За половин месец държавният бюджет от 1,5 милиарда лева излишък се стопи до 3,5 милирада лева дефицит. Така скорострелно лъсна как правителството на Борисов е лъгало досега, че държавната хазна е пълна, даже има пари за "свободно харчене" от джипката, а всъщност коронакризата се използва, за да бъде представена като причината за изричане на истината - всичко е опоскано - и държавен резерв, и бюджетни средства.

Сметките на кабинета за попълване на "дупките" с евросредства излязоха криви, защото някои от фондовете за България са стопирани, а ЕК няма одобрен и гласуван бюджет, по който да отпуска средства. А и най-вероятно ще бъдат значително редуцирани заради Covid-19. Ако пък са обързани с върховенството на закона в съответната държава, то България трябва да получи точно нула евро, защото върховенство на закона у нас няма.

В окаяно финансово състояние се намират и Общините на ГЕРБ и ДПС, които са затънали в банкови кредити и задължения по договори с различни юридически лица, а в началото на 2021 г. много от тях вече ще бъдат обект на европейската прокуратура.

Държавният бюджет вече е на минус 3.5 млрд. лева, заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата на правителството с президента Румен Радев вчера, на която бяха обсъдени мерките срещу разпространението на коронавируса у нас.

Още предишната вечер на поредния за деня брифинг, сред видеоконферетната връзка с евролидерите, Борисов коментирайки призивите да се използва фискалния резерв, заяви, че той много бързо може да бъде похарчен, тъй като става въпрос за готови пари. След това вметна, че страната ни много бързо от бюджетен излишък е навлязла в дефицит и той ще се задълбочава като започнат да се изплащат допълнителните 1000 лв. на всички медицински лица и дори санитари, които работят пряко със случаи на заразени с Covid-19.

В сряда Борисов вече конкретизира размера на дефицита, като отбеляза, че е 3.5 млрд. лв., но не се спря за по-дълго на темата. Посочи само, че първостепенната му задача е да останат пари за пенсии, след което успокои, че пенсионната система не е застрашена.

Според финансовият министър Владислав Горанов българският бизнес ще се справи с новите условия след коронакризата. Най-засегнатите сектори ще са свързани с туризма и ресторантьорство и ще претърпят загуби. Той е на мнение, че фирмите трябва да преценят от кои служители да се освободят. "Ние сме готови за ядрото от персонала да предложим подкрепа, като например поемане на  60% от заплатите", каза Горанов по bTV.

.По първоначалните му оценки загубите от приходи в бюджета заради пандемията Covid-19 са за около 3 млрд. лв., но вероятно сумата ще набъбне. Въпреки това Горанов неколкократно заяви, че държавата има достатъчно ресурси да запази функициите си в кризисната ситуация, което изречено от неговата уста е трудно за вярване. 

"Вероятно ще се наложи актуализация на бюджета, но не може още на третия ден от кризата да кажем с колко, защото още не ни е ясно колко ще изхарчим следващите месеци", каза още финансовият министър.

Той увери, че "финансовата ни система има достатъчно ресурс, а благоразумната политика от последните години ни дава възможност да разполагаме с достатъчно буфери при неблагоприятни събития". По думите му "след месец, месец и половина страната ни може да е преодоляла пика от коронавируса". И като се има предвид, че това е изречено от министър, който живее уж в апартамента на кръстнциите си в комплеск на Домусчиеви без да плаща наем, всичко друго остава на заден план.

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.