"Още при връчването на мандата ясно заявих, че ако управляващата коалиция не постигне пробив с решителни реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента. Разпитът на министър-председателя в прокуратурата е форма на институционално изнудване. Очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера. Рано е да се дава оценка за работата на правителството. То работи в изключително трудна ситуация – каскада от кризи и много тежко наследство от предишните управляващи. Илюзия е да се мисли, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж. Това ще отнеме време. Процесът е труден, грешките и разочарованията са неизбежни, но между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество. Очаквам правителството да бъде много по-открито, да бъде прозрачно и принципно, когато взима решения, за да обезсили всякакви съмнения за задкулисни действия" - заяви държавният глава Румен Радев пред медиите.

Ето какво още каза той:

Конституционният съд решително потвърди внесеното от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане към Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване на главния прокурор и потвърди несъстоятелността на решението на мнозинството във ВСС да отхвърли това искане на служебния министър като недопустимо. Сега остава въпросът дали е пригодно това мнозинство във ВСС в морално и в професионално качество. Песимист съм, че в този състав ВСС ще вземе рационално решение.

Порочната практика със „златните паспорти“ трябва да бъде преустановена. От страна на президентството целият процес е абсолютно прозрачен. Вицепрезидентът Илияна Йотова инициира допълнителни обратни проверки на документите, които постъпват при нас, така че да се избегнат всякакви съмнения. Българите от историческите ни общности зад граница следва да получават много по-лесно българско гражданство от тези, които декларират някакъв вид инвестиция. За това може да се помисли и за промяна в закона, така че това да бъде постигнато.

От месец май миналата година, откакто представлявам България в Европейския съвет, правата на македонските българи са във фокуса на вниманието на всички европейски лидери и на ръководителите на европейските институции. Те започнаха да разбират позицията на България и ние трябва да бъдем безкомпромисни, защото за права и за Копенхагенски критерии не се преговаря, те се изпълняват. Българите трябва да бъдат вписани редом с останалите части от народи, съставляващи нацията на Република Северна Македония преди да отворим вратата за начало на преговорите с ЕС. Това е моя категорична позиция. Нагледахме се на достатъчно декларации, обещания и договори. Трябва да има ясни конституционни гаранции, редом с ясни гаранции за снемане на всякакви посегателства върху българското културно-историческо наследство и изкореняване на езика на омразата.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.