Концесията на плаж "Изток" в Поморие изтича през 2019 г. Към комента оператор на плажа е фирма "Ирида 71" ООД, която държи още концесиите на ивиците "Какао бийч" в Слънчев бряг и "Хармани" в Созопол. Във въпросната фирма "Ирида 71" до 2012 г. собственост е имал и Радостин Бързанов, бивш телоохранител на братята Васил и Георги Илиеви.

Дължината на бреговата линия на плаж "Поморие-изток" е 2 446м, като ширината на морския плаж е 26 м. ( максимална - 74м., минимална - 24м.). Плажът е структуриран предимно от ситен пясък с обща площ по документи (2015 г.) 64 600 кв.м. - 36% е активна пясъчна площ, 24% са дюни, 2% е скалист бряг, а останалите части са заети от обекти на инфраструктурата и други. Дефакто, обаче, след изпълненението на проект с европейско финансиране за изграждане на рибарско пристанище в черноморския град, което все още е незаършено, въпреки официалното му откриване, част от плаж "Изток" е бетонирана. Така бреговата линия на плажа вече е с дължина от 2 330 м.

Днес от пресцентъра на Община Поморие съобщиха, че институцията ще се включи в гражданския оборот и като концесионер и ще участва в конкурса за стопансисването на плажа, който ще се проведе на 8 октомври 2018 година в сградата на Министерството на туризма. По-рано в същия ден предложението на кмета на Поморие бе одобрено от местния парламент.

"Плаж "Поморие-изток" е един от най-посещаваните плажове в Поморие. Разположен на една от най-атрактивните улици в града - ул. "Крайбрежна" и е предпочитано място, както от гостите, така и от поморийци, а участването в процедурата е с цел да се защити интересът на местните жители и живущите на крайбрежната улица", твърди кметът на Поморие Иван Алексиев.

Община Поморие е закупила конкурсна документация и ще се включи в откритата процедура да стане концесионер, след като Министерството на туризма обяви конкурс за определяне на нов стопанин на плажа.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.