България изнася медицински персонал за Австрия в разгара на кризата

Австрия организира с чартърни полети наемането на повече от 200 здравни работници от България и Румъния, за да гарантира, че грижата за австрийците няма да бъдат нарушена заради прекъснатите транспортни връзки в ЕС. Здравната система на Австрия е силно зависима от източноевропейците. Много медицински работници пътуват постоянно за изпълнение на краткосрочни договори, съобщава Euractiv.bg.

В понеделник, 231 медици са пристигнали с чартъри, за да се осигури денонощна грижа за хората в региона на Долна Австрия. Медицинският персонал е отпътувал от София и румънския град Тимишоара.

Австрийският служител по социалните въпроси в регион Долна Австрия Кристиан Тешл-Хофмайстер заяви пред обществената радиостанция Oe1: “Не мога да ви кажа сега дали това ще бъде еднократно действие или не.“

“Ако отново се появи нужда (от хора), ще се опитаме да направим всичко възможно, за да я задоволим“.

Няколко съседни държави затвориха границите си в отговор на пандемията през последните седмици. Това предизвика опасения в Австрия, че притокът на здравни работници може да бъде спрян.

Регионалната търговска камара плаща на чуждестранния медицински персонал престой в хотел за изпълнение на 14-дневната карантина, преди да се започне работа.

Хората ще останат по-дълго от обичайния период, който е от три до четири седмици. Тешл-Хофмайстер заяви, че австрийският регион е имал нужда незабавно от 70 работници, но са били наети над 200 като мярка за “сигурност“.

Европейската комисия издаде практически насоки за държавите-членки, за да гарантира, че работниците в ключови области могат да пътуват, въпреки ограниченията.

През миналата година здравният министър Кирил Ананиев обяви, че България е сравнително добре осигурена с лекари, но има огромен недостиг на медицински сестри. Страната е на едно от последните места в ЕС по осигуреност с медицински сестри и въпреки това продължава да изнася работници заради ниските заплати.

В българската здравна система работят около 30 000 медицински сестри, като много от тях са в напреднала възраст. Причината са ниските заплати (около 900 лева), съчетани с огромно натоварване заради липсата на персонал.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.