„Отношението към БСП малко по малко се променя. БСП заложи няколко важни параметри: социално-икономическите аспекти, темата за здравеопазването и статута на болниците и целият аспект от проблеми, наречен съдебна реформа.
Към момента се демонстрира чуваемост от страна на бъдещия носител на мандата ИТН."

С депутатът от левицата Крум Зарков разговаряме за битките на партията – вътрешни и външни, за идеите и хората, за загубените гласове и спечелените  каузи.
Крум Зарков пред Liberta.bg...

-    Господин Зарков, не може да прескочим Русе в началото, където областният съвет на БСП препотвърди доверието си във Вас, въпреки едното загубено място в изборите на 11 юли. Какъв беше смисълът на този вот на доверие, който поискахте и който е общо взето непознат за партийния живот у нас?

-    Преди близо 6 години започнах да работя активно с организацията на БСП в Русе. Във всеки един от тези моменти моята цел е била да увеличаваме възможностите на русенските социалисти да заемат полагащите им се, според талантите, места в управлението, в това число и в Парламента. На няколко пъти успях – през 2017 година имахме три места, на 4 април – две места, но за съжаление на 11 юли получихме само един мандат. И тъй като този мандат спечелихме заедно, аз прецених, че факта, че съм бил избран за водач, сам по себе си не е достатъчен, за да го реализирам сам. И това, което направих, бе да го поставя за обсъждане – тези, които спечелихме мандата, да обсъдим кой сред нас ще бъде най-полезен за Русе, за областта и за БСП при реализацията му. Благодаря им, не само, че ми се довериха, но и че разбраха смисъла на този акт и без излишен драматизъм, но и достатъчно сериозно, обсъдихме ситуацията такава, каквато е. Затова този епизод сега е приключил и започваме работа по същество.

-    200 000 са загубените гласове на последните избори за социалистите и общо 600 000 за последните пет години. Трябва ли Корнелия Нинова да подаде оставка след тези загуби и ще стои ли този въпрос на следващите пленум и конгрес на БСП?

-    Нямам навик да обсъждам вътрешнопартийни въпроси от такъв характер, макар че за съжаление ми се налага твърде често. Мисля, че с изказванията и действията си пред Националния съвет и на русенската партийна организация показах ясно как считам, че трябва да се действа в моменти на тежка загуба. Дали темата ще продължи да се обсъжда на предстоящи  пленум и конгрес – предполагам, че да.

-     Според председателя на Софийската организация на БСП Калоян Паргов, в левицата няма вътрешна опозиция, а има различни идейни течения, “които председателят трябва да събере като в юмрук.“ Приемате ли това твърдение?

-    Знам, че социалистите в страната, тези хора, които видяхме по време на кампаниите, непрекъснато и постоянно се оплакват от т. нар. вражди в партията. Това действа изключително деморализиращо в организациите ни. Аз не знам точното изявление на Калоян Паргов, но ще е хубаво всички лидери на партията да си дадат сметка, че тази загуба се отразява много тежко на БСП, на политическата система като цяло, защото БСП е много важна част от нея и всеки трябва да прояви чувство на висота и отговорност.

-    Като споменахте политическата система, да Ви питам за нещо, което само на пръв поглед е извън БСП – според Вас, има ли сили – вътрешни или външни, които саботират политическата система у нас чрез хибридни партийни проекти?

-    Аз не съм свикнал да търся отговор на въпросите в невидими сили. Сега се появи нова политическа сила, която освен всичко друго, стана първа – партията на Слави Трифонов. Тя започна растежа си с референдум и не тя е виновна, че основните политически партии избраха пътя на снишаването и не заявиха достатъчно ясно и категорично своя отговор на поставените въпроси. А според мен отговорът на тези въпроси трябваше да бъде „не“ и той да бъде защитен, а избирателите да решат. И това скатаване създаде условия за легитимация на политическата сила на Слави Трифонов, който реализира своя резултат такъв, какъвто е. Сега вече сме в друга политическа ситуация, в която тази политическа сила носи голяма отговорност да реализира мандат в ситуация, в която България се нуждае от силно правителство, което да е правителство на промяната, тоест - да не включва в себе си предишните управляващи и да не вкара страната в непрестанна спирала от непрекъснати избори.
Това е ситуацията такава, каквато е и тук отговорните политически сили, а аз твърдя че БСП е от тях, трябва да бъдат фактор, който да е от помощ за решаване на тази трудна политическа ситуация. Затова как да го направим, беше даден ясен знак от Националния съвет на партията – ако не се подкрепя, да се дадат точни аргументи за това. Не казвам, че няма външни, вътрешни и всякакви фактори, казвам, че не те са определящи, ако политическите сили си вършат работата.

-    Текат преговорите с ИТН, които се отказаха от приватизация на ББР и от концисиониране на магистралите. Преди дни се разбра, че позициите Ви са доста сближени в социалната сфера, образованието и здравеопазването. От какво БСП не би отстъпила?

-    БСП заложи няколко параметра, които са доста важни за мен и за които ние не можем да се ангажираме с мнозинство. Това са: социално-икономическите аспекти, темата за здравеопазването и статута на болниците, които не бива повече да са търговски дружества и целият аспект от проблеми, които свикнахме да наричаме съдебна реформа. В момента, в който разговаряме с Вас, експертни групи разсъждават по всяка една от тези теми и доколкото съм запознат се постигнаха много добри резултати и по социалната, и по здравната тематика. Предстоят разговорите по правосъдната такава. БСП реалистично подхожда към тези преговори, като поставя на масата това, което е най-важно за нейните избиратели и към момента се демонстрира чуваемост от страна на бъдещия носител на мандата ИТН. 

-    Издържа ли БСП изпита по демокрация, след като на нея останалите партии  не гледат като партия на промяната, а на статуквото и защо се допусна това при цялата битка на БСП с ГЕРБ в Парламента и участието и на миналогодишните протести?

-    Бих искал да кажа, че сякаш това отношение малко по малко се променя. Фактът, че сме в разговори и преговори е показателен. Нормално е да се промени поради простата причина, че соченето на БСП като партия на статуквото, символизирано от ГЕРБ, не отговаряше на нито една от случващите се години, когато БСП беше основната опозиция и когато много от битките бяха водени от нейните народни представители. Не е само физическото ни участие на протеста, а и четирите години с твърдо противопоставяне на практики, които днес са отхвърлени от всички. Има и много въпроси, по които БСП беше единствен глас. В момента отношение към това - кой е бил протестър и по-голям борец срещу ГЕРБ, е до голяма степен безсмислено, поради простата причина, че задачите поставени на партиите да създадат правителство без ГЕРБ са най-важни. И ако това се случи, тези партии могат да бъдат определени като партии, носещи промяната. Ако не се случи, то тогава се рискува да се върнем много бързо към статуквото, от което избягахме.

-    Оптимист ли сте за правителство без ГЕРБ?

-    Да, мисля, че има до голяма степен разбиране в различните политически сили за това - каква е задачата пред тях и колкото и трудни да изглеждат тези многоаспектни преговори, надявам се, че с ясни приоритети и ако трябва при съкратен хоризонт, все пак ще се стигне до съставяне на редовно правителство. Мисля, че е такова и очакването на повечето от българските граждани.

-   А сега - накъде и след кого, за да се загроби модела „КОЙ“?

-    Моделът „КОЙ“, като синоним на едноличното управление на държавата, като символ на управление на държавата не през легитимните институции, а чрез мощни икономически и други олигархични фактори, ще бъде загробен само тогава, когато основните политически сили започнат да действат в една нормална координатна система на ляво, дясно, център. Мисля, че БСП ще изпълни своята част от задачата, когато заеме със самочувствие лявата политическа ниша и покаже, че е защитник на хората на наемния труд, на малкия предприемач, на уязвимите и обеднелите и считам, че това е политическата позиция, която трябва да се заеме най-скоро от партията, не че не сме го правили досега.
Това, заедно с възстановяването на парламентарната демокрация, ще доведе до възстановяване на политическия живот. А нормалният политически живот няма да позволи да е управляван от никой „КОЙ“.

Интервюто е дадено за медията ни на 28 юли 2021 г.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.