Комисията на Цацаров е оттеглила иска си за запор за 1 млрд. лева на Цветан Василев, за да обслужи Пеевски
"Борисов, Пеевски и Доган годишно разпределят между милиард и милиард и половина лева! Комисионните за бизнеса, за уреждането на обществените поръчки се движат между 15% и 50%. Иван Гешев е защитник на мафията и маша на мафията. С какво го държат? Говори се за записи, СРС-та, огромни суми пари, с които той се е спогаждал за прекратяване на досъдебни производства. За мен са ясни зависимостите на Борисов. Предполагам, че го държат с редица компромати, така че той действително е в позиция цугцванг. От една страна му се иска много да избяга от това неблагоприятно положение, защото той е много тщеславен, изключителен егоцентрик и мога да си представя как приема виковете срещу себе си, които не са и особено лицеприятни. От друга страна, освен страх от евентуални преследвания, не знам дали въобще някой има намерения да го убива, но със сигурност има за какво да бъде разследван, я има волята на неговите водещи партньори Доган и Пеевски, които все още нямат алтернатива за продължаване на т.нар. „модел Кой“ и поради тази причина не му дават да се оттегли. КПКОНПИ се отказа от запор на мои активи на стойност около 1 млрд. лева и са оттеглили иска си от съда. Никъде не се появи тази новина. Аз я казвам пред вас. Освен това КПКОНПИ ще трябва да плати на съда 40 млн. лева след това решение. Цацаров дори не се е осмелил сам да го направи, а е наредил на някакъв чиновник да го подпише. Това се случи, защото КПКОНПИ закриляше скандалната продажба на "Виваком" след грабежа от страна на Спас Русев, който е подставено лице на Борисов и Пеевски, братя Велчеви и руската ВТБ." Това казва банкерът Цветан Василев в разговор с Явор Дачков чрез видеовръзка от Белград.

- Здравейте, г-н Василев!

 

- Здравейте, г-н Дачков!

 

- Вие имате една много интересна и важна новина, свързана с вас и Виваком, но преди да я съобщим искам да направим анализ на това, което се случва днес в София. Може ли да се прави аналогия с 2013 година? Тези дни си мислех, че и тогава, и сега, всичко все пак е свързано с КТБ. Тогава коалицията между ГЕРБ и ДПС, между Доган, Пеевски и Борисов, се спои именно, за да могат да ви вземат банката, а прокурорите, които тогава работиха по това дело, днес са на върха начело с Гешев. Днес те отново са основни действащи лица във връзка със сегашните протести. Какво мислите за случващото се от тази гледна точка?

 

- Преди всичко мисля, че историята се повтаря. 2014 година коалицията, която ликвидира банката, на практика беше коалиция по интереси. От тогава до сега, без прекъсване, това е коалицията, която управлява държавата. За жалост, през призмата на КТБ, се обединиха двата лагера, двата клана на мафията, както многократно съм ги наричал – кланът на Пеевски-Доган и кланът на Борисов. Очевидно, че обединяващата цел на това е била КТБ, ликвидацията на банката и разграбването на активите й. Активен участник в ликвидацията на КТБ и в разграбването на активите е прокуратурата. И тогавашният главен прокурор и сегашният са пряко свързани с този процес. Разбира се, цялата кариера на сегашния главен прокурор на практика си е кариера, изградена на едно мъчително кацане с дизелов двигател на Луната.

 

- Може ли да припомните тази кариера?

 

- От човек, който е бил изпратен за несправяне с работата някъде в Перник…

 

- Говорите за Иван Гешев?

 

 

- Да, за Иван Гешев. Той след задушевен разговор с Делян Пеевски в началото на лятото на 2014 г., според твърдения на очевидци, е приел задачата да се пребори с делото "КТБ" с една-единствена цел – да замете следите на Пеевски и на прокуратурата в организирането на погрома над банката, да се затворят очите за безогледните кражби, последвали затварянето на банката и, разбира се, да прехвърли вината върху мен и моите колеги. 

 

- Какво стана след това с Гешев?

 

- Той се "справи", защото това, което поднесоха на съда като обвинителен акт, според всички специалисти, които са го чели, е абсолютно необоснован, недоказан документ, с характер на пасквил, чиято единствена цел е да прехвърлят вината върху нас. Дали това ще успее в съда или не е функция и от съда, но и от вероятните промени в обстановката в България, защото не е тайна, че Специализираният съд е на дистанционен надзор от прокуратурата.

 

- Тоест Гешев от един обикновен прокурор, наказан в Перник заради КТБ, сега е главен прокурор?

 

- Точно. Кариерата му след поемането на това дело е пример за ракетна кариера. Първо стана шеф на Спецпрокуратурата и оттам беше инсталиран, според Христо Иванов, като главен прокурор. Разбира се, не е единственият награден.

 

- Кои са другите?

 

- Един от другите участници от триото прокурори, Евгени Стоянов, стана зам.-министър на правосъдието. Една от най-острите следователки Илиана Кирилова наскоро беше издигната до софийски градски прокурор. Да не говоря за останалите от шпицкомандата, които под една или друга форма са вече в Специализирана прокуратура и продължават да колят и бесят, очевидно обаче в тясно взаимодействие с офиса на „осемте джуджета“, където по моя информация се подготвят всички материали по досъдебни производства с помощта на екипа на Петьо Еврото и където, разбира се, се разплащат услугите на прокурорите, както излезе от твърденията на г-н Златанов и не само. Така че това наистина е една организирана престъпна група. Аз, разбира се, не бих поставил всички прокурори в нея, това е едно звено, което е бившето звено на Петьо Еврото, сега под контрола на главния прокурор, които имат една-единствена цел – да ударят всеки възможен противник или човек, чиито бизнес е набелязан за превземане и респективно да служат като щит за техните ментори. 

 

- Това е и политически въпрос, защото видяхме как действаха с президента. Но сега пак да припомним, че през 2013-а Пеевски беше срещу Борисов, беше тръгнал, едва ли не, да го арестува, започнаха протестите, нещо се случи и двамата се разбраха, направиха „коалицията КТБ“ и разграбиха банката със знанието на Борисов, въпреки твърденията му, че няма нищо общо и БСП отново са „фалирали банките“.

 

- Добре изиграха картите си тогава на гърба на БСП, благодарение на безхарактерния Сергей Станишев. Той допусна да се случи тази атака, защото не е тайна, че прокуратурата нямаше място в атаката срещу банката. И да е имало някакъв проблем, той е бил регулаторен, но в никакъв случай не може да става дума за престъпление, защото при подобни условия в други банки не виждам реакция на прокуратурата.

 

Очевидно е, че благодарение на Станишев, БСП позволи на Пеевски и прокуратурата да фалират банката. Борисов играеше ролята на „ни чул, ни видял“, защото известен е моят разговор с него в къщата му в Банкя от 6 юни 2014-а, който се интерпретира всячески, но истината е, че Борисов имаше панически страх да се срещне с мен.

Точно заради това влязох в къщата през гаража и то с автомобил на негов роднина, за да не бъда аз засечен от гардовете му от НСО, които стояха пред къщата. По време на този разговор, аз го предупредих, че ако не вземе мерки, ще понесе негативите от евентуалния фалит на КТБ. Нека да припомня, че на 6 юни все още нямаше никаква криза в банката, но прокуратурата беше започнала да привиква както хора от БНБ, така и хора от КТБ. Вече знаех какво се цели. Между другото, досега не съм споделял, но на 13 или 14 юни, непосредствено след като арестуваха тримата т.нар. „убийци на Пеевски“, който сценарий ме хвана неподготвен, аз не знаех, че те на всяка цена са целели да ме арестуват и понеже са нямали други основания, са вкарали в сценария това т.нар убийство. Аз говорих с Борисов през стационарен телефон от Солун, където бях, а той беше в Америка по това време и го предупредих още веднъж, че ако не се намеси, защото той беше спечелил убедително евроизборите и беше ясно, че България върви към предсрочни избори, ще фалират банката.

Той още веднъж ми каза: „Ти дръж там, в крайна сметка, знаеш колко е сложно и т.н и т.н.“ Накрая каза, че ни подслушват и прекъсна разговора. Когато се върна, банката вече беше поставена под специален надзор. В тоя сценарий БСП игра жертвата, заради нейния председател, който предаде интересите на партията, не че съм и фен. А Борисов излезе като големия победител, който е бял за банките и по негово време не фалирали банки. Истината е, че той е бил наясно, убеден съм, със сценария за фалита на КТБ. 

 

- Ние говорим за сценария за фалита на банката, но всъщност това е игра за придобиване на активите ѝ. Затова ще стане дума малко по-късно. Да ви върна към интервюто, което направихме преди година и няколко месеца. Вие през април 2019-а казахте пред „Гласове“, че Борисов вече няма свободна воля и е напълно зависим от Пеевски и от Доган. Това изглежда, че се потвърждава сега. Борисов е в цугцванг, той не може да подаде оставка, защото го е страх за живота си, не може и да остане на власт, защото бунтовете се фокусират върху него. Какво мислите?

- Не съм пророк, но за мен са ясни зависимостите на Борисов. Предполагам, че го държат с редица компромати…

 

- Някои вече излязоха… 

 

- … и от разпределени комисионни, така че той действително е в позиция цугцванг. От една страна му се иска много да избяга от това неблагоприятно положение, защото той е много тщеславен, изключителен егоцентрик и мога да си представя как приема виковете срещу себе си, които не са и особено лицеприятни. От друга страна, освен страх от евентуални преследвания, не знам дали въобще някой има намерения да го убива, но със сигурност има за какво да бъде разследван, има волята на неговите водещи патртньори Доган и Пеевски, които все още нямат алтернатива за продължаване на т.нар. „модел Кой“ и поради тази причина не му дават да се оттегли. 

 

- Какво ще стане, според вас, ще има ли предсрочни избори? Петър Чобанов, който беше финансов министър на Орешарски, а сега е част от гражданската квота на ДПС, твърди, че този парламент няма енергия за ново правителство. Ако Борисов е имал идея да подаде оставка и да формира нов кабинет в рамките на този парламент явно е неосъществима. Изглежда, че ДПС започва да говори за предсрочни избори. 

- Ами колкото и да не го уважавам този еничар на ДПС, той е прав. Няма енергия, изчерпан е този парламент, още повече че всички партии в него имат сериозен дефицит на морал. За мен предсрочните избори са неизбежни. Въпрос са на още известно време игра и опъване на нерви, но вие виждате, че дори изтъргуваното членство в „чакалнята на еврозоната“, на което толкова много се надяваше Борисов, че може да има положителен ефект по някакъв начин да прескочи лятото, пък да дойдат почивките, отпуските, пък хората да се разотидат, това някъде просто потъна в народния гняв.

 

За голямо съжаление и на Борисов, и на неговите партньори от тази мафиотска коалиция, имам предвид партньорите му от върхушката на ДПС, това не са хора и протести, които са дирижирани. Направи ми впечатление един млад човек, който каза, че каузата му в тоя протест е неговият живот.

 

Те не са там за каузата на Радев, на Христо Иванов, Васил Божков или Цветан Василев, те са каузата на техния собствен живот, те не искат да живеят повече по този начин, в мафиотска страна, в която премиерът спи като Дон Корлеоне до шкафчета, пълни с пачки и кюлчета. Не искат да има главен прокурор, което е особено впечатляващо, защото ако се вгледате, едва ли има страна в света, на която е известен главният прокурор. Аз лично знам две имена – едното Гешев, разбира се, и това на Уилям Бар в Америка. Нито едно друго име не е известно. Така че тези хора там, които нямат пряк досег с прокуратурата и не ѝ познават обективността, те въпреки всичко са разбрали, че прокуратурата е един от корените на злото в дълбоко пленената държава. 

- Последно преди да кажем новината, свързана с вас, споменахте, че Борисов го държат с информация, с комисионни… Може ли да кажете и като финансист, възможно ли е да се докажат кражби в огромни размери, трансфери в офшорни сметки, пари, които са давани чрез посредници, за каквото практика намекна Васил Божков? Остават ли следи?

 

- Предполагам. Мога да кажа, че при мен има документи за плащанията по откупуването на "Дунарит", "Авионамс", които бяха прехвърлени безвъзмездно от мен през 2010 г. на приближени на Борисов и впоследствие откупени през 2013-а срещу почти 25 млн. евро. Имам и плащанията и офшорките, но в момента е безсмислено да говорим за разследвания, защото на кого да дам аз тези сигнали? Имам например два сигнала от 2019 г. до тогавашния главен прокурор Цацаров. Ето го единият, не знам дали се вижда.

 

Това е сигнал за една много скандална сделка, при която Пеевски се е възползвал от заем, предоставен от фирма, която е финансирана чрез банката, към фирма на Красимир Гергов за издължаване на негови задължения към бТВ, който заем впоследствие е отклонен и от него се е възползвал Пеевски, защото бТВ, за да елиминира напъните на Пеевски да придобие 6% от собствеността на бТВ, които бяха обезпечения по този заем, е предпочела да продаде на безумно ниска цена своята сграда. Тя е продадена на 150 евро за квадратен метър завършена сграда. Може сами да си направите сметката. Говорим за 15 млн. долара. бТВ мълчат, от прокуратурата, разбира се, няма никакви обратни сигнали, нито интерес. Това не ме учудва. Надявам се при промяна на обстоятелствата, те да се заинтересуват от този сигнал. Интересно е, че мълчат и бТВ. Разбира се, те са поставени в много неблагоприятно положение, защото са съдействали един път за издължаване на задължения на Красимир Гергов, които вместо да бъдат платени от него са платени от телевизията, и, на второ място, тези средства са отклонени. Говорим за 15 млн. долара.

При това говорим за нещо още по-скандално – тази фирма, която е предоставила 15 млн. долара на фирмата на Гергов, с която той е издължил навремето през 2011 г. своите задължения към бТВ, е инкриминирана и по нея са 150 хил. евро, които тя е представила на фирмата на Елена Йончева „Офроуд“, вече са повдигнати обвинения и на мен, и на Елена Йончева, и на още няколко администратори на банката. Значи за 150 хил. евро има обвинения, а за 15 млн. долара няма. Така че двойните стандарти на Цацаров и Гешев са ясни.

 

Тук имам още един сигнал, който е подаден по същото време през 2019 година. По него също няма никакви действия от страна на прокуратурата. В него става въпрос за директна кражба на един актив, който е собственост на фирма, която е инкриминирана, т.е. на мен и моите колеги ни се вменява, че сме откраднали пари от тази фирма, а в същото време актив на стойност 10 млн. евро е прехвърлен с участието на главния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов на фирма, която е гарантирала експозиции на Делян Пеевски към банка, която е под надзора на БНБ.

 

Тази БНБ, която заклейми Цветан Гунев (тогавашният шеф на надзора в БНБ, бел. ред.) и реши, че само той е бил виновен, а в същото време си затваря драстично очите пред тези нарушения. Много добре знаят, че това е актив, откраднат от КТБ. Ето тези двойни стандарти и лицемерие.

Затова просто Иван Гешев ще си ходи, не само защото руши Конституцията в случая с президента, той ще си ходи, защото е защитник на мафията и маша на мафията. С какво го държат? Говори се за записи, СРС-та, огромни суми пари, с които той се е спогаждал за прекратяване на досъдебни производства… Мога да си представя каква ще бъде реакцията утре или още днес в Туитър за това интервю, за подсъдимия, който нямал право да говори, само дето не ми е сложил въжето… За голямо съжаление, това е истината и за негово голямо съжаление при мен има достатъчно документи, които ще му покажа да се види къде е ДП и дали има толкова общо с КТБ, колкото Обама и Путин…

 

- ДП е Делян Пеевски… Сега новината, която мен много ме изненада. Антикорупционната комисия, която се оглавява от Сотир Цацаров, иска да се откаже от запор за ваши акции и имущества на стойност близо 1 млрд. лева. Това истина ли е?

 

- Вие си спомняте с какъв апломб и колко тържествено предишният шеф на комисията Пламен Георгиев пътуваше в Брюксел заедно с един от консултантите на групата на пиратите, които опитаха да откраднат кораба "Ал Бадр" от либийската държава, този консултант се казва Емил Радев…

 

- Евродепутатът от ГЕРБ...

 

- …по някаква ирония на нещата е и зам.-председател на правната комисия на Европарламента. Тези хора наистина са изгубили връзката с реалността. Тогава те навсякъде парадираха как са запорирали имущество на най-големия мошеник, били му запорирали имущество за 2,2 млрд. лева. Сега всъщност се оказа, че КПКОНПИ е играла ролята на охранител на кражбата на най-големия актив на КТБ.

 

- "Виваком"?

 

- "Виваком" и НУРТС. КПКОНПИ се използва като преграда за нормалните инвеститори, за постигане на максимална цена от продажбата на този актив. Но нека се върнем малко по-назад, този актив не е отишъл просто там някъде при руснаците. Този актив първо беше предложен още през лятото, в оздравителен план, като едни от основните активи за оздравяване на банката на тогавашния министър на финансите Порожанов в служебния кабинет на машата на ДПС Близнашки.

 

Те го разглеждаха, не знам какво са правили, след това този актив беше един от водещите от кошницата, който предлагаше консорциумът, воден от Оманския фонд. След като взеха идиотското решение да ликвидират банката, този актив беше предложен, заедно с "Дунарит" и "Авионамс", активи, които все още не бяха откраднати, защото част от активите бяха откраднати с цесии по време на специалния надзор, на шефа на голяма американска компания за мое договаряне през декември 2014 година.

 

Тогава американецът, сега няма да му казвам името, но предполагам, че моите адвокати ще поискат да се яви като свидетел в съда по делото, той отиде на среща през декември с тогавашната американска посланничка Марси Рийс, за да поиска среща с Борисов във връзка с главните активи и опасността те да отидат в руски ръце. Вместо да направи контакт с Борисов, Марси Рийс предложила на американеца да се срещне с експерта по телекоми Иво Прокопиев. След като разбраха, че няма да могат да го откраднат актива така без нищо, сложиха запори върху акциите в България, които обаче не попречиха на т.нар. инвеститор Спас Русев да купи компанията Виваком на смешно ниска цена. 700 млн. евро обща стойност на актива. Същата тази Виваком през 2014-2015 и сега има една и съща стойност, защото финансовите показатели са едни и същи, те не са развивали мрежата, не са си подобрили финансовите показатели, за да можем да твърдим, че са добавили някаква стойност. 

 

- Припомнете, каква беше стойността на Виваком тогава?

 

- Тогава стойността на Виваком беше същата, каквато и сега, по която обаче се препродава. Купи я Спас Русев, а след това се оказа, че въобще не е само той, а са ВТВ, братя Велчеви… Нямам никакви съмнения, че Спас Русев е подставено лице на Пеевски и Борисов и съвсем скоро очаквам да извадя компромати и доказателства за това.

 

Т.е през Спас Русев те осребряват или може би ще нетират някакви поети задължения към руснаците във връзка и с Южен поток, а вероятно и във връзка с фалрането на банката. Така че всъщност КОМПИ съдействат да не бъде продадена Виваком на организирания търг от ВТВ през мостовия заем…тя е сложна схемата и не бих искал да отегчавам, но със сигурност твърдя едно: стойността на Виваком през 2014-а година е същата като през 2019-а, когато е продадена на настоящия купувач Юнайтед груп. Понеже сделката е правно нечиста, бяха поставени определени условия за сключването й.  Едното от тях е да бъде вдигнат този запор, направен навремето от КОМПИ, за да не ги открадна аз или не знам още какво. И сега какво се получава? Биха барабана в Брюксел, че са запорирали за 2,2 млрд., а сега тихо, по терлици, свалят, те са направили и отказ от иска за почти 1 млрд. Някъде да се е чуло?

 

- Никъде.

 

- При това Цацаров сам не е посмял да подпише искането за отказ от иск за 1 млрд., а е накарал някакъв чиновник да го подпише, за да минат между капките. Най-забавното е сега, че заради тези своеволия КОМПИ ще трябва да плати на съда около 40 милиона лева такса. Цацаров реално не е събрал и една десета от тези пари, не знам откъде ще ги намерят.

 

- Т.е. заради това, че Комисията е направила запор и сега го оттегля и падат всички искове към вас, ще трябва да плати на съда 40 милиона лева, които ще платим ние, данъкоплатците?

 

- Реална загуба за държавата едва ли ще има, защото ще отидат в съда, но не ми е ясно г-н Цацаров откъде ще си осигури допълнително средства, за да плати, в случая, безумията на предшественика си. Цацаров в момента обаче е услужлив, защото сделката по продажбата на Виваком от страна на руско-българския мафиотски консорциум е от характера на живот и на смърт за българските участници, особено за Пеевски. 

 

- Те всъщност откраднаха Виваком от вас, КОМПИ е следяла да няма истинско състезание за компанията като отстранява сериозните инвеститори, за да може Спас Русев да я купи, заедно с Милен Велчев и другите, и да я препродадат сега на Юнайтед груп?

 

- Загубата за банката, дори ако отчетем тези 120 милиона, които Борисов и Горанов се хвалеха, че били върнали отнякъде, е над 600 млн. евро. Т.е. стойността на този комплекс Нуртс и 77% от Виваком е над 720 млн. евро. По същия начин не позволиха нормален търг за Авионамс и държавата го купи за 14 млн.евро, при положение, че го беше продала на фирмата, която финансирахме за над 40 млн. евро при това без никакви лицензи.

 

Ние осигурихме такива за ремонт на хеликоптери Ми-17 и не само, а осигурихме натовски лицензи, за да можем да участваме в търгове на НАТО и малко след фалита на банката, Авионамс - за първи път българска компания спечели търг на НАТО за ремонт на 36 машини на обща стойност над 180 млн. долара с печалба 30 млн. долара, а държавата купи цялата компания само за 14 млн. евро. По същия начин в момента Пеевски, а мисля и Борисов, използват  запорите на КОМПИ за атака срещу Емилиян Гебрев по вписването му като акционер на Дунарит. Използват същия подход. Междувременно те успяха да отмъкнат от банката активи между 150 и 200 млн. лева. Не знам точно колко са успели да откупят срещу вземания, които Едоардо Миролио беше прехвърлил на офшорката на Александър Ангелов Виафот, която на всичко отгоре е ликвидирана, но продължава да води съдебни искове в българския съд. Парадокси, парадокси!

 

- Т.е вместо "Виваком" да влезе в масата на несъстоятелността на КТБ след фалита й, е взета от Спас Русев – зад него Борисов и Пеевски – препродадена е вече и парите от нея няма да влязат там, където е по право?

 

- Естествено, че няма да влязат, а КОМПИ се явява охранител на крадците. 

 

- Разбирам. Няколко думи за Юнайтед груп. Също интересен сюжет, защото след като чешкият милиардер Петър Келнер купи БТВ, в София се тръгнаха слухове от информирани хора, че телевизията ще бъде препордадена на тази същата Юнайтед груп, която купи "Виваком". Вие знаете ли нещо по този въпрос? 

 

- "Юнайтед груп" е една компания, която тук в Сърбия е собственик на най-големия им кабелен оператор. Във финансово отношение не стои никак добре. Очевидно през Виваком ще се опитат да напудрят балансите си. Най-смущаващото в тази сделка е цената. Тя е пазарна, но никой не плаща пазарна цена за компания с проблеми. 

 

- Говорите за сделката с Виваком?

 

- Да, да. Най-смущаващото е, че 100% от пазарната цена се плаща със заем. Те емитират два бонда на обща стойност над 1,250 млрд.  евро с падеж след 6 години, при положение, че печалбата на компанията за този период преди амортизации, лихви, данъци и тн. е по-малка. Т.е някой от тези, които са купили бондове трябва да разчита, че тази компания отнякъде ще намери средства. 

 

- Заемът е по-голям от печалбата за тези 6 години? 

 

- Не може да се покрие. Най-малкото печалбата за 6 години е по-малка от стойността на бонда, без да говоря за лихвите за тоя бонд и компанията, за да се развива, тя трябва да реинвестира. От моя опит във Виваком, от 180 млн. евро минимум 70 млн. евро трябваше да се влагат в нови мрежи, подмяна на съществуващи, за де се подържа броят на клиентите и да се увеличава. А тук говорим 100% от печалбата да бъде за връщане на този заем, което е практически невъзможно. Очевидно записалите бонда по някакъв начин са гарантирани отзад.

 

Говори се, че гарантираща страна е руската банка и не бих се учудил след 6 години на падежа на тези облигации, руската банка да изплати облигациите, а пък те отново да си станат собственици на Виваком. Въобще срамна история. Юнайтед груп е известна с това, че тя е консорциум от два фонда, в ръководството на единия е бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс. Така че може само да се гадае какво би могло да стои зад тази сделка. Във всички случаи звучи доста нелепо онзи шпионски скандал, който развиха Гешев и Цацаров, а в същото време се оказва, че българската държава е официален партньор на руската банка, която е на Щатите.

 

- Тук геополитическите баланси на Борисов много издишат вече, защото той се опитва да е добре и с американците, и с руснаците, но накрая ще падне на земята, както изглежда?

 

- Това го правят хора, които го могат и само в определени исторически условия. Тито е бил подобен. Само че нито 60-те и 70-те години са подобни на сегашната геополитическа обстановка, нито можем да сравняваме Борисов с Тито.  Мисля, че Борисов се наигра, наигра се и в Европа, където бяха най-силните му позиции. Факт е, че в ЕНП той успя да изгради много силни позиции и с помощта на Кристалина Георгиева. Нямам съмнение, че тя му е помогнала с тази еврочакалня. Въпреки че е трудно да се каже отсега колко ще бъдат плюсовете за България от влизане в еврозоната, защото сега сме никъде.

 

- Щом подхванахме тази тема, нека я довършим! Борисов твърди, че в еврозоната няма да има фалити на банки.Много хора пък се притесняват, на фона на гръцкия опит, за поскъпване на цени, дори двойно. Има ли нещо вярно в подобно опасение?

 

- Как да няма вярно? То е преживяно. И в Гърция има ръст на цените, и в Португалия. Не знам кой му надува главата с тази глупост, че нямало фалити на банки. Само тази година в Италия са фалирали 10-20 банки. Пак казвам, ние сме в самото начало, т.е. тепърва ще се адаптират надзорите върху банките в България. Предстои много дълъг път дотам. Аз не съм убеден, че въобще ще влезем в еврозоната, но ако влезем и все още я има тази еврозона, защото този път може да бъде и 15-годишен, не е ясно дали няма да се налага корекция на валутния курс. 

 

- Нали основният аргумент беше, че курсът лев-евро е фиксиран и ние с него ще влезем в еврозоната?

 

- Това могат да го приказват на хора от улицата, но на мен не могат да ми продават тия краставици. Има време да се види, но пак казвам: най-важното е, че и в Европа той (Борисов) вече е дискредитиран. Не само заради тия снимки от неговия будоар, а заради неадекватното си поведение, дебелашките си шеги. Все още е пресен и се върти в Ютюб разговорът му с Франс Тимерманс. Няма го Юнкер, не че Фон дер Лайен е нещо по-добро, но за жалост лицемерието в Брюксел е много силно. Очаквам и промени в самия Брюксел, защото това е градът на греха. 

 

- Да се върнем у нас и делото КТБ. Съдът за пореден път отказа да ви разпита от дистанция. Мислите ли, че въобще ще ви разпитат в делото, което водят срещу вас?

 

- Не искам да мисля, дали има шансове или не. Това ми е абсолютно законова привилегия. Това не е рекет или изнудване, както съдията по делото е квалифицирал моята декларация, а мое законово право и аз ще си го търся това право. Дали по-рано или по-късно, вярвам, че ще се стигне до подобен разпит, но за мен е важно и друго. Съдията да допусне допълнително материали, които една или друга причина, а причината е повече от ясна, не са допуснати. Те доказват нашата невиновност, а доказват престъпленията на отсрещната страна. Тук е мястото да кажа, че моята цел е не да докажа, че аз и моите колеги сме несправедливо обвинени, моята цел е да поискаме преразглеждане на случая КТБ, преразглеждане на стойността на активите на КТБ към 20 юни 2014-а. Това ще докаже, че банката е била абсолютно работеща и с положителен капитал…

 

- Без дупка от 4 млрд., както се говори?

 

- За това говоря. И че банката е унищожена, заради разграбването на нейните активи. Само от Виваком са 600 млн.евро, от един Петрол са поне 250 млн.евро, от Дунарит не е влязла стотинка, а са излязли 200 млн. лева. Само тях да ги съберем, отиват над 3 млрд. лева. 

 

- Вие вярвате ли на Васил Божков, че е давал огромни средства на Владислав Горанов и Бойко Борисов?

 

- Какво са 67 милиона за техните амбиции и за тяхната лакомия и алчност? Мисля, че годишно разпределят между милиард и милиард и половина лева.

 

- Кръгът Пеевски-Доган –Борисов?

 

- Да, убеден съм, защото чувам, че комисионните за бизнеса, за уреждането на обществените поръчки се движат между 15% и 50% вече. И ако погледнете колко е годишният обем на обществените поръчки, ще разберете. Комисионните се взимат не само то вътрешни играчи, но и от чужди фирми, които стават съучастници в подкрепата на това корумпирано правителство. 

 

- А ние се чудим защо пътищата са с дупки? Ако трябва да дадеш комисионна от 50% няма как да ги направиш качествено.

 

- Да. То има и други практики. Изписваш километри пътища, които никога не са били построени. Една обективна данъчна ревизия на една от големите фирми в инфраструктурния бизнес, която и да  е и на подизпълнителите, директно ще покаже колко пари от приходите от държавата отиват настрани, изтеглени на каса или отишли по някакви подизпълнители, офшорки и тн. Не е трудно. Между другото от КТБ през празни фирми са откраднати над 150 млн. лева.

 

- Откакто е във фалит, нали?

 

- Да. Откраднати са 150 млн. лева за завеждане на абсолютно малоумни искове през частно-правни кантори, които губят поголовно. Единият между другото като награда, който беше главната каса след това го направиха шеф на Фонда за гарантиране на влоговете. Матей Матев се казва. До такава степен са се самозабравили, че не се крият и това, което се случва днес е абсолютно логичен епилог на тяхното управление. 

 

- А може ли да се изиграе сценарият от 2014-а, но с обратен знак? За да оцелее моделът Пеевски, ДПС да жертват Борисов и да търсят други играчи за тази игра?

 

- Не знам кой ще им се хване вече на хорото.

 

- Важно е това да се каже, защото коренът на злото е ДПС, Доган и Пеевски, а не Борисов…той е подставено  лице.

 

- Борисов не е доброто…

 

- Корумпиран, зависим и министър-председател…

 

- В някакъв смисъл може да бъде и жертва, защото тия са като крокодил с много здрава захапка. Не вярвам. Те дори в лицето на БСП, не виждам как биха успели да направят коалиция, а камо ли при разместване на структурата на парламента, каквато се очаква, защото в момента тези патриоти, воли, неволи нямат място. Мисля, че с последните си ходове и политики Христо Иванов има голям шанс да обедини автентичното дясно, а и младите хора. Защото е много важно да се разбие мита за десния характер на популистката,  ченгеджийска ГЕРБ.  Какво дясно, освен, ако си слага парите и подкупите в десния джоб. 

 

- Мисля, че тук хората разбраха, че Борисов и Пеевски са едно и това е големият проблем на тази власт, която досега успяваше през медиите, които контролира, да играе театър.

 

- Те взеха всички медии, но вече не успяват да облъчат интелигентната част на обществото. Не могат да продават повече тази елементарна теза, че ДПС били опозиция, а ГЕРБ имали основен враг в лицето на ДПС. В правителството на Борисов мисля, че две трети от него са на Пеевски. Две трети. Горанов, Караниколов, Ангелкова, министърът на вътрешните работи…Не знам кой остава при Борисов. Сигурно Томислав Дончев.

 

- Хората не могат да си представят, че Пеевски има такава власт, а той може да контролира главния прокурор, съдебната власт донякъде, може да контролира премиер, може да контролира всичко. Как е възможно това за разбиране?

 

- Очевидно той е бил много подценен. Аз говоря за това колко е силен той, от самото начало, защото сам се убедих. И видях как не мога да въздействам нито на Станишев, с когото се виждах три пъти в последните дни на май и началото на юни, видях се и с Доган. Между другото той беше най-коректен, каза ми: „Късно е! Не мога да спра машината“. Каква машина точно са задействали не знам, то се видя. Борисов винаги го играе доброто ченге, само че тая му игра свърши. Колкото и добър актьор да е, да се прави на улав, да се прави на добър, а в същото време зад гърба ти да прави точно обратното… Пеевски в това отношение е много прибран, той е изградил система от хора, които държи освен с пари, но и с компромати. Не бива да има никакво съмнение, че прокуратура, ДАНС, полиция, НАП, СЕМ, КЗК, КРС, съд в огромната си част – всичко това е под негов контрол. Той е лицето на тази организация плюс медиите разбира се, защото видно е кой дърпа конците в Нова телевизия. Там настани, тези, които настани и в ТВ7.

 

- И в Канал3…

 

- Канал3 беше временен пристан, докато сега имат подобаващо място в националния ефир. 

 

- Какво бихте казал за финал на нашия разговор?

 

- Ще продължим да се борим, заради истината за КТБ и вярвам, че тази истина ще излезе наяве, тогава когато държавните институции и прокуратурата ще имат желания да чуят нашите доводи. Не само моите, а на тези хора, които са несправедливо обвинени, на които унищожиха живота през последните 6 години. Аз наистина им се възхищавам, защото те не са там да отстояват моята теза, а отстояват тяхната теза. Те бяха набедени, че са крадци от крадците. Няма да го допуснем това нещо, колкото и прокуратурата, в този си формат, да осъществява натиск върху съда.  

 

- Благодаря ви за този разговор!

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.