България да предприеме "спешни мерки" за намаляване на влиянието на главния прокурор върху следващия Висш съдебен съвет и неговата Прокурорска колегия. За това призова Комитетът на министрите на Съвета на Европа днес.

Комитетът на министрите на СЕ мотивира искането с обяснението, че ако влиянието на главния прокурор върху ВСС не бъде намалено, няма как да се въведе ефективна процедура за временното му отстраняване от длъжност и провеждане на ефективно разследване. Властта на главния прокурор в момента може да има "смразяващ ефект" върху лицата, които са натоварени с разследването срещу него.

В началото на седмицата стана ясно, че спецпрокуратурата е отказала да образува разследване срещу Иван Гешев за неколкократното публикуване на информация, събрана със специални разузнавателни средства. В един от тези случаи пресцентърът на прокуратурата разпространи дори запис на телефонен разговор на президента Румен Радев, припомня "Медиапул"..

Комитетът призовава българските власти да приемат и конституционни изменения, ако е необходимо, но "да се гарантира независимостта" на хората, които участват в разследване спрямо главния прокурор.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.