Мая Манолова с позиция за арестуваните журналисти

"Във връзка с информацията за задържани от полицията в Радомир журналисти Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania проведох разговор със старши комисар Димитър Попов, директор на Областна дирекция на МВР – Перник, който ме информира, че те са били освободени в 4.30 тази сутрин.
От предоставената информация на комисар Попов и изнесените в медиите данни по задържането им, както и освобождаването им в 4.30 часа, съм на мнение, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти, по време на осъществяване на тяхната професионална дейност", коменира и изрази позиция националният омбудсман на България Мая Манолова
 

Тя е категорична, че освен съмнение за противозаконно лишаване от свобода на двама журналисти, се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на граждани да получават и търсят информация.

"Настоявам за пълна информация и публичност по случая, адекватни действия и търсене на дисциплинарна отговорност, ако бъдат установени превишаване на правомощията от страна на служителите на МВР. Липсата на информация остава впечатление в обществото, че е направен опит за възпрепятстване на журналистическо разследване. 
Проведох разговор и с посланика на Румъния у нас – Йон Галя, който ме информира за предприетите действия от негова страна. Готова съм да окажа пълно съдействие и подкрепа за двамата журналисти", завършва Манолова.

Арестуват с пистолети в главата журналисти, разследващи корупция

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.