„Дългът на Мюфтийството не е осем, а три пъти по осем милиона.
Политическата търговия е достигнала невиждани мащаби. Понеже сумата наистина не е числото, което се обявява, политическата класа бута въпроса към защита на националната сигурност на страната. Няма никаква причина за подобно опрощаване, освен ако причината е много страшна и ние не я знаем. Когато за упражняване на вот се дават пари, е престъпление. А когато се прави пред очите на целия български народ, какво е?
Процесите в момента излизат извън полезрението на ГЕРБ и партията на Борисов е в едно незавидно положение. Дори да спечели изборите, това, което ще последва, може би не е далеч от случващото се в Алжир.
Законодателството, което се приема сега, при липсата на опозиция, поставя под въпрос неговата легитимност.
Европейските избори ще очертаят картата за следващите действия на опозицията у нас. И ако бъде преодолян този вот в полза на опозицията, политическите процеси могат да имат съвсем друга посока. Не казвам по-добра.“

-    Господин Марков, по повод на мистериозното изчезване на семейство Арабаджиеви в Испания, може ли да се предположи, че ако те станат защитени свидетели на испанската държава, ще гарантират собствената си сигурност, както и тази на сина – заложник у нас?

-    Трудно ще може да се възползват от подобна мярка от испанска страна, защото към този момент отношенията между България и Испания имат друго ниво.

-    Но има и друга версия плъзнала в пространството, че в момента се договаря споразумение между тях и прокуратурата и, ако натопят банкер и олигарх, ще се откупят. Доколко е реално това?

-    Кръгът от лицата, които са заподозрени във връзка с пране на пари, е много голям в това разследване. Много от лицата също не са в България. Естествено и нормално ми се вижда всеки да гледа да натопи другия, но от това не следва, че един ще бъде защитен, а друг - уязвен. При едно такова досъдебно производство нещата ще се развият по един начин, но в съдебното производство прокуратурата има доста правомощия, които са в хода на едно реално производство. И тогава нещата ще се обърнат. Не мисля, че към момента могат да се възползват от испанска защита. Адвокатите може и да имат такава идея, но не съм на мнение, че ще успеят.

-    Скандалът с опрощаването на осем милиона на Главно мюфтийство събуди и позаспалите. То изземва функциите на президента и бе гарнирано и с лъжа, че дългове имат и други вероизповедания. Освен политическо време, какво още си купи Борисов? И още - ако осем милиона струва крепенето на кворума в Парламента от ДПС, до каква ли сума ще се стигне при по-драстични случаи в държавата? Дойде ли ред на летящата чиния?

-    Първо трябва да се отбележи, че не става въпрос за осем милиона. Това е фалшива новина. Истинската сума е три пъти по-голяма - три по осем!

-    От къде имате тази информация?   

-    Ами...приемете, че е моя информация. Но по-сериозен е проблемът, че НАП – шефът и ръководството, не отговарят адекватно на въпросите на обществото. Аз смятам в разразилата се ситуация отговорността остава в директора на НАП. Ако в продължение на осем години НАП не си е събирала задълженията, това противоречи на законодателството.
 И аз не зная друг подобен случай в страната за изминалите 30 години, в който Агенцията да е бездействала при събиране на свои задължения в такива големи размери. Още веднъж искам да отбележа, че сумата е далеч по-различна от тази, която се пуска в пространството. Но по-големият проблем е, как точно се опрощават задължения към осигурителна система, при положение, че тя работи на принципа - тези, които се трудят, плащат пенсиите на вече пенсионираните, а няма натрупване, каквото е в нормалните пенсионни ситеми? Как така МС и държавата решават, че ще задължат едни лица да плащат за сметка на други, които няма да внесат нищо за минало време? Понеже сумата наистина не е  числото, което се обявява, именно за това политическата класа бута въпроса към защита на националната сигурност. Не е без значение и въпросът, че и БПЦ действа като търговско дружество и по-скоро защитава търговски интереси, в едно с Българското мюсюлманско вероизповедание. По справки в регистрите се показва, че Мюсюлманско вероизповедание има приходи от 60 милиона годишно, което е много сериозна сума за една религиозна структура. Същите, а и вероятно далеч по-големи са мащабите на БПЦ. На практика, ако изчистим всички други неща, ще видите, че това са може би най-големите реални търговски дружества в България. Аз не знам има ли друго дружество и друга фирма, която може да обяви подобни печалби.

-    Ясно е, че пазарлъкът е между Борисов и ДПС, но освен време във властта, какво още си купува премиерът?

-    Политическата търговия е достигнала мащаби, неподозирани за една демократична държава. При това тези нива са достигнати много отдавна. В момента ние не говорим за демократични процеси. Още повече, че фактът на договаряне между тримата души /показани публично/, не може да не забележим, че и тримата са служили на комунистическата държава. А това не е без значение. Водят ни, че сме държава извършила своя политически преход, но се оказва, че това е лъжа. И продължава да бъде лъжа. В 21 век, толкова години след приемането в ЕС, на върха на държавата се договарят /забележете!/ трима души, които и тримата са били агенти на ДС. Това нито е морално, нито е нормално, нито е демократично. Още повече, че обществото търси своите отговори чрез журналистите и чрез експертите в публичното пространство, но както виждате, то не ги получава - нито от държавни институции, нито от органите като НАП. Няма никаква причина за подобно опрощаване, освен ако причината не е някаква много страшна и ние не я знаем. 

-     В крайна сметка, по предложение на Патриарх Неофит, външното финансиране и за едните, и за другите остава и парите ще протичат като от Руската православна църква, така и от турския Дианет. И какво правим с „националната сигурност“ тогава?

-    Отново отговорът - защо процесите, които текат във връзка с тези неща и са заплаха за националната сигурност - не е получен. Българските граждани имат право да знаят, кое точно заплашва националната сигурност и политиците са длъжници да кажат. А не да говорят с витиевати фрази, които нищо не означават и които на практика могат да се тълкуват като политическо пазаруване. Това също е престъпление. Когато за упражняване на вот се дават пари, това е престъпление. А когато се прави пред очите на целия български народ, какво е?

-    Защо винаги преди избори режисьорите вадят етническата карта? Нима смятат, че за 30 години съзнанието на хората е останало непроменено?

-    Защото от ваденето на политическата карта печелят всички политически субекти - тези в парламента и другите извън него. Всички участници в политическия процес /така наречен демократичен/, имат полза от етническата карта и тя се разиграва по един начин, който е на границата на престъпността. Това е едно изнудване в една среда, в която гражданите не могат по съвест да си дадат вота, а трябва да е по силата на страха. А когато цял един народ е поставен под такъв стрес и страх, вие разбирате, че няма как да говорим за демократични процеси. Говорим за едно налагане на определено политическо статукво, което с нокти и зъби защитава своя престъпен характер. А той все още не е осъден по никакъв начин.

-    Зам.-главният прокурор Гешев е в САЩ. Знаете ли се нещо за същината на водените в Ню Йорк и Вашингтон разговори и ще има ли вътрешно „самоизяждане“ и „даване на вълците“ след тази визита?

-    Отскоро наблюдавам зам.-главния прокурор, който изостри говоренето и то в посока на един принципен човек, който защитава по един различен начин законите на държавата и изпълнението им. Това се случи от около преди месец назад. Зам.-главният прокурор Гешев е под крилото на Цветан Цветанов, а „този, който си го избра", беше избран в Банкя и е под крилото на Борисов. Знаете, че има конфликт по отношение на изпълнение на законодателството и вкарване на съдебната система в друг режим. Вероятно Гешев прави заявка, че може да участва в такива процеси и то на ниво главен прокурор. Предполагам, че посещението му е свързано с тези процеси и политическото лоби, което стои зад него гарантира, че този човек е годен да го извърши по някакъв начин. До колко те могат да преодолеят кликата на Борисов е друга тема. За това се изискват доста сериозни възможности. Изборите, които предстоят, ще бъдат използвани и като разменна монета и в самия ГЕРБ. Цветанов го подсказа, че трябва да се промени съдебната система в най-радикална форма.

-    България е полигон на противоборство между световните сили и това се видя след посещенията на шефа на НАТО Йенс Столтенберг, последвано от визитата на руския премиер Медведев. Извън протокола, ирониите и присмеха, остана ли нещо скрито?

-    Не мисля, че нещо е останало скрито, защото основното действащо лице беше Русия. Тя дойде, каза своето, стъпи здраво върху вратовете на управляващите, като каза как ще реагира, и всички хъбове, всички потоци отидоха в кофата. Просто Русия си каза нейното така, както винаги го е казвала. Нашата политическа класа нито е достойна, нито има качествата и възможностите да защитава националния интерес. Ние не сме си завършили политическите процеси в самата държава. Тук всичко е фалшиво - държавата, демокрацията, функционирането на органите на държавата и няма как подобна политическа среда да защити националния интерес. Който мисли обратното, означава, че той или е наивник, или е глупак.

-    Да потъпваш за ръката премиерът на Русия на пресконференция пред журналисти, освен всичко друго, не показва ли на Европа същността на ГЕРБ?

-    Аз не мисля, че Европа има фиксация върху процесите в България към момента. И нашата политическа класа се възползва много добре от това. Достатъчно се изложихме, направихме достатъчно глупости, злоупотребихме с всички права на гражданите, с които може да се злоупотребява в рамките на ЕС. Извършихме всички възможни видове престъпления по Наказателния кодекс /разбирайтеполитическата класа/ и в момента те наистина са готови на всичко, за да запазят това статукво, да не се появи нов играч на политическата сцена, който ще им събори къщичката. А става въпрос за къщичка, която е 100 милиарда – много сериозна къщичка! Но единствените, които говорят ясно и недвусмислено за стратегическите интереси на България /АЕЦ Белене и Турски поток/, това е руската страна.

-    Енергийната министърка Теменужка Николова каза ,че до девет месеца ще стане ясно дали ще се задвижи проекта АЕЦ „Белене“. Ще се случи ли, според вас?

-    Енергийната министърка винаги е била един обикновен изпълнител. Ако видите какви длъжности е заемала преди, ще разберете. Тя е един  изпълнител - български бюрократ от най-ниско ниво. Така че, какво е казала - няма никакво значение. За експертите е абсолютно ясно какво се случва в държавата. Ясно е, че процедурите формално и фиктивно ще бъдат спазени, но какво ще стане е въпрос на следващата половин година. Европейските избори ще очертаят картата за следващите действия на опозицията у нас. И ако бъде преодолян този вот в полза на опозицията, политическите процеси могат да имат съвсем друга посока. Не казвам по-добра.

-    В крайна сметка, съдбата ни зависи от собствения ни избор, това ли казвате?

-    Говорите като избиратели, като гласоподаватели ли?

-    Да.

-    Ами не съвсем. Знаете, че всички избори през последните години бяха фалшиви. Така че, какво и как ще гласуваме ние и дали въобще ще гласуваме, няма никакво значение. Този мач е свирен много отдавна. Законите, които движат тези процеси, отдавна са в полза на политическата класа. Но въпреки всичко, настроенията в момента излизат от полезрението на ГЕРБ и партията на Борисов е в едно незавидно положение. Дори да спечели изборите, това, което ще последва, може би не е далеч от случващото се в Алжир. Фалшифицирането на изборите ще доведе до открита гражданска съпротива. Как никой от приятелите ти да не гласува за ГЕРБ, а в един момент се оказва, че всички сме гласували? В момента виждате, че опозицията е извън парламента, а това не е без значение. Законодателството, което се приема сега, при липса на опозиция поставя под въпрос легитимността на това законодателство. Ако това продължи, няма как да доведе до запазване на статуквото такова, каквото е. Борисов е износен като политик и в едно с Меркел трябва да се пенсионира. Както каза Георги Марков, „той е възрастен човек“, а щом той го определя като такъв, значи трябва да се замисли за някои неща.

-    Като кафечерпец ли ще го видим в Брюксел, или...?

-    Аз не мисля, че има качества да поеме тази длъжност. Преиграването не означава правене на политика, не означава съдържание. Той наистина е изхабен човек и трябва да намери начините и формите извън политиката и извън въобще политическите процеси в България. 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.