Жертвите на сезонния грип са много повече, подчертава експертът

"Вирусът не знае граници, той ще се появи. Въпреки това не можем да говорим за смъртна опасност и страхът и паниката са необосновани", каза в интервю за "Хоризонт" известният вирусолог проф. Радка Аргирова.

През последните 20 години проф. Аргирова е председател на Българското дружество по медицинска вирусология. Оглавява и Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз. Проф. Радка Аргирова е първият учен у нас, който изследва вируса на СПИН. Доктор е на медицинските науки, преподавател в Софийския университет "Климент Охридски". Има над 120 научни публикации, 18 книги и монографии.

Проф. Аргирова подчерта, че се е създала епидемия най-вече от страх и паника, с която трябва да се преборим и призова за повече доверие към специалистите и фактите.

Трябва да реагираме спокойно и да няма паника. Не се притесняваме от грипа, а той съвсем не е безобиден, много по-смъртоносен е от коронавируса.

Съставът на коронавируса е добре известен. В него има компоненти, срещу които ние имаме антивирусни вещества. Има ги и в България, те не са специфични, казва още  проф. Аргирова:

"Това е вид използване на известни медикаменти за друга цел. Освен това италианските лекари вече успешно са приложили ефективна антивирусна терапия, използвана срещу  ебола.  Така че нещата въобще не изглеждат безнадеждни."

Като специалист проф. Аргирова е притеснена единствено от съобщения, че излекувани хора в Китай са се заразили отново. Това би означавало, че тези пациенти не са формирали антитела срещу вируса, което е странно. Ако диагнозата е била точна, това поставя въпроса за ваксината. Затова много целенасочено проследявам каво ще се случи, защото ако те наистина са били заразени повторно, това ще промени изцяло подхода ни към лечението и особено към профилактиката, отбелязва проф. Аргирова.

Тя опровергава конспиративните теории за появата на вируса. Предупреждава, че предпазването от коронавируса налага строги хигиенни мерки, включително на отходните места. Описва и симптоматиката:

"Първо - температура с втрисане, второ - кашлица, трето - трудно дишане, задух, признаци на пневмония. Чак когато имаме тези симптоми, трябва да се прави тест."
Експертът препоръчва при наличие на симптоми първо да се проверява за други причинители.

"Има различни видове други вируси, освен грипа има парагрип. Хубаво е първо те да се изключат и после да се мисли за коронавирус, особено, ако лицето не е било във връзка с район или хора, които са болни."

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.