Грандиозен скандал се заформи в парламента около меморандума, сключен между министерство на енергетиката и Gemcorp Holdings Ltd. и IP3 Corporation за сътрудничество в областта на енергетиката.

Оказа се, че в секретното деловодство е внесен доклад на ДАНС по въпроса, който и опозицията, и представителите на партии от управляващото мнозинство определят като много притеснителен. Има и съмнения, че компаниите могат да използват меморандума за привличане на инвестиции от различни пазари.

Заради всичко това депутатите от временната парламентарна комисия за установяване на фактите около подписания през март меморандум ще изслушат следващата седмица председателя на ДАНС Пламен Тончев. Опитите на опозицията да предизвикат изслушване на премиера в оставка Кирил Петков и финансовия министър в оставка Асен Василев са били блокирани на последното заседание на комисията.

Опасенията, че меморандумът се ползва имиджово от двете компании за привличане на клиенти, не са без основание. От самото подписване на документа правителството твърди, че той не е правно обвързващ и описва само намерения. Опозицията обаче настоява, че той покрива цялата енергетика и дава права за информация. Има съмнения и около капиталите на двете компании. Не е ясно доколко тези теми са покрити в секретния доклад на ДАНС. Според опозицията обаче документът е повод парламентът да задължи правителството да прекрати меморандума.

„Смятаме, че трябва веднага да се пристъпи към прекратяване на меморандума. Няма как да се коментира съдържанието на доклада на ДАНС, но има факти, които са безспорни и ясни. Не е извършено никакво предварително проучване на фирмите. Имало е среща с техни представители в България на 11 март, меморандумът е подписан на 23 март. Не е проверена нито собствеността, нито извършвани финансови транзакции, нито финансова стабилност на дружествата, а в същото време меморандумът покрива цялата енергетика“, коментира пред „Сега“ депутатът на ГЕРБ Десислава Трифонова.

Според нея към момента няма и никакви доказателства, че по меморандума не се работи, както увери през юни Кирил Петков. „Докладът на ДАНС е от април и ние се съмняваме, че той изобщо не е представен на министерство на енергетиката, защото в писмо от МЕ ни уверяват, че всъщност меморандумът е полезен. Няма как да се твърди такова нещо след запознаване с доклада на ДАНС“, допълни Трифонова.

Тя  припомни и разминаването в информацията на Асен Василев и външно министерство за това кой и кога е препоръчал компанията. Василев твърди, че това е станало от американската администрация на вечеря на 15 февруари 2022 г. в присъствието на българския посланик в САЩ и други официални лица. От американското посолство в България обаче отрекоха това.

„Продължава да няма яснота как е избрана фирмата. Асен Василев не предостави никаква информация за това, от министерство на енергетиката също няма нито един документ. Информация има от външно министерство, но тя се разминава с даваните публично обяснения. От външно потвърждават версията, че посланикът е участвал във вечеря, за която говори Асен Василев, но отричат там да е поставяна темата за компанията. Затова по темата нямало и паметна бележка от посланика“, обясни Трифонова.

За прекратяване на меморандума са настояли и от ДПС, а притеснение от прочетеното в доклада на ДАНС е изразил и депутатът на „Демократична България“ Георги Ганев.

Той отказа да коментира съдържанието на доклада на ДАНС, но заяви, че има повод за тревога. „От това, което научих, има основание за притеснения от фирмите, с които е подписан меморандумът“, каза Ганев.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.