Домакин на срещата беше новият областен управител на Бургас - проф. Мария Нейкова

Министърът на туризма Стела Балтова проведе работна среща в Бургас с местната администрация, контролните органи и представители на туристическия бизнес от Южното Черноморие. Те обсъдиха готовността и предприетите действия за безпроблемното протичане на летния туристически сезон 2021. Домакин на срещата беше областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

Министър Балтова увери, че всички усилия на кабинета са насочени към възстановяване на туристическия бизнес, заемайки се с изключително неотложните мерки, главно от финансов характер, но също и свързаните с бързо променящата се пандемична ситуация.

В момента активно се работи по изработването на здравен протокол за действие в случай на установяване на заразен с COVID-19 турист. Всички се обединиха около идеята, че ваксинирането трябва да бъде приоритет и фирмена политика в туристическия сектор, а нивото на ваксинирани е “златният стандарт”, който може да ни осигури пътуванията и успешен туристически сезон.

На срещата беше посочен добрият пример - Южното Черноморие изпреварва темповете на ваксиниране  и излъчва посланието, че за гостите има здравна сигурност, както и потенциал за ваксинационен туризъм, насочен към съседните държави. 

От РЗИ-Бургас съобщиха, че разполагат с 4 вида ваксини, в това число и еднодозова, и всеки, който иска да се ваксинира, има избор, има и изнесени на плажовете и на открито ваксинационни центрове. От една от най-засегнатите от COVID-19 области, в момента в област Бургас има дни без нови заразени, а броят на напълно ваксинираните надхвърля броя на заразените от началото на епидемията. Предстои проучване - безплатно тестване в областта за наличие на антитела срещу коронавирус и установяване на реалния брой преболедували и защитени.

На срещата стана ясно, че институциите си вършат работата отговорно. От полицията отчетоха трайна тенденция за намаляване на престъпността от 2019 г. насам, за сметка на оплаквания от шума и дребни хулигански прояви. Беше съобщено, че след изборите, от 15 юли, по Черноморието ще бъдат командировани 480 служители от вътрешността на страната в помощ на колегите им. МВР Бургас са отправили покани към Чехия, Полша и Румъния за съвместни патрули. 

РИОСВ Бургас съобщиха, че са извършени проверки на пречиствателните станции и няма констатирани нарушения. ТД НАП и Комисията за защита на потребителите също извършват планови проверки. 

Областната дирекция по безопасност на храните отчете, че среща разбиране от страна на ресторантьорите и концесионерите, както и че има свои работещи изнесени офиси за логистична помощ и бърза реакция в Несебър, Созопол и Царево.

Повдигнат беше въпросът за сезонните работници и облекчаване на достъпа им до българския пазар на труда. Участниците в срещата поискаха съдействие и за по-бързи административни мерки за получаване на разрешения при създаване на работни места, в това число за 16-18 годишни младежи.

Сред обсъдените теми бяха зелените коридори за автобусен превоз през Румъния и Сърбия и особено транзитното преминаване на туристи от Украйна и Молдова през Румъния, облекчаване на визовата политика и други въпроси, по решаването на които активно се работи.

Операторът на летище Бургас Фрапорт АД съобщи, че в последните 2 седмици има рязък ръст в резервациите в рамките на немския пазар. От 10 юни предстои откриване на техническа база на WizzAir в Бургас с 15 дестинации през морския град.

Бяха обсъдени и редица бъдещи законодателни инициативи, които да бъдат подготвени за внасяне в следващия действащ парламент.

След срещата в Областна администрация Бургас, министър Балтова отпътува за к.к. Слънчев бряг, където проведе активна дискусия по актуалните въпроси с представители на СНЦ “Съюз на собствениците - Слънчев бряг” и СНЦ "Клуб на хотелиера Несебър".

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.