„Поведението на Борисов е страх от разкриване на незаконни дейности от страна на клиентелата на ГЕРБ, както партийни членове, така и депутати.
Той няколко пъти предупреди, че: ако открият вашите незаконни действия /за които всички знаят/, аз не мога да ви спася. Внимавайте много, особено кметове и общински съветници!
Държавата е на глинени крака. А при отсъствие на държава, която да осигурява сигурност на народа, взривяването е възможно във всеки един момент.
Това, което говори ГЕРБ, се отнася за тяхната клиентела, но българският народ се чувства зле. Ако клиентелата е милион и половина, остават пет милиона, които ГЕРБ не забелязва, че съществуват. Така че, аз смятам, че Румен Радев е обединител на българската нация“, каза в интервю зa Liberta.bg политологът доц. д-р Мария Пиргова.

-    Пет месеца преди европейските избори, отвори ли вече политическата сергия и какво да очакваме до края, доц. Пиргова?

-    Вашето определение „политическа сергия“ е много точно, защото в момента преди европейските избори, партиите се разпадат на хора, които искат да подобрят личната си съдба и смятат, че трябва да отидат в Брюксел, за да си починат четири години и от партиите не остава нищо. Започва една битка, която всички смятат за временна. Който спечели - спечели и продължават нататък. Така че, преди евроизборите няма да видим някакви предложения за развитие на европейския проект, сериозна критика на европейската криза, няма да видим някаква особена промяна в поведението на големите десни - ЕНП. Очаквам на български терен непрекъснати лични скандали от типа на скандалите при патриотите. Вероятно ще се проявят и при други партии.
Виждаме и това, което става сега с депупата от БСП Елена Йончева, което е абсолютно предубедено.Това, с което излиза прокуратурата е крайно неубедително, да не говорим, че това е една извънредна спецпрокуратура.За България това не е никак приятно. Предполагам, че журналистическата гилдия у нас ако не реагира, то в европейски, дори в световен мащаб тя ще реагира на такова обвинение, че някой не е предвидил, че използва мръсни пари. При положение, че нито държавата, нито прокуратурата, или някой друг го е предупредил. Нито Централната българска банка е реагирала-помним всички, как престъпно беше организирано фалирането на КТБ. Това ще наблюдаваме до изборите.

-    Няколко социологически агенции през седмицата посочват изпреварващи проценти за БСП – от процент, до процент и половина и повече. Ако е вярно, от къде е този прилив за левицата?

-    Аз смятам, че при един, или два процента не можем да говорим за прилив, или отлив - това е в рамките на статистическата грешка в социологията. Но фактът, че съотношението между ГЕРБ и БСП се изравнява значи, че електоратите се изравняват и не се знае каква ще бъде реакцията на европейските избори, които са едно премерване на силите на националните партийни ръководства. И нищо повече. Поведението на тези партии до изборите ще бъде доста важно. Бих дала пак пример с Елена Йончева, защото този скандал ще се отрази негативно на ГЕРБ – доверието в съдебната система е изключително ниско. Така че, поредица от такива стъпки и такава политическа наглост, на която ГЕРБ вече е готов, ще се отрази зле. БСП не променя особено поведението си. Но дори тя и да не е готова, дори ръководството на БСП да не иска, хората ще видят в БСП алтернатива.

-    Изтеклите две години от мандата на президента Румен Радев предизвикаха разнопосочни оценки - оправда ли той очакванията на 2 400 000 избиратели, и обединителното ли беше в повече, или разединителното, в което го обвиняват?

-    Президентът Радев е социален президент. Той обединява нацията на плоскостта на социалните ценности и на ценностите на конституционализма и законността. Говори открито и реално за проблемите на България. За много хора, той е носител в политиката на откровения, които не виждаме в нито един друг политик. Прави го отчетливо, отсечено и ясно, някакси по военному и мисля, че в първите две години той се държи максимално близо до очакванията на хората. Въпреки, че очакванията от тази институция винаги са над нейните възможности. Конфликтът, че президентът е пряко избран, а има сравнително малки правомощия, ще се  отразява. В момента Радев може само да говори, да посочва негативите, да насочва политическите сили, откривайки негативните моменти. Не случайно конфликтът с правителството е толкова голям, защото за президента Радев такава неконституционна политика е недопустима.

-    Посоката на конфронтация с управляващите, имайки предвид точно техните негативи, не е ли единствената възможна линия на Радев, изпреварвайки тази, на обединител? Известно е, че би трябвало да се разграничим, преди да се обединим?

-    Аз мисля, че президентът Радев играе ролята на обединител. Ние не може да се обединяваме върху нереални изказвания, върху един нереален и елитаристки поглед върху българската действителност. Това, което говори ГЕРБ, се отнася за тяхната клиентела, но българският народ се чувства зле. Ако клиентелата е милион и половина, остават пет милиона, които ГЕРБ не забелязва, че съществуват.Така че, аз смятам, че Радев е обединител на българската нация.

-    Ще натежи ли в следващите избори силата на падащите суджуци и от какво е страха на Борисов, усетен на националната среща на ГЕРБ?

-    Ако трябва направо да кажем, аз тълкувам поведението му като страх от разкриване на всякакви нива на незаконни дейности от страна на клиентелата на ГЕРБ - партийци и депутати. Той няколко пъти предупреди, че : ако открият вашите незаконни действия, /за които всички знаят/, аз не мога да ви спася. Внимавайте много, особено кметове и общински съветници! Не случайно Борисов показа поведение на нервен човек, който забрави да бъде харизматичен. Страх го е от разкрията. Това е. И от от разкрития, които могат да дойдат от вънка този път.

-    Случващото се в циганските гета  доказателство ли е, че ромското включване е изключено и провали ли се държавата в социализирането на тези групи хора? Коректно да припомним, че това беше при всички досегашни управления, и на БСП включително?

-    Да, по отношение на ромите се провалиха всички партии, защото всички - до една, използваха ромите за електорат, който се купува. Това е известно в държавата. Никой не променя положението на ромите. Това е един голям наш проблем, но той е проблем на българите и после на ромите, защото ромите не управляват. Това е проблем на всички управляващи, но най-вече на ГЕРБ, който управлява десет години. Ромите ще бъдат проблем на всяко управление, независимо колко години управляваш. В момента са проблем на Борисов и на военния министър Каракачанов, който трябва да подаде оставка за думите си, че една група е станала нетърпима и агресивна. Но аз мисля ,че те вече са неспособни на каквито и да е крачки към демокрация и човешки права.

-    Ако е възможен рестарт на системата, кой може да го направи, доцент Пиргова?

-    Могат да го направят новите поколения, които не са от сегашния политически елит. Които могат да гледат на държавата като на място за своя реализация и място за живеене на своите деца. Защото целият политически елит паразитира върху хаоса в страната и върху това, че няма закони. Поколението, което ще поиска законност в страната, това е поколението, което ще растартира системата.

-    Далечно звучи този оптимизъм!

-    Не е далечно. Политиката е много динамично и променливо нещо. Така, както сега всичко ни изглежда в затишие, и че ще е равно до европейските избори, то може да се промени, защото държавата е на глинени крака. Тя е нестабилна, властта е нестабилна. Няма я по пътищата, по контролните органи, има изключително раздута бюрокрация, която не работи. А при отсъствие на държава, която да осигурява сигурност на народа, взривяване е възможно във всеки един момент.
 

                      

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.