Брекзит превръща понятието "демокрация" в карикатура, а това е опасно, коментира днес в предаването на БНТ "Денят с Георги Любенов" евродепутатът Иво Христов.
Ето какво още казва той:

Брекзит стана заложник на вътрешната политика във Великобритания. Има много хора в консервативната партия, които недолюбват премиера Джонсън. Има много хора в лейбъристката партия, които не харесват своя лидер Корбин. Налице е враждебно отношение на целия парламент към изпълнителната власт - втори британски премиер е саботиран от парламента. Има разкол в британското общество. В резултат - всеки реди своята краткосрочна и средносрочна политическа стратегия на британски терен, ползвайки Брекзит като лост. Затова и няма особен напредък. Въпросът "Брекзит" дискредитира самия концепт за демокрация. Когато в продължение на безкрайни месеци наблюдаваме как демократичните институции се саботират една друга, а демократични държави и образувания не успяват да постигнат съгласие, това превръща самото понятие "демокрация" в някакъв вид карикатура в очите на множеството и това е опасно.

Kрайно неубедителни бяха изслушванията на някои от кандидатите за еврокомисари, на които присъствах.

Европа почива все повече на труден компромис - компромис между страните членки относно разпределението на портфейлите, компромис между партийните групи в Европейския парламент относно формирането на мнозинство и пак - разпределението на портфейлите, като втора цедка, компромис между водещите институции на Съюза. Като се насложат тези три компромиса, резултатът винаги е посредствен. Затова Европа има все по-посредствени лидери. Беше време, когато начело на Комисията стоеше човек като Жак Делор, който постигна и единното европейско пространство, и общата валута - все неща, от които се ползваме всички. Оттогава насетне се изредиха лидери като много спорния Барозу, като осмивания от всички Жан-Клод Юнкер, и сега - зле приетата от всички още от самото начало Урсула фон дер Лайен. Така че не съм оптимист относно бъдещето на тази комисия, която скърца още преди да е започнала.

Европейските институции се нуждаят от преосмисляне по принцип. Що за парламент е този, който не разполага с право на законодателна инициатива? Това не е точно парламент. Очевидно е, че Европа има нужда от нов договор. Тя пропусна да се сдобие с конституция навремето, което пречупи цялата европейска интеграция и оттогава се трупат грешки и компромиси, както и къси съединения на различни нива. Ако не преоделеем този етап, в краткосрочен план ще губим все повече ролята си на икономически гигант, а тъй като и без друго не разполагаме с военна сила и със самостоятелна обща външна политика, ще се превърнем във второстепенен актьор.

От европейска гледна точка, позицията на Макрон относно Северна Македония изглежда абсолютно обоснована. Да се абстрахираме от нашата българска логорея, която преминава през всякакви фази - на братуване, на неизменна подкрепа, на големи подаръци, които не срещат никакво разбиране у нашите съседи... Ние пропуснахме златния шанс да изчистим нашите спорове - това, което направиха гърците след десетилетна безкомпромисност. Сега очакваме някаква комисия да изчисти въпроса за общото минало, което, разбира се, няма как да стане. Очевидно е, че Съюзът не функционира и със сегашните държави членки - какво би станало, ако се присъединят още? Европа все още се пита какво се случва с България и Румъния, които на десетата година от членството си все още не успяват да се справят с проблемите си в сферата на правосъдието и вътрешния ред. Очаквам поредния аморфен доклад през тази седмица, който ще бъде подарък за нашето правителство, както всеки път. Но този механизъм доказа в каква степен Европа е неспособна да оказва реално въздействие. Нещо повече - той бе приватизиран от Брюксел и превърнат в инструмент за порочна партийна политическа подкрепа за партньора на Европейската народна партия, в случая - за ГЕРБ.

Според мен разширяването на ЕС е приключил въпрос. Всички страни, които чакат на вратата, ще бъдат поставени в положението на Турция - безкрайни преговори и някакъв модус на сътрудничество между тях и ЕС.

Макрон блокира членството на Македония, а нашите политици, които бяха свикани при президента Румен Радев преди седмица и които на излизане правеха твърди декларации относно съхраняването на нашата история, правенето на компромиси и т.н., както виждате - дадоха картбланш за започването на преговори.

Президентът Радев беше абсолютно прав, казвайки, че, не може историята и езикът да са разменна монета. Ние трябва да имаме последователна позиция.

Относно ситуацията в Сирия и действията на турския президент Реджеп Ердоган - бурето с барут е много близо до България и това не може да не буди тревога у нас. Много често правоверните медии в България представят безволевата позиция на премиера Борисов като някакъв вид държавническа мъдрост, всъщност тя е плод на абсолютна зависимост на Борисов от Ердоган. Борисов е негов говорител в Европа. Ситуацията е напрегната, не бива да се правят резки ходове и за пореден път Европа се показа като образцово неадекватна по сирийския въпрос. Това е така от самото начало на сирийската трагедия. Помните, че в началото Европа подкрепяше т.нар. Свободна сирийска армия, умерена опозиция и т.н., която се радикализира, влезе в редиците на джихадистите и днес воюва редом с турските войски срещу някогашните европейски съюзници - кюрдите. Кръгът на нашата неадекватност се затвори, бумерангът ни се върна. Ние не можем до безкрай да се отърваваме с декларации за загриженост, за тревога и т.н. - трябва да помислим за собствената си отбрана, за европейската външна политика.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.