На сайта си от 16 февруари Светият Синод на Българската Православна Църква излезе със съобщение, по повод дейността на отец Дионисий Мишев, известен като свещеникът на протестите, който и до днес, повече от 200 дни е сред мръзнещите хора на площада.

Част от текста гласи: „Поради зачестили публични изяви и изказвания по политически теми...архимандрит Дионисий Мишев не е и не може да бъде изразител на становища на БПЦ- Българска патриаршия. Всички изказвания, действия и призиви на архимандрит Дионисий/Мишев/да се считат негово частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на БПЦ“.


Отец Дионисий

Ние, обаче, имаме питания, макар висшите клирици да нямат навика да отговарят на словесни неудобства, та като палят свещи в храма, богоугодно би било да се поразмислят по тях. Прясна е още обществената рана по загиналото от тока на оголен кабел дете в столицата. Дете, чистило мигове преди това  мръсотиятията на тротоара пред два павилиона за десет лева и недочакало да стане мъж. Това натъжава ли ви? Чували ли сте някъде в европейска столица да се умира по този начин, по който си отидоха 34 годишният Веселин Маринов, имал малшанса да бръкне с ръце във фонтана-убиец с 220 волта напрежение? И два още подобни случая, а все да няма отговарящи за смъртта?

Тежат ли очите ви от просяците и бедняците, които заприщват входовете на храма преди всеки голям празник и ако контрааргументът е, че ги има във всяка страна, тук 60% от народа е беден и живее в лишения? Чоглаво ли ви е, че 600 милиона невзети мафиотски данъци не са постъпили в хазната - от тях биха могли да се увеличат и мизерните пенсии на собствините ви служители, които са принудени да заработват неприсъщи им дейности. Проляхте ли сълза за курбана от 20-тината, убити до Своге от гордостта на премиера – опасните пътища? А как гледате на срутището на пътя до Рилската Света обител, което се свлече наскоро след  откриването му - това поне ви засяга съвсем пряко? Гордете ли се, че сте духовни пастири в страна, първа по смъртност в Европа, последна по стандарт, почти последна по свобода на медиите, страна, където никой бизнесмен не дръзва да вложи парите си, заради пандемичната корупция и мафиотизирано управление?

Ако речите на отец Дионисий  нарушават покоя и смущават нирваната на душите ви, как гледате на борисовия речник- „таковам ги с двеста“, „ПКП“...не бойте се, няма да изброяваме другите, знаем, че ви причиняват сърцебиене. И не Ковида опразни храмовете, а отвръщането на хората от лицемерието и алчността ви, от безразличието с което посрещате неговите страдания и липсата на съпричастие, изразена отчетливо. Вярно е, че част от 34-те мириарда, похарчени за 11-годишното управление на един безхаберник стегнаха и част от храмовете ви, вярно е, че цели три милиона даде премиерът тази година пак за тях, но не е лошо да си отговорите на въпроса за подбудите и на още по-страшния въпрос за цената на направеното - не, не финансовата, моралната! Как не ви боднаха очите тези 11 години, в които хунтата одираше по три кожи от народа си, а вие киприхте с ордени и медали водача и го мляскахте мазно по бузата? На кого връчвахте индулгенции, не се ли питахте в дните на пости и размишления, не ви ли зачовърка някъде откъм жлъчката, че това не е правилният път и не би се харесало на Господ?

Няма да ви връщаме към историята на Национално-освободителните ни борби, където мъжете в черно расо са били част от плътта на своя народ и са проливали кръв в името на общото Освобождение от тиранията на свои и чужди. Само ще припомним, че един от тях захвърли расото, преряза коси и тръгна по дирите на праведността, бунта и свободата, за да се превърне в българския Иисус Христос и да стане част от сърцето на народа си. Него къде ще го сложите в скалата си?

И тогава, и днес, е време разделно. Белязано с кървавата,  разсичаща линия  на оцеляване и пребъдване като народ. Противопоставянето – или те, или ние е еднакво тежко и неизбежно, защото маркира бъдното. Църквата днес може да е отделена от държавата, но от народа си няма как да се раздели.

Затова, по-полека с отец Дионисий.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.