Юлияна живее от години в Токио, Япония. Биографията и е свързана с дипломатическа работа в българското Министерство на външните работи. Там започва кариерата си в средата на 90-те години като аташе, за да достигне до ранг "Пълномощен министър". По-голямата част от професионалното й развитие преминава в Азия - Китай и Япония.

Юлияна Антонова - Мурата е известна и с книгата си „Моши моши, Япония“.

Споделяме без редакторска намеса коментара на известната и уважавана "японска българка" - как е преживяла вандалския варварски акт на българите, които си позволиха да поругаят с графити Мемориала на мира в Хирошима:

За графитите в Хирошима от Токио...

Мили приятели, ще бъда кратка:
1 Усещането ми от българската проява в Хирошима е като онова, спомням си добре, когато като ученичка, седнала в салона на гимназията по време на тържествения концерт, на сцената мой съученик забравя текста на приветствието. Има хихикания, подмятания, невъздържани думи…аз съм поруменяла от срам и гледам в престилката си. Нямам вина, зная, но ме е обзел тих ужас, срам, неудобство.

2. Тии, моят съпруг, каза само това: Един българин е, Юли, не е България! Ние си даваме сметка за това! А аз... (още повече ме боли, така действат понякога добрите думи от добър човек – като пронизваща болка).

3. Всичките мои близки, приятелките ми знаят, че няма в Япония друг такъв фен на Исей Мияке като мен. Исей Мияке получи най-голямото признание на страната си - Императорската награда за своята дейност, не само като изключителна за един световен дизайнер, а за всичко, което е сътворил в годините. За изкуство! Първият, който направи за своите футуристични дрехи материята, която не се глади, пере се в пералня, съхне за 10 минути, подходяща за 40 килограмова жена и за 80 - също. Той сътвори "Оригами" от тях! Уникални. Може да се побере цялият ви гардероб в една, да речем" квадратана картонена кутия, и една върху други наредени дрехите ви "оригами." Скромен, фин, деликатен. Исеи обича България! Зная го! С Тии (съпругът ми) направиха заедно в колоборация уникална изложба на КРИСТО преди няколко години (не че посланикът се яви тогава, ама това е друга тема). Обожавам този дизайнер! Много ми се искаше преди отпътуването ми за България за представянето на втората ми книга за скромността, деликатността и вежливостта на тези хора от Япония, да вечеряме заедно. Срам ме е да му позвъня. Исей Мияке е роден в Хирошима. Много обича родното си място! На 7 годишна възраст ядрената вълна безмилостно посяга върху малкото момче и оставя жестока следа в сърцето му (физическа – също). Зная, че никога няма да ми каже нито дума за вандалщината в Парка на мира. Но аз през цялото време ще си мисля само за това… SOS, приятели! Боли ме. Все една аз съм я сътворила...

4. В японската преса ще излезе прес релииз от полицейските власти, когато всичко е приключено. Въпреки че (убедена съм, знае се, че това са двама българи от Софийската Опера – признали са), полицията никога няма да даде гласност, докато не е 100% сигурна в разследването си и ОЩЕ: така ще съобщят, та да не обидят българите и България. Защото както каза съпругът ми Тии, не Операта, не българите и не България са вандалствали, а определен един или двама души. За тях от японците, убедена съм, ще получат бойкот и каквото следва да получат според Законите на тази страна.

Следва текста (в кавички)от Националната им телевизия, изводите за вас, а на мен ми иде (въпреки мекия тон) да си посипя главата с пепел – днес приятелките и близките ми не звъняха. Зная защо. Но ни си мислете, че ми се сърдят. Не!

“Полицията в Хирошима разследва графити, намерени на 3 места в Парка на мира. Полицията съобщи снощи, че на пейка в близост до купола, на ограда в Музея на паметниците на мира и на вратата на съоръжение в близост до Паметника на корейските жертви на бомбардировките са открити черни бои с пръски от спрей.
Охранителите откриха графитите в понеделник сутринта. 
Полицията подозира, че вандализмът се е състоял между неделя вечер и понеделник сутрин. Проверяват кадъра по кадър на камерата за сигурност.
Една жена, която посети парка, каза, че е разочарована и да научи, че паркът, много важно място за Хирошима, е бил опорочен.
Градски служител каза, че е много разочароващо, че подобен вандализъм е намерил място тъкмо в Парка на мира, място, посещавано от стотици хиляди хора от цял свят”.

С обич, Юлияна

 

Коментари

  • Ср., 10/17/2018 - 21:06 отговор

    Дали тези безотговорни хора осъзнават, какво са направили? Как мислите? Едва ли! Вече повече от 70 години българския народ гласува /узаконява властта на недостойните/ , дали осъзнава, какво прави? Едва ли! Така че, не тези двамата са виновни, а ЦЕЛИЯ НАРОД! Целият народ е виновен, че поколението днес е бездуховно и безотговорно.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.