„Коалицията е на комерсиален принцип. Мнозинството ще се събере, заради комерсиалните интереси на управляващите, които в случая не са нашите интереси. Водната криза, проблемите на Перник, съчетаването на граждански проблеми и такива на бизнеса, които не могат да се разплетат, могат да доведат до предсрочни избори, макар те да не се виждат на хоризонта.
Христо Иванов казва: „Ние няма да подкрепим БСП. Добре, но кого подкрепяте тогава? Остава ГЕРБ? Губи се идентичността на десницата."

С политолога и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Мария Пиргова разговаряме за това - ще успее ли вотът на БСП срещу правителството? Кой е работещият начин да се промени стила на управлението, така, че да защитава нашите интереси? Ще има ли анти-ГЕРБ обединение и какви са условията това да се случи? А също и прав ли е председателят на ДБ Христо Иванов?

-    Водната криза и тази с боклука се мултиплицират. Повече от пет града и сто села са на сух режим и нещата ще се влошават. Ще доведе ли това до срив в управлението, според Вас, доц. Пиргова?

-    Аз мисля, че такава криза, която засяга основни сфери от живота, вече е довела управлението до определен срив. Показано е, че стилът на ГЕРБ е не стил за управление на проблеми, а за властване над всички възможни сфери. Но властването не означава решение на наболелите въпроси. Властта може да не бъде засегната от вотове на недоверие и други политически решения, но тя е социално-политически засегната от факта, че не може да решава проблеми. Последните десет години се нагледахме на  липсата на всякакво планиране при решаването на проблеми, на всякаква липса на отговорност. Как така падна една част от магистрала "Струма" при подпалено сметище, а сега в близост  до него изниква друго? Как така се внасят безконтролно опасни отпадъци? Тоест, ние плащаме за едно управление, което не решава нашите проблеми.

-    БСП внесе вот на недоверие към правителството. Какво точно ще спечели от него левицата, след като на всички са ясни безобразията? Иговориха се много пъти до сега, но гласовете в парламента не достигат за събаряне на правителството? Не е ли тупане на топката и подаване на удобни хватки за премиера от страна на Корнелия Нинова?

-    Смятам, че този вот на недоверие има определена роля и той вече е в политическо действие. Виждате, че Главна прокуратура се задвижи по отношение на министреството на екологията, а правителството веднага избра нов екоминистър, който ще трябва веднага да решава проблемите - не само на водната криза в Перник, но и там, където тя се появява на много места. Тревожното е, че потърпевшо е за сега само екоминистреството, а това, на регионалното развитие, което управлява ВиК-структурите, не е засегнато. ВиК-секторът в Сливен, Шумен, Ботевград и други селища е в много лошо състояние, което значи, че държавната структура на ВиК не си е вършила работата през годините. А тази работа се планира, тя е въпрос на стил, а не на това - да поправяш аварии на парче. Ето,  днес водната криза в Перник се задълбочава с авария - определени аварии, за които съвсем не отговаря екоминистерството. Ние не можем да бъдем сигурни, че и другите системи на нашето социално общежитие, като здравеопазване, образование, енергетика, не се управляват без ясни йерархии, законови правила и по този начин ние трябва да мислим наистина за промяна на стила на управление - към повече отговорност, планиране и повече публична дейност. Затова смятам, че вотът на недоверие поставя един много важен въпрос. Това правителство не се справя и не може да отговори на минималните ни житейски изисквания. Да, правителството няма да падне, но този вот има не само показно значение. БСП знаят, че тази коалиция е здрава, защото тя е на комерсиален принцип. Мнозинство ще се събере заради комерсиалните интереси на управляващите, които в случая не са наши интереси.

-    Говорите за смяна на стила на управление. Всички търсим това ново, различно управление и все не се получава. Защо на БСП все нещо не й достига, за да бъде припозната от хората като опозиция и алтернатива на сегашното управление? От окопа, Сергей Станишев подхвърли: „Липса на работещи решения“. Съгласна ли сте с това?

-    На БСП не достига решителност за поемане на отговорност и за вземане на властта. Това ръководство вероятно смята, че условията в много сфери са прекалено тежки, за да вземе властта и да управлява. Затова БСП не прави радикални стъпки за заявка за алтернативна власт, алтернативно правителство. Силата на левицата не е толкова ограничена, колкото в момента това ръководство го показва.

-    Колко дълго може да издържи една система, в която цари незнание, неумение, анархия, корупция, съсипия във всички сфери, самоизяждане между олигарсите и липса на визия и желание за реформи?

-    Вече се вижда, че тази система не удържа. Въпросът е, че за сега БСП не показва желание за поемане веднага на властта, а и управляващите се бранят, тъй като при едни предсрочни избори властта  минава през  служебно правителство на президента и тогава ГЕРБ може да загуби много. Затова ГЕРБ хвърля всички сили, да запази властта си.

-    Погледът Ви на политолог вижда ли на хоризонта предсрочни избори?

-    За сега моят политологичен поглед не вижда реални фактори, които да доведат до предсрочни избори, въпреки че обстановката у нас е динамична и по-нестабилна, отколкото ние предполагаме във всекидневието си. Политически проблеми могат да се появят от много страни – забавяне решаването на водната криза, проблемите на Перник, съчетаването на граждански проблеми и такива на бизнеса, които не могат да се разплетат, могат да доведат до предсрочни избори, макар те да не се виждат на хоризонта.

-    Защо недоволните от ГЕРБ не могат да се обединят в един антиГЕРБ блок, след като се вижда ,че с това изборно законодателство промяна не може да има? Как виждате отпушването на съдебната система и изобщо, възможно ли е вече отвоюване на пленената държава?

-    Има много голямо недоволство от управлението на ГЕРБ, но и много сериозно разделени интереси на различни политически субекти, които не искат да признаят, че техният интерес е в една посока. Преди време, в средата на управлението на ГЕРБ, се вижда съвпадение на интереси между БСП и ДСБ, като лидер на дясното, доколкото го има. Интересите на левицата и десницата са явно близки по отношение на това, че ГЕРБ не трябва да управлява страната, защото няма интелектуален капациет за това. Но виждаме, че в България няма европейска политическа култура, която да изведе и левица, и десница, и да се противопоставят на ГЕРБ. Да, много често и двете страни говорят по един и същи начин за бедите, които ГЕРБ навлича върху страната, но няма политическа култура. Изоставени сме на манипулациите на медиите със стари мантри като комунизъм и антикомунизъм. Толкова време мина от прехода и това са неща далече от здравия разум. Но тези мантри действат и не се стига до единение на национална основа. А националният интерес изисква това обединение, изисква нов стил на управление, което се грижи за решаване на проблеми.

-    Да, обаче, дали само политическата култура е виновна? Защото ако се позовем на последното интервю на Христо Иванов пред Лили Маринкова, отказа на ДБ да подкрепи вота на левицата е заради факта ,че левицата не е алтернатива, тя е разновидност на това, което сега ни управлява и причина за това е обвързаността на техни представители с различни бизнес и олигархични кръгове, както и липсата на резки движения от БСП срещу управлението?

-    Мисля, че в това изказване има някаква доза истина. Но въпрос на политическа работа е тези условия да се преодолеят. Ние може да бягаме от тях, но за сметка на това ГЕРБ може да ни управлява още дълго време. В политиката няма черно-бели факти и отношения. Те винаги са малко или повече от граждански интерес, или от интерес на политическите сили. Или имаме приоритет като политически сили да свалим ГЕРБ от власт, или наимраме причини да не го сторим.

-    Тоест-компромисът е ключът към крепостта?

-    Разбира се! Политиката като човешка дейност включва в себе си консенсуси, компромиси и решаване на проблемите чрез тези категории. Самата политическа сила трябва да реши с кого ще направи компромис. Христо Иванов казва: “Ние няма да подкрепим БСП“. Добре. Но кого подкрепяте в случая? Остава ГЕРБ? Тук се губи идентичността на десницата. Няма реална българска десница.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.