Подставени фирми прикриват бизнес на началника на Строителния контрол в Бургаска област. КПКОНПИ и ВАП установиха конфликт на интереси и корупция в строителния контрол по морето.

Авторът на крилата фраза “Не е хотел, а подпорна стена” за скандалния строеж на хотелски комплес в защитена местност “Алепу” инж.Милен Ненчев, шеф на РДНСК Бургас, носи пряка отговорност за несанкционирането на нищожното Разрешение за строеж, издадено от община Созопол на името на ГБС ТУРС ЕАД. Това става категорично ясно от фактите изнесени в Решение на БАС по казуса, обнародвано преди около месец, разкрива Биволъ.

Бетонът на Алепу – некомпетентност, фалшификации, незаконни действия или корупция?

В съдебния акт се констатира, че възложителят на инвестиционния проект ГБС ТУРС не е имал никакви права да получи Разрешение за строеж на свое име. Съдът установява, че ГБС, реално става собственик на парцела почти един месец по-късно, след издаденото въпросно разрешение на 10.09.2018 г. Абсолютно неправомерно Главбулгарстрой е бил вписан във вече издадено разрешение на името на “Алепу Вилидж” със задна дата, което е незаконосъобразно.

Освен това съдът е установил по безспорен начин, чрез съдебно-почеркова експертиза, че подписът и почеркът на упълномощеното лице Цветанка Николова Павлова, което е подало Заявленията за строежите на “Алепу”, реално не са на едно и също лице. По-точно експертизата установява, че първото заявление от 12.02.2018 г. за изграждане на “подпорна стена” не отговаря на почерка и подписа на упълномощеното лице. Подобна фалшификация е от компетенциите за разследване на прокуратурата, като криминален акт, според НК.

На 28.08.2018 г. “Алепу Вилидж” подава до община Созопол чрез “Черноморска лизингова компания” ЕООД декларация, че “поради настъпили значителни промени в предвиждания начин на изграждане на постройките и извършване на укрепителните мероприятия” няма да бъде стартиран и реализиран строеж по първоначалното Разрешение за строеж от 24.02.2018 г. предвиждащо единствено изграждане на подпорна стена.

В декларацията е посочено още, че: ”За укрепване на свлачището в имота, както и за бъдещата реализация на застрояването след приключване на укрепителните мероприятия ще бъде одобрен нов проект и ще бъде издадено ново разрешение за строеж в същия имот с етапно изпълнение, в които укрепителното съоръжение ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване.!!! Забележително е категоричното убеждение на деклараторите, които твърдят от името на отговорните институции! Дори самите институции не биха могли да декларират същото твърдение с предварителна категоричност!

Само 2 дни по-късно, на 30.08.2018 г. в общината постъпва ново заявление за издаване на Разрешение за строеж, но вече с включено в него и изграждане на курортен комплекс. Към въпросното заявление обаче няма приложени никакви съпътстващи документи. Въпреки това едва 11 дни по-късно, община Созопол действително издава ново РС, с което дава “зелена светлина” на мащабно застрояване в “Алепу”. Според специалисти този срок в идеални условия е технически невъзможен за съставяне и обработка на документите. Няма съобразяване със защитения статут на местността, както и с това, че въпросният комплекс се намира в Зона А, на самия бряг на морето, над тясната плажна ивица.

Издаденото второ разрешение за строеж от 10.09.2018 г. предвижда 2 етапа на строителство: 1. Укрепване на свлачище и 2. Курортен комплекс. То обаче влиза в сила не от датата на издаване, а 14 дни след задължителна проверка и контрол от страна на РДНСК – Бургас. Документацията се изпраща от общината и задължително се преглежда персонално от Началника на дирекцията. На всяко едно разрешение за строеж подчертано и на първо място пише: “Възложител” и основанието, на което субектът има правата на възложител. Милен Ненчев преди още да бъде Началник е бивш дългогодишен служител и бивш началник на дирекцията до 2010 г., след което освободен. Седем години по-късно е възстановен на този пост от 3-то правителство на Борисов от квотата на НФСБ. От същата квота е  и Началникът на ДНСК, арх. Иван Несторов /виж тук/. Няма обяснение как служител с подобен дългогодишен опит като Ненчев не е забелязъл странните промени на инвестиционните проекти за този имот, както и впоследствие промяната в Разрешението за строеж с подменен нов възложител в лицето на ГБС, което е констатирано като закононарушение и от съда! Незаконното строителство не е било забелязано след това и в течение на 2 проверки от страна на Началника на РДНСК Милен Ненчев, Началника на ДНСК Иван Несторов и арх. Петър Духлински, зам.начлник на ДНСК.

Върховна Административна Прокуратура започна лятото на 2020 г. извънредни проверки за законността на скандалните строежи по морето и специално на “Подпорния хотел” на Алепу на ГБС и Сарая на Доган със същия строител в парк Росенец. Според заключенията на проверяващите от ВАП, бе установено, че строежа на Алепу “не отговаря на одобрения инвестиционен проект”. Това означава, че “подпорната стена” е изцяло или частично незаконна. В същото време това е оксиморон, защото този строеж е бил въведен в експлоатация с Акт 16, изготвен от РДНСК-Бургас и издадено Разрешение за ползване, лично от Началника на ДНСК арх. Иван Несторов на 13.02.2020.

Разрешение за ползване на “подпорната стена” от страницата на ДНСК.

Същото РП не беше обявено повече от 3 месеца и е било покривано от обществеността по време на предишните фиктивни проверки от страна на РДНСК и ДНСК. Абсурдът е, че същата институция обявява за незаконно нещо, което самата тя е одобрила и въвела преди това в експлоатация. Значи ДНСК и РДНСК узаконяват строеж, който самите те по-късно обявяват за незаконен!?  Подобен хаос в решенията и констатациите на ДНСК издават тежки зависимости и дискредитират санкциите на държавната институция.

Интересно как  държавни органи, които преди това са узаконили строежа на “Алепу”, могат да санкционират самите себе си и да констатират нарушението, на които самите те преди това са дали “зелена светлина”. Милен Ненчев в първоначалните си медийни изяви по казуса обясни, че всичко около обекта на ГБС в Алепу е наред и отговаря на изискванията и закона!!/виж тук/ Подобна мимикрия издава тежка неадекватност на действията на РДНСК и сериозно разколебава кредитът на обществено доверие в тяхната обективност. Дори нещо повече – Прокуратурата би трябвало да се самосезира за вероятен конфликт на интереси и корупционни зависимости между частни инвестиционни намерения и санкциите на отговорните държавни институции, в случая ДНСК и РДНСК около застрояването на Алепу. След последното решение на БАС, намесата на Прокуратурата става наистина неотложна.

Милен Ненчев, свързан с инвестиционни интереси в Алепу

Шефът на бургаската РДНСК се оказва в пряка връзка с предприемач, участвал в скандалната приватизация на крупни терени в защитената зона “Алепу”. Милен Ненчев, който трябваше да провери скандалния строеж и не видя нищо нередно в “подпорния хотел”, е особено близък с турския бизнесмен Неждет Куш. Куш е ортак на бившия созополски кмет Панайот Рейзи, който бе отстранен от поста си предсрочно по обвинения в корупция. Именно по времето на Рейзи са били издавани и скандалните документи за строителството в “Алепу”. С помощта на Рейзи, фирма на Неджет Куш приватизира, само за един лев на квадратен метър, 147 декара в защитената местност до блатото “Алепу”. Това Биволъ разкри подробно още преди повече от 5 г. /виж тук/. Освен това при Ненчев бяха установени конфликти на интереси, след проверки от КПКОНПИ и ВАП.

150 декара на безценица и съмнителни имотни сделки с Рейзи

Брегът южно от Созопол с известния “шофьорски плаж” е във фокуса на големи строителни интереси, а общината ги насърчава като продава земи на частници и прокарва ПУП-ове. Това стана ясно от серия разследвания на Биволъ от 2015 г.,  когато в района на защитеното блато започнаха да се мяркат багери и булдозери, разчистващи растителността.

Апетитният терен от 150 декара се оказа закупен от бургаската фирма “Куш Инвест” като декларирана цена е само един лев за квадратен метър или 147 929 лв. Това е нереално дори за земеделска земя в района. Продавач е Земеделска Трудово Производителна Кооперация “България”, която е в ликвидация от 2008 г. Това всъщност е бившето созополско ТКЗС, което притежава стотици декари земеделски земи в местността “Алепу”.

Тогава Неджет Куш, собственик на фирмата декларира, че само разчиства терена и на него няма да се строи.  Но разследването показа, че Куш е пряк съдружник с дъщерята на тогавашния кмет на Созопол Панайот Рейзи и покрай тази връзка Биволъ разкри поредица от съмнителни имотни сделки между созополския кмет, съпругата на Куш – Фатме и фирмата “Куш Инвест”. Оказа се, че чрез тези сделки Рейзи е кеширал внушителни суми за скромни парцели земеделска земя. Това е един от изпитаните начини за оправдаване на доходи с неизвестен произход или с други думи “пране на пари”. В момента община Созопол иска заем от около 3 млн. лв. за да покрие капиталовите дефицити от времето на Панайот Рейзи.  Рейзи беше 3 мандата несменяем кмет на Созопол издигнат от ГЕРБ. През 2019-та г. срещу него започна разследване от Прокуратурата за длъжностно присвояване в особено големи размери.

И до момента имотът придобит от Куш се води със статут на земеделска земя, но историята на другите общински  имоти на “Алепу” показва, че това препятствие е лесно заобиколимо. Такъв е случаят с терените покрай брега, на които изникна “подпорния хотел” и които също са продадени на безценица от общината като “износена земя”.

И шефът на РДНСК е близък с Куш

Преди да стане за втори път шеф на РДНСК-Бургас през 2018 г., Милен Ненчев е собственик и управител на няколко фирми в сферата на строителството, проектирането и надзора: “Консултант 7 БГ ЕООД”,  “Проект 7 БГ ЕООД”, “Черно Море БГ ЕООД” и “Енергийна ефективност ЕООД”. След като отново е върнат като държавен служител, той ги прехвърля на жена си Дора Ненчева. След започването на проверките от страна на КПКОНПИ и ВАП, фирма “Консултант 7 БГ” е продадена от Ненчева на Иван Тишев, дългогодишен служител на същата фирма. Това дава основания да се счита, че продажбата е фиктивна. По данни на вътрешни източници новият сибственик се държи все още като обикновен служител и ходи по институциите да входира различни документи.

През 2012 г. Милен Ненчев като управител на надзорната фирма “Ка Консулт БГ” ООД отговаря за надзора на строеж на сграда със смесено предназначение на Али Куш, в тузарския бургаски комплекс “Лазур”. Това личи от Разрешението за строеж. Няколко месеца по-късно Ненчев напуска “Ка Консулт БГ” и създава “Консултант 7 БГ”. Надзорът вече се прехвърля на новата фирма, в която Ненчев е едноличен собственик и управител. Това може да се види ясно от Разрешението за ползване, което е издадено през 2016-та година.

Подставени фирми прикриват бизнес на началника на строителния контрол в Бургаска област  Шефът на бургаската РДНСК замесен в далаверата “Алепу”Подставени фирми прикриват бизнес на началника на строителния контрол в Бургаска област  Шефът на бургаската РДНСК замесен в далаверата “Алепу”

 

Разрешение за ползване, от което е видно прехвърлянето на надзора на едноличната фирма на Ненчев. Фирма на Ненчев има и собственост в сградата.

От Разрешението за ползване /РП/ се вижда, че един от възложителите на въпросния голям строеж е фирма “Енергийна ефективност БГ” ЕООД, отново собственост на Милен Ненчев. Това показва тясната обвързаност на шефа на РДНСК Бургас със скандалния бизнесмен от турски произход. По информирани източници при 90% от обектите на “Куш груп” строителният надзор се изпълнява от фирмата на Милен Ненчев. За всеки един обект на Куш, някоя , фирма на Ненчев получава съответна недвижима собственост в сградата. Понастоящем офисите на фирмите, свързано с Милен Ненчев се намират в сградата на Али Куш в к-с “Лазур”. Дори самият Ненчев живее в същата сграда. Служебната кола на РДНСК често е забелязвана да престоява паркирана в подземия паркинг там.

Един от станалите скандално известни строежи на Куш в к-с “Изгрев” до бл. 3А, който бе обект на разследване от Прокуратурата и Икономическа полиция, заради многобройни сигнали за порочност на документацията, също бе надзор на фирмата на Ненчев “Консиултант 7 БГ”.

Шефът на РДНСК крие конфликтен бизнес зад подставени фирми

Редица данни и факти сочат, че шефът на РДНСК Бургас прикрива частен бизнес в строителния надзор зад подставена фирма. Това се прави за да се избяга от търсене на отговорност поради недопустим конфликт на интереси със служебно положение. Врътките са, за да се прикрият преките следи към Ненчев и да бъдат въведени в заблуждение проверяващите от КПКОНПИ и ВАП. Схемата е следната – Ненчев прехвърля постепенно строителни обекти, които имат договор за надзор или са в процес на сключване на такъв със семейната негова фирма “Консултант 7 БГ” към близка до него, свързана фирма. Това е “Тара СВ” ООД, собственост и управлявана от Николай Пирев, бивш служител на РДНСК Бургас, назначен, според служители на дирекцията, преди години с помощта на Ненчев. Тази схема се разкрива от документи за Разрешения за строеж на големи сгради в града с надзор “Тара СВ”, на които неясно как се появяват фимени печати на …. Ненчевата “Консултант 7 БГ”. Показателно е, че лицето за контакт в същите документи е не човек от официалната “Тара СВ”, а служител на…. “Консултант 7 БГ” арх. Харалампи Миринчев. Същият е бивш служител на РДНСК Бургас. Обектът е сграда със смесено предназначение в УПИ V-384 в ж.к. Изгрев с възложител “Бургас хляб МК” ООД. На същия обект ОСИП на част Енергийна ефективност се изготвя от “Проект 7 БГ” ЕООД, също семейна фирма на Ненчеви. Същата, за която по-горе беше описано, че е отговорна и за строежа на х-л “България” по същата част.

Подставени фирми прикриват бизнес на началника на строителния контрол в Бургаска област  Шефът на бургаската РДНСК замесен в далаверата “Алепу”

Подставени фирми прикриват бизнес на началника на строителния контрол в Бургаска област  Шефът на бургаската РДНСК замесен в далаверата “Алепу”

Подставени фирми прикриват бизнес на началника на строителния контрол в Бургаска област  Шефът на бургаската РДНСК замесен в далаверата “Алепу”

Одобрени проекти, от които са видни печатите на различните надзорни фирми. Това доказва връзката между тях.

Подставени фирми прикриват бизнес на началника на строителния контрол в Бургаска област  Шефът на бургаската РДНСК замесен в далаверата “Алепу”

Тази схема е приложена и за обект “многофамилна жилищна сграда” в ж.к. Меден Рудник, преустройство по време на строителство. От документите личи, че печатите на двете надзорни фирми присъстват в строителната докуменентация. По договор и по Разрешение за строеж има вписан само един надзор, но въпреки това присъстват печатите на две фирми. Проектант отново е арх. Харалампи Миринчев. Това е против закона, защото същият не може да бъде едновременно, и проектант, и надзор на един и същ строеж. В същото време един от възложителите тук е фирма “Черно море БГ” ЕООД, собственост на смейството на Милен Ненчев. Предишният собственик е скандалния бизнесмен Пламен Петков, който Биволъ разкри като свързан с мутренската стрелба в Слънчев бряг пред десетки чужди туристи през лятото на 2016 г. между бандите на Митьо Очите и Божо Козела. /виж тук/

Подставени фирми прикриват бизнес на началника на строителния контрол в Бургаска област  Шефът на бургаската РДНСК замесен в далаверата “Алепу”

Подставени фирми прикриват бизнес на началника на строителния контрол в Бургаска област  Шефът на бургаската РДНСК замесен в далаверата “Алепу”

Подставени фирми прикриват бизнес на началника на строителния контрол в Бургаска област  Шефът на бургаската РДНСК замесен в далаверата “Алепу”

Подставени фирми прикриват бизнес на началника на строителния контрол в Бургаска област  Шефът на бургаската РДНСК замесен в далаверата “Алепу”

Поредното доказателство за порочната схема е строителен надзор на жилищна сграда в топ Центъра на Бургас. За отговорник е отбелязана фирма “Консултант 7 Бг”. След време, към днешна дата надзорът се прехвърля към другата свързана с Ненчев фирма “Тара СВ”.  Но на строителната табела, лице за контакт към “Тара СВ” отново е прословутият Харалампи Миринчев, който няма нищо общо с тази фирма, но си е служител във фирмата на Ненчев!

Проверки, актове, разследвания, съдебни решения не безпокоят строителния контрольор по морето

Свързани с Ненчев фирми са строителен надзор на обекти, върху които самият той като длъжностно лице трябва да упражнява строителен контрол. Един от обектите е знаковият хотел “България” в центъра на Бургас. Фирмата за строителен надзор бе “Косултант 7 БГ”.  Докладът за енергийна ефективност /ОСИП/ на ремонтирания хотел е извършен от фирма “Проект 7 БГ”И двете фирми са били собственост и управлявани от Милен Ненчев, след като е бил уволнен от поста Началник РДНСК Бургас през 2010 г.

Проверка от КПКОНПИ за конфликт на интереси, относно строителните дейности по ремонта на х-л България в Бургас

След възстановяването му в РДНСК без конкурс през 2017 г. мястото му в частния бизнес заема Дора Ненчева.  При “Консултант 7 БГ” за управител само е поставено експертно лице – инж.Динко Кандаров. На строителната табела на х-л “България” обаче липсваше задължителната информация за фирмата строителен надзор. Това е изрично изискване в ЗУТ и подлежи на проверка единствено от РДНСК Бургас, т.е. от самия Милен Ненчев. Укриването на тази информация  и липсата на съответната санкция води до сериозни съмнения за конфликт на интереси и злоупотреба със служебно положение. Днес хотелът вече работи, но снимковият материал доказва нарушенията по ЗУТ.

Подставени фирми прикриват бизнес на началника на строителния контрол в Бургаска област  Шефът на бургаската РДНСК замесен в далаверата “Алепу”

Подставени фирми прикриват бизнес на началника на строителния контрол в Бургаска област  Шефът на бургаската РДНСК замесен в далаверата “Алепу”

Подставени фирми прикриват бизнес на началника на строителния контрол в Бургаска област  Шефът на бургаската РДНСК замесен в далаверата “Алепу”

Информацията за задължителното обявяване на фирмата за строителен надзор на обекта липсва от информационната табела.

В Бургас избухна грандиозен обществен скандал, след като новите собственици на хотела “България хотел мениджмънт”, зад която стои братът на Весела Лечева, заявиха, че имат намерение да разкопаят самия център на града, за да си построят частен подземен паркинг. Специално отношение по въпроса взе и шефът на РДНСК, който заяви че подобен проект имало още преди повече от 20 г. и в основата стоял починалия бивш архитекст на Бургас, арх. Петко Йовчев. Тези твърдения бяха недвусмислено опровергани от най-близките семейни роднини на починалия бургаски архитект.

До момента КПКОНПИ е установила наличието на конфликти на интереси срещу Милен Ненчев, които са потвърдени с Решение № РС-7826-20-085 от 29.07.2020 г. 

Решение на КПКОНПИ установило конфликт на интереси срещу Началника на РДНСК- Бургас и фирмите на неговата съпруга

Констатираните нарушения и съставените актове след проверките на  КПКОНПИ от страна на строителния контрольор в Бургас са потвърдени и от Решение №1645/25.11.2020 по адм.д.№1960/20 на БАСВъпреки разобличаващите разкрития, недопустими за поста държавен служител, особено на ръководна позиция,  Милен Ненчев е непоклатим на Началническото си място на една толкова стратегически важна институция, особено в конфликтен район, какъвто е Южното Черноморие.

Доган Сарай – “Параграф 22”

След предизвиканите от гражданския натиск проверки на Прокуратурата бе констатирано, че в МРРБ липсват одобрени инвестиционни проекти за новоизграденото пристанище в Доган Сарай. Биволъ също получи отговор на свои въпроси от МРРБ, който потвърждава, че наистина инвестиционни проекти липсват и такива не са били издавани. Това потвърждава разкритията на медията, че строежът на пристанището на Доган е абсолютно незаконен! Органите, които са длъжни да констатират и издадат Заповед за премахването на незаконните строителни обекти в Сарая са именно РДНСК Бургас и съответно ДНСК. Това не е било извършено, дори напротив, с бездействието си въпросните институции са съдействали за установяване на незаконните дейности. Биволъ апелира Прокуратурата да разшири своето разследване и относно нотариалните актове, според които е “придобито” новопостроеното пристанище на Доган в парк Росенец и е вписано като “поземлен имот” от Агенцията по кадастър. Всички данни и факти говорят недвусмислено, че става въпрос за съставяне на документи с невярно съдържание, което е престъпление съставомерно по НК. 

Години наред Доган сарай бе ограден  с ограда на строителен обект, но без задължителната строителна табела по ЗУТ с данни за обекта. От заснетите от нас строителни табели на Сарая преди 5 г. обаче ясно личи кой е собственик и строител на резиденцията на Ахмед Доган, а именно отново строителят и в “Алепу” “Главбулгарстрой”. Срокът от 12 месеца още тогава, оставяме без коментар. Сараят не е въведен в експлоатация от Община Бургас в продължение на 7 години. Дали давностният срок на Разрешението за строеж не е изтекъл предстои да се разбере!

Строителната табела на “Догансарай” от 2016 г. Обектът се води “Водна спортна база”, а изпълнител е ГБС. Днес табелата липсва.

До избухването на общонационалните протести през лятото на миналата година,  реални проверки от страна на РДНСК  не са известни. От дирекцията си затваряха широко очите за нарушенията на закона в отцепения морски анклав на ДПС Лидера. /виж тук/ Служители на дирекцията разказват, че такива се оказват невъзможни, защото проверяващи не са били допускани от охраната на НСО до “Строителния обект”, в който се помещават покоите на Почетния председател на ДПС. Поради това до лятото на миналата година на територията на нос Чукалята не е било констатирано никакво незаконно строителство, въпреки че строежите там започнаха преди цели 7 г., а Биволъ неотменно разкриваше закононарушенията на всички отговорни държавни и общински институции. Изведнъж, след протестния поход до Сараите на Доган, в един момент РДНСК установи, че по-голямата част от обектите на полуострова са незаконни, включително и изградения 230 м кей за частно пристанище на Ахмед Доган.

Държавните институции отказват да реагират и по констатираното, отново от Биволъ, незаконно мащабно бетониране на скалите и целия бряг от северната страна на полуострова на нос Чукалята./виж тук/. Там имаме отново престъпно бездействие от страна на МРРБ и нейното подразделение РДНСК Бургас, по нарушението на цяла поредица закони!

РДНСК и лично Ненчев отказват да предоставят информация за действителното състояние на строителните дейности и обекти в Доган Сарай, въпреки официалното искане за достъп и нейният надделяващ обществен интерес, по смисъла на ЗДОИ, от страна на Биволъ. 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов и неговия Областен координатор за регион БЯС /Бургас, Ямбол. Сливен/ Милен НенчевНеслучайно днес Ненчев е втори в кандидат депутатската листа на “Коалицията Воля НФСБ” за Бургас, непосредствено след председателя на партията Валери Симеонов.

Инж. Милен Ненчев бе потърсен за коментар от наш репортер, но отказа да отговори официално на изпратените му въпроси.

Следва продължение!

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.