и как се е стигнало до дисциплинарното уволнение, споделя в поста си медсестра Мая Илиева.

Вижте какво още разкрива тя с огромно разочарование и болка от предателството:

"Защо? Защото вместо да се решават проблеми в тази болница, те решават да се отърват от неудобната – от оная „лудата“, дето си позволява да им нарушава спокойствието, като им предизвиква проверки от страна на различни институции и си позволява да изисква от работодателя да спазва българските закони. За съжаление – не без помощта и на тези, с които работя повече от 10 години, които на практика ме предадоха, за да може работодателят да се докопа до заветните „доказателства“. Дали са им обещали нещо – не знам, те си знаят и нека да им тежи на съвестта.
И най-важното – не без помощта на синдиката (
Конфедерация на независимите синдикати в България – КНСБ – CITUB), защото се оказах неудобна и за тях и не играя по ничии правила. Защото не можаха да ми затворят „голямата уста“ (цитирам д-р Иван Кокалов), който, след като разбра за организирания от мен първи протест в социалните мрежи, ми се обади по телефона и каза: „Затваряй си голямата уста, че лично аз ще се погрижа да не работиш повече в Токуда.
Парадоксът в случая е, че аз съм председател на синдикална организация към КНСБ в Acibadem City Clinic Болница Токуда от 2012 г. и като такава имам имунитет по чл. 330 от КТ, т.е. защита от уволнение. Но синдикатът (КНСБ) и работодателят са си стиснали ръцете и д-р Кокалов и КНСБ са дали своята благословия на работодателя да ми отреже главата като са свалили имунитета ми. Забележете – без да поискат от мен каквото и да е обяснение и без да ме изслушат като страна, без да ме уведомят за взетото решение и мотивите за това, но продължавайки да събират членския ми внос.
Питам аз: чии интереси защитават синдикатите в България – тези на работниците или тези на работодателя? Неудобна съм за КНСБ, защото си позволих да направя петиция, с която да искам оставката на д-р Кокалов заради непристойното му поведение и за абдикиране от синдикалните му задължения
Изводите остават за вас, но мисля, че на всички ви е ясна каква е картинката в България. Това, разбира се, нито ще ми затвори „голямата уста“, нито ще ме постави на колене. Напротив – още по-убедена съм, че има нужда от синдикат на медицинските специалисти и тогава да се надяваме работодателите да разберат, че законите в страната важат за всички и не правят разлика между държавна и частна собственост.
За вас остава правото да избирате дали да плащате на синдикати, които не работят за вас и са винаги готови да ви предадат и къде и при кого да кандидатствате за работа. Разбира се, че ще има съдебно дело, може и две. Ще ви обявя дата, заповядайте! Гледат се на отворени врати. Продължаваме напред, мили хора и да става каквото ще.“

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.