Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

Разбуждане на обществото за защита на едно от фундаменталните демократични права - свободата на словото и информацията.

Активизиране на журналистическата солидарност в отстояване на правата на журналистите и на гаранциите за техния професионален и независим от чужд натиск и влияния труд, предопределян само от обществения интерес.

Изискване за даване на ход в Народното събрание на отлежаващите трета година в Комисията по културата и медиите предложения на УС на СБЖ за законодателни инициативи, гарантиращи свободата на словото и правата на журналистите.

Това бяха акцентите в посланията на днешния протест, свикан точно срещу Народното събрание от Управителния съвет на Съюза на българските журналисти под мотото „Не убивайте журналистиката в България!”. Бяха поканени да се присъединят и други журналистически организации, както и цялата колегия.

Разтревожен от състоянието на медийната среда у нас и от отчайващото 111-то място на страната ни по свобода на словото, УС на СБЖ реши тази година да отбележи именно така 1 ноември - Деня на народните будители и Деня на българската журналистика.

На много от донесените от протестиращите плакати беше изписано мотото на проявата -  „Не убивайте журналистиката в България!”. Не липсваха и други писмени призиви: „Защитете журналистите”, „Кой спря „Хоризонт”?”, „Който не мърда, не чува веригите си” и т.н.

В изказването си  председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомни отровната среда за упражняване на журналистическата професия в България, уволненията на изявени журналисти, заплахите, нагнетяването на несигурност, съсипването на цели медии чрез финансово задушаване.

Тя подчерта настояването на УС на СБЖ спешно да бъде даден ход на внесените от СБЖ още през лятото на 2017 г. в Комисията по културата и медиите към НС предложения на Съюза за законодателни инициативи, гарантиращи свободата на словото и правата на журналистите.

Снежана Тодорова информира също за подкрепата, която СБЖ получава за своите инициативи и дейности от страна на Европейската и Международната федерации на журналистите, в които членува.

Отговорният редактор на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова обърна внимание, че посегателствата към свободата на словото са глобална тенденция и затова журналистическата солидарност по цял свят е много важна, както е важно и обществата да осъзнават, че посегателствата срещу журналисти са посегателства срещу самата демокрация. Къдринова заостри вниманието към разправата с Джулиан Асанж, чиято показност очевидно цели да сплаши всички разобличители по света.

Журналистката Велислава Дърева от в. „Дума” припомни легендарната фраза на Йосиф Хербст: „Безпристрастен, хеле пък безстрастен журналист, е журналистически евнух”. И подчерта, че със словото си истинският журналист винаги трябва да е воин за истината и свободата.

Членът та УС на СБЖ и коментатор на в. „Сега” Светослав Терзиев апелира да не спада журналистическата солидарност с колегите от БНР, които със сплотеността си по време на разигралата се наскоро в националната медия криза станаха пример за цялата гилдия.

По-рано същата сутрин пак по повод на Деня на народните будители президентът Румен Радев се срещна в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 с Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и с ръководители на държавни институции, организации и сдружения в сферата на образованието, науката, културата и изкуството. Сред поканените бе и председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

„За будителствотo като уникална българска духовна категория, няма времеви, пространствени и социални рамки. В миналото и днес будителите са просветените и свободни личности, които със слово, знание, талант, доблест и отдаденост отстояват българщината, гледат смело в бъдещето и бунят духовете,” заяви държавният глава пред събралите се.

Румен Радев изтъкна, че за младите хора е особено важно да разберат същината на празника и да знаят, че постиженията на просветителския и свободолюбив дух са в основата на българската памет и държавност. „Нека помнят, че образованите и почтени личности движат света напред, защото вроденото непокорство на мислещия човек е изпитание за неговото битие, но дар за сънародниците и родината му“, посочи президентът.

Той подчерта още: „Днес Президентската институция отваря врати за бъдещето на България – нашите деца, ученици и студенти.“ Според държавния глава специален акцент в празничния ден е експонираният в Гербовата зала първи препис на „История славянобългарска“, направен от Софроний Врачански само три години след завършването на оригинала от Паисий Хилендарски през 1762 г.

„На вас, днешните будители и представители на културни институции, благодаря за честта да отбележим заедно днешния ден и да отправим послание за родолюбието и просвещението като стожери на националното единство“, каза още в приветствието си президентът.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.