"Мислех да си кротувам тия дни, но ей на - чета как премиерът щял да хване под ръка другарката по икономика и да я закара да види трагедията в Украйна лайф, белкем трепне нещо в нея. А то си трепери в нея. Откакто е почнала войната, Нинова е продала три пъти повече оръжия - към страни в Европа, които странно защо имат завишени нужди от тях точно сега.

С други думи - България не иска да го заяви публично, но праща оръжия към Украйна, обаче както комунистическата жилка повелява - по втория начин и срещу валута.

Срам ме е все повече. Дъното копаем лесно, защото омеква от сълзи. Поне те да бяха наши, но не. И те са вносни. От Украйна."

Това написа във Фейсбук рекламистът Радослав Бимбалов.

Всъщност България е изнесла оръжие и резервни части, боеприпаси, бронирани и защитни средства на стойност над 316 милиона евро от началото на войната в Украйна. Това е с около три пъти по-високо от стойността на износа за същите дни през 2021 г. Информацията е достъпна на сайта на Народното събрание под формата на писмен отговор на министъра на икономиката Корнелия Нинова до депутатите на ГЕРБ Десислава Атанасова и Христо Гаджев, след като те са направили питане в парламентарния контрол.

В отговора на Нинова е описано, че изнесената оръжейна стока тази година е била за Дания, Словакия, Чехия, Германия, Испания, Словения, Полша, Румъния, Литва и Естония, пояснява "Дневник".

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.