Подписването на коалиционно спорзумение засега се отлага. Кирил Петков потвърди, че първо трябва да мине пленумът на БСП. А БСП е възразила в последния момент на готовото коалиционно споразумение за новия кабинет. Това стана ясно в кулоарите на парламента, а обратът събра на спешна извънредна среща лидерите на четирите формации, които преговарят.

Корнелия Нинова потвърди пред бТВ, че в БСП са загрижени за някои от детайлите на споразумението, свързани със социалната политика. 

"Искаме в детайли всичко да бъде изпипано. Няма нищо странно в това", заяви лидерът на БСП. По думите й, в третата част от споразумението - законодателната, партията има предложения за допълнения, които касаят социалната сфера.

Първа за разнобоя съобщи зам.-председателката на ИТН Ива Митева. Една от партиите, преговарящи за съвместно управление, е възразила на коалиционното споразумение, което се очаква да бъде подписано днес, обяви тя по bTV. 

Митева подчерта, че обструкциите към документа не идват от "Има такъв народ". 

По-рано по Борислав Сандов потвърди по БНР подкрепата на "Демократична България" за коалиционното споразумение, като официалното решение на трите партии в коалицията бе оповестено още снощи.

"Сега лидерите на "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и "Демократична България" се събират на спешна среща в парламента, за да се прецизират текстове", разкри Ива Митева. Тя също е поканена да присъства на координационния съвет.

Очаква се да се обсъждат законодателни приоритети.

"От наша гледна точка сме изчистили всичко, много внимателно сме се запознали със споразумението. Имахме претенции за изчистването на формулировки. От политическа гледна точка имахме някои въпроси - по отношение на назначенията и конкурсите, които ще се провеждат в съответните ведомства. Мисля, че изчистихме текста", обясни зам.-председателят на НС. 

Митева съобщи още, че техният вицепремиер ще бъде регионалният министър, а за този пост е спряган бившият депутат от несъществуващия вече РБ Гроздан Караджов, който бе и номинация за транспортен министър на партията в несъстоялия се неин кабинет.

Споразумението между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" е "на финалната права", но няма да бъде подписано днес. Това стана ясно от думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков, след като БСП възрази на текстове от документа.

Петков участва в спешната координационна среща с останалите лидери, след като социалистите поискаха промяна в текстовете на законодателната програма.

Стана ясно още, че ПП ще изчакат пленума на БСП.

"Днес да го довършим / документа - б.р./, утре БСП да мине с техните съвети в одобрението на коалиционното споразумение. Нека днес да завършим разговорите - или в рамките на утрешния ден, или в събота и неделя, или до понеделник това да се направи", отговори Кирил Петков пред бТВ.

Той допълни, че се надява в началото на следващата седмица "да имаме вече работещо правителство", като не изключва още при получаването на мандата да е готов съставът на кабинета.

Петков се въздържа от това да коментира имена на министри, но подчерта, че съставът на МС е "до голяма степен готов". "Искам да дам пълната свобода на всеки един от нашите партньори да определят отбора, който считат за най-добър за тези позиции", каза лидерът на ПП в отговор на въпроса дали Корнелия Нинова ще е министър или вицепремиер.

Първа за разнобоя в бъдещата коалиция оповести зам.-председателката на парламента от ИТН Ива Митева. От думите й се разбра, че партията, направила обструкции по текста на документа, е именно БСП, а по-късно и самата соцлидерка Корнелия Нинова го потвърди.

Нинова обаче не вижда нещо странно в това. "Искаме в детайли всичко да бъде изпипано", оправда тя крачката назад на социалистите. По думите й от БСП искали да допълнят абзаца със законодателните предложения.

 Така правителството със "супер министър" се отлага за друг ден, а извънредното "супер" излиза за първи път от устата на Кирил Петков пред "Шпигел".

"Асен Василев ще стане финансов министър и вицепремиер, отговарящ за енергетика и икономика, нещо като супер министър." Това заявява Кирил Петков в интервю за "Шпигел" след въпрос как ще управлява в коалиция с бившите комунисти. "Това, което има значение, е, че аз искам да заема поста на премиер", отвръща той и допълва за супер правомощията на Василев", пише "Дневник".

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.