Брифингите на премиера Бойко Борисов са последният ПР ход, който временно може да покачи неговия публичен рейтинг до предстоящия му тотален срив. Зенитът на неговите монолози издава страх и паника от задаващата се социално-икономическа катастрофа в България, която ще сложи надира на неговото управление.

Короновирусът заля света, а Европа се оказа напълно безпомощна и неподготвена за справяне с това зловещо здравно бедствие. Въпреки мерките от страна на правителството на България за борба с разпространението на короначумата, те спокойно могат да се отчетат като недостатъчно ефективни. Липсата на адектватно анализиране и прогнозиране поне за 2 седмици напред на настоящите и последващите събития превръщаха всеки уж полезен ход в недоизпипан, а своевременно и в остарял за времето си.

В парламента цари абсолютен законодателен хаос, некомпетентност, правна немощ и профанизация, които напълно обезсмилят съществуването на настоящото народно събрание. Стимулират се обществени скандали, които допълнително обострят социално-психологическия натиск, внесен от ограниченията върху живота на гражданите.

Непрестанните пресконференции и зловреднотото бълване на излишни извънредни новини от телевизиите и онлайн медиите, търсещи само и единствено повече рейтинг сред затворените по домовете си хора, по никакъв начин не запълват информационната "дупка" за изхода от кризата и не успокояват нагнетената до краен предел взривоопасна атмосфера.

Икономиката на държавата, която се крепи от средния и дребен бизнес, както и от самоосигуряващите се лица, ще капитулира. Преустановената дейност на фирми означава липса на социални и здравни осигуровки за хазната. Освобождаването на работници и регистрирането им в Бюрата по труда ще доизцеди продъния НОИ. В допълнение, десетки хиляди българи се завръщат в България. Не защото тук ще се чувстват по-сигурни, както се опитва да интерпретира министър-председателят Борисов тяхната миграция, а защото досега някои от тях са работили нелегално в ЕС и нямат адресна регистрация. От друга страна държавите-членки нямат интерес да издържат със социалните си системи освободени от легална работа емигранти по време на световна криза. Тези хора ще търсят поминък в родината си, който нашата държава не може да им осигури. Така нивото на безработицата в България ще оглави статистиката в Евростат за 2020 г. Проблем, с който правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е неспособно да се справи.
При 11-годишното управление на Борисов дребният и среден бизнес бе поставен на колене. Стотици са фалиралите фирми (и от държавен рекет) на представители на средния и дребния бизнес, за сметка на едрия капитал, който и до днес е захранван щедро от властта с публични средства от българските и европейските данъкоплатци, а в много от случаите не плаща и/или източва ДДС.

Нарастващият брой на заболелите от коронавирус ще занули и здравната система, която отдавна функционира, за да бъде източена, а не за да обезпечава общественото здраве, което е част от националната ни сигурност.

Междувременно в страната ни протичат паралелни процеси на сблъсък между лобита и представители на олигархични и ДС-генерали кръгове, които изключително се изостриха през последните години с арести на крупни бизнесмени. По същото време се провеждат и международни разследвания, свързани с официлани лица у нас, като известните в публичното пространство са по делото RICO в САЩ и "Барселонагейт" в Испания. Но има и още, в очакване на действия от европейската прокуратура и Лаура Кьовеши, която ще търси сметка за всеки един откраднат евроцент от фондовете.
Не за подценяване е предстоящата реакция на Русия за "Турски поток" и "рестото", което ще стовари.

Побоят над журналиста Слави Ангелов беше целенасочен и демонстративен "удар" срещу медийната империя на Делян Пеевски. С това посегателство се целеше да се покаже в чии ръце е цялата власт в България, която няма да търпи конкуренция и иска емпанципирано да дърпа всички конци? Даде се показно какво ще стане, ако бъде сменена редакционната политика на точно определени медии или пред публиката се разигра цирк за разклащане на Бойковата власт?
Не вярвам да има разкриваемост при това престъпление, освен ако не бъдат нагласени невиновни лица за пред обществото.
Както остават неразкрити извършителите и поръчителите на всички покушения над журналисти в България - Асен Йорданов, Анна Заркова, Огнян Стефанов, Стоян Тончев, Люба Кулезич, запалването на колите на Генка Шикерова и Сашо Диков, и др, които нямат нищо общо с медийната група, към която принадлежи Слави Ангелов.

Това е лично мое мнение и извод, направен при внимателно проследяване на събитията, фактите и обстоятелствата. Но по всичко личи, че отношенията между Борисов и Пеевски отдавна не са на същото ниво.

Главният прокурор Иван Гешев определи покушението над Слави Ангелов като "посегателство над държавността". Но над чия държавност, след като в България има две държави - тази на Пеевски и тази на Борисов? Трябва да се знае също така, че Пеевски и Божков са "напъдени" от България в Дубай
Интересно е, какви ще бъдат последващите  действия на обвинителя  Гешев при слизането на Борисов от власт, което предстои след условното приключване на коронакризата.

За Пеевски и някои фигури около него се задава американски правосъден тайфун. А дали Радев е готов със служебен кабинет и дали служебният кабинет ще устои и ще успее да се справи с предизвикателствата, които предстоят на България, скоро ще стане ясно.

Но държавният глава трябва да има едно голямо наум, особено когато приема съвети за провеждането на политики - от кого, каква репутация има той/тя, с кого се среща, може ли да го дискредитира пред обществото, чии интереси прокарва... Защото втори кабинет "Герджиков" българите няма да му простят.

Стоян Тончев

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.