За последните 10 години около 5000 лекари в България са взели решение за напускане на страната или 500 - всяка година. Това заяви президентът на Югоизточно-европейския медицински форум (ЮЕМФ) д-р Андрей Кехайов пред Нова телевизия.

Прогнозата на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е, че само след 5 години 98 на сто от семейните лекари ще са над 50-годишни. По данни на лекарския съюз всеки втори лекар е на възраст над 51 години.

Кехайов уточнява, че една от причинитие е, че младите лекари нямат условия за своето кариерно развитие в България. 

Д-р Станимир Сираков, който е носител на Медицински оскар, допълва, че условията на работа за младите специалисти не са добри.

"Повечето от тях търсят реализация навън. Работиш срещу една административна машина, която не помага, а пречи. Много колеги се обезверяват", казва Сираков.

Според него мярката на държавата да плаща 3 години специализация на лекарите не помага.

"Това не е достатъчно, защото ако им се даде шанс за по-голяма реализация, тогава те и ще видят причина да останат тук", каза още Сираков.

Друг проблем в здравния сектор е и липсата на специалисти в контретни специалности. Търсят се над 400 педиатри, незаетите места за семейни лекари са около 450.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.