Отровното трио пита по ЗДОИ за "наемателя" Гешев в Бояна. Министерски съвет, обаче, пренасочил питането към Прокуратурата

Безуспешна кореспонденция проведе Отровното трио с Министерски съвет относно статута на главния прокурор Иван Гешев като наемател в резиденция "Бояна". Това стана ясно от брифинга на адв. Николай Хаджигенов, скулптора Велислав Минеков и PR експерта Арман Бабикян пред медиите в четвърътък.

Снимка на Nikolay Marchenko.Към „Дондуков, 1” са отправени въпроси - съществува ли пряка опасност за живота на Иван Гешев, след като самият той вчера заяви, че няколко служби са го посъветвали да се премести в резиденция "Бояна".

Според триото, от МС им е отговорено да се отправя този въпрос към Прокуратурата на Република България.

"Продължаваме да питаме - на какво основание главният прокурор Иван Гешев продължава да живее в държавен имот. Питаме още, как се получава пазарна цена за наем, при положение, че там няма конкуренция", коментира Николай Хаджигенов.

Проф. Велислав Минеков пък изрази готовност да си наеме ателие в „Бояна”, където има подходящи помещения и можело да се „вдига шума и прах”.

"Мога ли да преместя ателието си там? Готов съм да дам 2 лева повече от главния прокурор", иронизира скулпторът.

Арман Бабикян пък даде пример с бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, плащал 3 300 лв. наем в „Бояна” по време на първия кабинет на Бойко Борисов.

"Искам да припомня скандала с пребиваването на господин Симеон Дянков в резиденция "Бояна". След като това не е търговско дружество и не може да извършва такава дейност, любопитно е колко плаща господин главният прокурор и семейството му като наем", каза PR eкспертът.

Според него е важно е да се знае „кой пребивава в това място” – Иван Гешев като „физическо лице” или в качеството му на главенСнимка на Nikolay Marchenko. прокурор.

„Защо той пребивава там, подобно на държавен глава. За нас отговорите останаха в тъмнина, а комичното е, че МС като собственик препраща отговорите към главна прокуратура, освен ако не са се слели в едно...", допълни Бабикян.

“Биволъ” попита Отровното трио дали са подали питане и към Националната служба за охрана (НСО), тъй като Иван Гешев е охраняемо лице. „То не е ясно кой го пази...”, коментира Минеков. Според Бабикян са питали МС, защото правителството е стопанисващата институция.

От Триото очакват официален отговор по Закон за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Тримата организатори на протеста припомниха, че става дума и за двореца „Кричим”, който е преминал под управление на Министерски съвет.

Приложено е и решение на МС от 25 октомври 2018 г. относно резиденция "Бояна", с което се „отнема поради отпадналата нужда от НСО при Президента на Република България правото на управление върху имот – публична държавна собственост, намиращ се в Област София, Община Столична, гр. София, район „Витоша”, ул. Витошко лале” No.16”.

Снимка на Nikolay Marchenko.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.