Почти половината българи не се определят категорично като религиозни. Това показва международно проучване на световната асоциация „Галъп интернешънъл". Резултатите поставя България в средата на класацията по религиозност, съобщава БНТ.

В глобален план сме под средните нива, но пък сме далеч като резултати от най-големите атеисти, които са най-вече от Западния свят.

У нас 51% се определят като религиозни хора. 36% признават, че не са религиозни, а атеистите са 3%. Останалите не могат да отговорят.

В световен мащаб близо две трети от хората се определят като религиозни. А една четвърт - като нерелигиозни. Близо една десета от световното население твърдят, че са убедени атеисти. Проучването показва, че колкото по-големи доходи получава човек и колкото по-образован е, толкова по-малко вярва в Бог.

Най-набожни са хората в Северна Африка и в Близкия Изток, където над 80% от хората смятат себе си за религиозни.

Западна Европа и Океания са на другия полюс - около половината от населението не са религиозни или са убедени атеисти.

Най-малко религиозната страна е Китай, където две трети от хората заявяват, че са убедени атеисти, а над 20% казват, че не са религиозни в сравнение с под една десета, които твърдят, че са религиозни.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.