"Скандалът с апартаментите на властта дава исторически шанс за промяна на стила на управление. Службите да си свършат работата и да открият банкови сметки и имоти в чужбина, както и подставените лица, на които се водят."

Това обяви президентът Румен Радев в интервю за предаването на БНТ "Панорама".

Президентът Румен Радев смята, че с действията си по "апартаментгейт" управляващите размиват темата. Той предупреди, че скандалът носи мощен заряд на негодувание и непримиримост на хората и настоя да се проверява имуществото на политиците не само в България, но и в чужбина, включително и офшорни фирми на подставени лица, както и на пълнолетните им деца.

"Това било политическа атака в навечерието на изборите и трябвало да спрем, защото всичко е приключило с оставките и това било битовизъм?! Напротив, ако искаме най-сетне да сме нормална държава, апартаментгейт трябва да има последствия. Той носи мощен заряд на негодувание и непримиримост на хората, може да катализира дълго заприщвани процеси.

Това е вододел дали ще останем общество, тънещо в корупция и безпътица, или ще поемем по пътя на правовата държава", каза държавният глава в предаването "Панорама" на БНТ, цитиран от "Дневник".

Запитан дали е против стабилността, президентът отговори с въпрос: "Коя стабилност? На сауните и персоналните асансьори, на безнаказаността, на бедността и напускащите българи?"

Той подчерта, че оставките от държавни постове не са достатъчни, защото същите хора запазват високите си партийни позиции, чрез които влияят на политиките и на стила на управление на своята партия. Правителството, според него, се е отказало от оставките, защото вече "прехвърлят критичната маса". "Партиите вместо да се чистят сами, да излязат с нов морален облик, ревностно бранят тези хора и ги изкарват морални герои", добави държавният глава.

Помолен да коментира публикациите за това, че самият той се е сдобил с жилище на занижена цена, Радев отговори:

"Аз не колекционирам и не заменям апартаменти, имам само едно жилище в кв. "Редута" и мога да докажа всеки лев." Той определи въвличането на своето име в скандала като "отчаяни опити на властта да приравни имотните проблеми на управляващите с жилищата на всички българи и така да размие собствените безобразия. За своето жилище президентът уточни, че го е купил едва като е стигнал до чин полковник и командир на авиобаза като цената е била еднаква за всички във входа, както за старшината, така и за полковника. На въпрос дали едновременно е ползвал две ведомствени жилища, отговори: "Ако беше така, щях да бъда санкциониран от Министерството на отбраната".

"Нямат нищо общо социалната политика на Министерството на отбраната и забогатяването от власт. .Управляващите днес трябва да отговарят как са придобити средствата за луксозни жилища и елитно образование на децата," заяви държавният глава.

"Жалките напъни да бъда въвлечен в имотните далавери на властта само ме амбицират да бъда още по непримирим, всичко да излиза наяве и реалните грабители да отидат там, където им е мястото", добави той.

Според него скандалът с жилищата показва, че антикорупционната политика на държавата се е провалила. Нередностите са разкрити от медиите, докато институциите, отговорни да проверяват, чакали да получат сигнал, за да се задействат. Дали поради липса на воля или от интерес, електронните регистри не позволяват пълен и свободен достъп на граждани и медии, нито възможност да се правят справки по определени критерии, напомни президентът. Трябва да се изкарат не само всички несъответствия на политиците, но и сметките навън, в офшорни компании и това е предизвикателство към оторизираните органи - медиите ги изпревариха по отношение на имотите" продължи той.

В отговор на въпрос Радев поясни, че в продължение на година не е свиквал заседание на консултативен съвет за национална сигурност, защото дори когато са демонстрирали съгласие в негово присъствие, след като излязат, политиците говорят пред медиите друго. Това е неуважение към самия закон, по който функционира съветът, добави той.

Запитан дали в предупреждението на премиера Борисов за пълзяща диктатура Радев разпознава себе си, той отговори: "Откъдето и да го погледнем, една диктатура може да се осъществи само от властта. А тя е у г-н Борисов. Освен ако г-н Борисов не се осъзнава като опозиция на самия себе си".

Обхватът на "Апартаментгейт" надхвърля обикновените имотни сделки и рефлектира пряко върху доверието в политическата класа и институциите, уронва държавността и името на България навън, коментира президентът.

Румен Радев - президент на Република България: Този "Апартаментгейт" носи в себе си мощен заряд на негодувание и на непримиримост на хората и това може да катализира дълго заприщвани процеси. Това е според мен вододел и оттук нататък зависи накъде ще тръгнем. Затова "Апартаментгейт" е исторически шанс.

Според президента след разкритията за имотите, идва и следващата стъпка.

Румен Радев - президент на Република България: Сметките навън, в офшорни компании и това е голямото предизвикателство към всички така наречени оторизирани органи.

Държавният глава заяви, че той има само едно жилище и то е придобито много преди да влезе в политиката. Подчерта, че може да докаже произхода на всеки лев, който притежава.

Румен Радев - президент на Република България: Да, придобил съм жилище от фонда на Министерството на отбраната в Пловдив и чак като полковник-командир на авиобаза, на цени определени от държавата и еднакви за целия вход - от старшината до полковника.

За включването на вече бившия му началник на кабинета в листата на БСП за Европарламента, Румен Радев заяви.

Румен Радев - президент на Република България: Г-н Христов със своите качества, със своя опит, натрупан в Европа, ще бъде едно много добро решение за България.

Румен Радев отговори и на обвиненията на ГЕРБ, че работи заедно с БСП срещу управлението. Категоричен е, че следва своите принципи, без да ги съгласува с никоя партия.

Румен Радев - президент на Република България: Президентът не е и не може да бъде опозиция, но мога да ви кажа, че заедно с милионите българи, които не одобряват действията на законодателната, на изпълнителната власт, заедно с тях, аз съм ценностна опозиция.

На въпрос какъв е българският национален интерес сега - да се запази стабилността или да се промени статуквото, Румен Радев попита:

Коя стабилност - на сауните и персоналните асансьори, на безнаказаността, на мизерните доходи и емиграцията, на топящото се население?

- Мога ли да кажа, че вие сте се разпознали в опасенията на Борисов, че се готви пълзяща диктатура и че вие примерно искате повече власт?

Властта в момента е г-н Борисов и няма как един диктатор да бъде извън управлението и в същото време да бъде диктатор. Освен ако г-н Борисов не се възприема като опозиция на самия себе си и на своето управление и иска по някакъв начин да се дистанцира от собственото си управление.

За предстоящите избори президентът очаква да са прозрачни и честни. Призовава правителството да изпълни решението на парламента и да осигури машинно гласуване за вота.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.