САЩ са готови да санкционират корумпирани български официални лица и техните семейства, за да помогнат на България да засили своята демокрация и свободна пазарна икономика.Това увери посланикът на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа в публична лекция пред Атлантическия клуб в България днес.
"Заради българския народ съм оптимист за бъдещето на България и отношенията между нашите две страни. Ще използваме инструменти, които "имат зъби", какъвто е Секция 7031C от американски закон, който дава право на държавния секретар на САЩ да не допуска на американска територия служители в чуждестранни правителства и членове на техните семейства, когато разполага с достоверна информация за участието им в корупция в големи размери", посочи американският посланик. Тя посочи, че до няколко дни ще пристигне специален съветник по правните въпроси, постоянно базиран в американското посолство в София. Посланикът не конкретизира името на този служител, но заяви, че е жена и очаква да работи с нея в тясно сътрудничество.

 

Сигурност, икономика, енергетика и върховенство на закона - това са областите, в които посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа ще съсредоточи усилията си по време на мандата си в София. Лекцията, която Херо Мустафа изнесе, беше на тема "Американско-българските отношения: Следващите 30 години". 

Посланик Херо Мустафа коментира срещата на премиера Бойко Борисов с президента Доналд Тръмп, като я нарече „историческа”.

„България и САЩ навлизат в нов етап от дипломатическите си отношения", каза Херо Мустафа. „Надявам се, че всички сте прочели съдържателното и значително съвместно изявление, което произтече от тази среща. Друг важен резултат е установяването на Рамка за стратегическо партньорство – пътна карта за продължаване на нашето ползотворно сътрудничество в три важни области на нашия взаимен интерес: 1) сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, 2) сътрудничество в областта на икономиката, търговията и енергетиката и 3) укрепване на демокрацията и върховенството на закона. Не се случва често да подписваме такива документи и фактът, че го направихме с България, е знак за важността, която отдаваме, и потенциала, който виждаме в тези отношения", каза Херо Мустафа.

Ще увеличим броя на военните учения с българските си колеги, включвайки по-комплексни и динамични съвместни тренировки и учения. Съединените щати също така ще продължат да подкрепят усилията на България за модернизация посредством предоставяне на  помощ в областта на сигурността и улесняване на достъпа до напреднали американски военни технологии. Освен текущите преговори за придобиване на нова военна техника, ние също така разглеждаме възможностите за съвместно производство на продукти с военно предназначение”, каза посланик Мустафа.

Относно икономиката Херо Мустафа отбеляза, че американските фирми са инвестирали над 2,5 милиарда долара в българската икономика под формата на ноу-хау и капитал. 

„Двустранната ни търговия понастоящем възлиза на над 1,2 милиарда долара, като продължава да нараства.  Американските компании внасят в България високотехнологични, авангардни стоки, като особено висок ръст отбелязва износът на електронни технологии и устройства, части за авотомобилостроенето, атомно оборудване и медицински технологии. И това е само началото. Можем да създадем още по-висока икономическа стойност и по-големи социални ползи от двете страни на Атлантика”, каза посланик Мустафа.

„В следващите месеци ще срещнем българския бизнес с американски фирми в рамките на няколко търговски изложения, като първото такова в областта на сигурността, здравеопазването и информационните технологии предстои още следващата седмица.  Предстои и да подпомагаме и организираме още много бизнес събития и да се съсредоточим повече върху стартъп компании, инкубатори и предприемачество. Надявам се, че българската диаспора ще се включи в този обмен, защото тя може да предложи много в това отношение и трябва да бъде неразривна част от бъдещото развитие на страната”, каза посланик Мустафа.

Решена съм да подкрепям усилията на България да диверсифицира енергийните си доставки, което включва изграждане на газовата връзка между Гърция и България (IGB) и участието на страната в планираното изграждане от гръцка страна на терминал за втечнен газ в Александруполис”, каза посланика.  

Тя обясни, че за разлика от проекта „Турски поток“, който се стреми да превърне България в напълно транзитна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ обещават да направят от България истински енергиен център и регионално средище за търговия с природен газ.

„Но нека не спираме дотук.  Хъбът ще спечели значително, ако има повече източници на газ.  Затова нека изградим връзки със съседните страни – на север към Румъния и в северозападна посока към Сърбия, през Балканите, Унгария и Австрия.  Ако България иска да стане енергиен център, изключително важно е тя да реформира собствения си вътрешен газов пазар, гарантирайки справедлив, недискриминационен и прозрачен пазар, което е ключова предпоставка за диверсификацията”, изтъкна посланикът на САЩ Херо Мустафа.

Публичната ѝ лекция продължава тридесетилетната традиция новите посланици на САЩ в България да започват своя мандат с публично изказване пред Атлантическия клуб, съобщава още Нова телевизия. 
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.