Единственият чуждестранен туроператор, който не е регистриран в Националния туристически регистър, е фалиралият „Томас Кук“. Това заяви председателят на сдружението „Клуб на хотелиера“ в Несебър Диана Колчева. Според нея с това Министерството на туризма е допуснало огромна слабост.

"Госпожа Ангелкова би следвало, заради тази допусната грешка, да се излезе доблестно пред българските хотелиери и всички занимаващите се с туризъм и да каже "Да, сгрешихме, цялата администрация на министерството, подавам оставка за това".  Какво следва? След като не е регистриран по нашето законодателство, ние хотелиерите нямаме никакво основание, да имаме претенции към този оператор.", коментира Колчева пред БНР.

Тя е категорична, че спешно българската държава трябва да вземе адекватни мерки, с които да подпомогне следващите два туристически сезона. Според нея сега е моментът да се намалят летищните такси за нискотарифните компании, за да се привлекат много такива. Трябва да се направят и пакетни програми, с които в страната ни да влязат повече индивидуални туристи. Колчева коментира, че е съвсем естествено всеки икономически субект да се стреми към растеж. 

„Когато обаче, пораснеш прекалено много, в един момент не можеш да контролираш всичко и започват да се допускат слабости по веригата. Най-вероятно това се е случило и в „Томас Кук“. Практика е в световен мащаб, кредиторите да фалират фирми, защото фирмата няма добри икономически показатели, централните банки са ги натиснали. Случват се такива неща.“, каза още експертът

Британският туроператор Томас Кук обяви фалит на 23 септември, след като не е успял да намери необходимите пари, за да продължи дейността си, и ще започне производство по ликвидация. Така се отменят почивките на стотици хиляди клиенти. Властите ще трябва да организират завръщането в родината на близо 600 000 туристи, клиенти на най-старата туристическа компания в света, от които на 150 000 британци. Това е двойно по-голям фалит от обявения преди две години от британската авиокомпания "Monarch".

Ударът, който със сигурност ще понесе цялата туристическа индустрия по света, може да се окаже пагубен за българския туристически отрасъл. На този етап стана ясно, че над 50 български хотела ще бъдат  засегнати от създалата се ситуация. Огромен е  рискът, пред който са изправени всички,  работили с туроператорската компания,  която вече  спря да плаща. Загуби за милиони левове, предвиждат хотелиерите. Реална е  опасността да не  получат парите за вече реализираните почивки на чуждестранните туристи, тъй като в повечето случаи договорите с фалиралия туроператор съдържат  клаузи за разсрочено плащане със срок 60 дни след като туристите са напуснали страната ни. Щетите все още  се  изчисляват, но цифрата от 100 милиона вече се завъртя в публичното пространство. Това предизвика и усилените  консултации между представители  на бранша и министерството на туризма.

Министър Ангелкова обяви, че в момента у нас пребивават  5940 туристи  на британския туроператор. Посредникът на фалиралия туроператор  за България Христо Гълъбачев обясни, че по-малко от 10 на сто от тях са англичани.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.