Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд - Варна, с което дава старт на процедурата

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Административен съд - Варна от януари тази година, с което е отменен отказа на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич, съобщава "Дефакто".

Предмет на съдебния спор е инвестиционно предложение от "Русгеоком БГ" ЕООД за "Разработване и усвояване на находище "Спасово" с площ 219 кв. км. в блок "Добрич", включващо четири участъка - "Рогозина", "Чернооково", "Калина" и "Рогозина изток". Целта е проучване и добив на природен газ.

Върховните магистрати от касационната инстанция приемат, че решението за оценка на околната среда на РИОСВ е незаконосъобразно и първоинстанционният съд правилно го е отменил. В него няма изведени фактически основания за издаването му. Не са посочени и конкретни факти и доказателства, които се вземат предвид, не са посочени и какви са становищата на страните и участниците по отношение на тези факти.

В рамките на съдебния контрол Варненският административен съд е установил и нарушение на административно производствените правила по отношение развитието на административния процес с участието на страните, както и на процесуалните действия, извършени от РИОСВ. В решението си Административен съд - Варна е посочил, че в производство на съдебен контрол подлежи не качеството и съдържанието на доклада за оценка на въздействието върху околната среда, а законосъобразността на решението, с което е отказано одобряването му.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.