Безпрецедентна ситуация за външна граница на Европейския съюз - млад полицай е застрелян, вътрешният министър Иван Демерджиев пътува към мястото. Националният празник на полицията е отменен заради екзекуцията на границата. Стрелбата, при която е убит българския граничен полицай вечерта в понеделник, е дошла от Турция. Убиецът се издирва, крие се Турция.

Един полицай е убит при престрелка в района на Елхово, в близост до границата ни с Турция, съобщава Нова телевзия. Стрелбата между неизвестни извършители и пограничен патрул е станала в гориста местност в нощта срещу вторник. По непотвърдена информация става дума за престрелка с мигранти или трафиканти. Извършителите са избягали.

Около 20:35 ч. в понеделник вечерта неизвестен стреля по наряд на „Гранична полиция” и военнослужещ, който охранява границата в района на село Голям Дервент. В резултат на произведените изстрели служителят на „Гранична полиция” е починал на място, а служителят на МО е успял да се оттегли от мястото и не е пострадал. Незабавно към мястото на инцидента са насочени най-близко намиращите се гранични полицаи.

За инцидента са уведомени турските гранични власти, като е направена среща на линията на държавната граница, с цел установяване и задържане на извършителя. Предполага се, че извършителят е на турска територия. Изпратените наряди не са установили незаконни мигранти в района.

Към мястото пътува министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Във връзка със случая се отменя официалното отбелязване на празника на националната полиция - 8 ноември.

Загиналият полицай е от Елхово. Това каза в ефира на Нова тв кметският наместник на село Голям Дервент Иван Франсъзов. Ежедневно в село Голям Дервент преминават групи с нелегални мигранти, разказа той по повод инцидента, при който загина граничен полицай в района на българо-турската граница до селото.  По думите му в селото, в което живеят около 30 души, не са чули изстрели снощи. Преминаващите мигранти са предимно сирийци и афганистанци, каза още кметският наместник. "Всеки ден минават мигранти. За тях няма почивка, няма събота, няма неделя. Това е ежедневие, за тях няма спирка", добави той.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.