Докато в България новият премиер говори за "зелен сертификат" и мечтае страната ни да се превърне във "финансов хъб" в региона, бившият главен прокурор на Албания е осъден на 2 години затвор за корупция. А Правосъдната реформа в Албания, подкрепяна от ЕС, подлага всички членове на албанската съдебна система на проверка - около 800 съдии и прокурори трябва да декларират имуществото си и да бъдат оценени според техния професионализъм и репутация в опит да се изкорени корупцията.

Бившият главен прокурор на Албания, който избяга от страната, след като бе осъден на затвор за корупция, беше арестуван в Италия, съобщи полицията в Тирана, цитира Euractiv. Адриатик Лала e арестуван с международна заповед и ще изчака изслушване за екстрадиция.

Бившият прокурор беше един от най-влиятелните хора в Албания. Той беше осъден на две години затвор от съда в Тирана през май, но напусна страната миналия месец, малко преди присъдата му да бъде потвърдена на последна инстанция. Съдът постанови, че той е дал неверни данни за своите активи. 

Въз основа на присъдата за конфискация, на бившия главен прокурор ще му бъде отнет апартамент от 60 кв. метра в Дуръс и четири парцела с обща площ 22 000 кв. метра, чийто произход той не успя да обясни.

52-годишният Лала не можа да обясни откъде е получил парите, за да купи недвижимия имот и да финансира пътуванията си до САЩ и Германия.

Освен това му беше забранено да заема държавна длъжност през следващите пет години.

През 2018 г. САЩ издадоха забрана за влизане в страната заради съмнение в участие в корупционни схеми. Забрана да влизат в САЩ получиха също и съпругата и двете му деца.

Лала е най-високопоставеният държавен служител, осъден от Специалния съд за корупция и организирана престъпност.  Институцията беше създадена през 2019 г. като част от големите усилия на Албания да прочисти измъчената от корупция съдебна система.

Чрез подкрепяна от ЕС реформа в правосъдието всички членове на албанската съдебна система ще преминат през процес на проверка. От около 800 съдии и прокурори трябва да декларират имуществото си и да бъдат оценени според техния професионализъм и репутация в опит да се изкорени корупцията.

Към днешна дата, около пет години след началото на проверката, само половината от 800 отговарящи на условията са били проверени, а половината от тях са или уволнени, или напуснали. Реформата също така доведе до освобождаването на повечето от местата във Висшия и Конституционния съд, което доведе и двете институции до застой за почти две години. В резултат са забавени десетки хиляди дела.

Лала твърди, че обвиненията срещу него са политически мотивирани. Според съобщения в някои медии той е потърсил политическо убежище в Италия.

Борбата с корупцията е ключово условие за кандидатурата на Албания за членство в ЕС.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.