Като добре организирана акция  от заинтерисовни лица, за която бяха изпозлвани ултраси и полицаи, изглеждаше изминалата вечер на 2 септември, когато протетсът за оставка на правителството и главния прокурор беше окървавен. През деня мирни граждани, журналисти, възрастни хора и деца бяха обгазени, удряни, арестувани и пръскани от полицаи със спрей, но кулминацията на ескалацията се случи вечерта. Тогава агитки и платени провокатори хвърляха пиратки и самоделни бомбички срещу полицаи, за да компрометират протеста и активират силите на реда срещу мирните протестиращи, които 56 дни на демонстрации не бяха чути от управляващите. От снощните действия интерес има единствено властта, в лицето на премиера Бойко Борисов, който е недодобряван от 80% от българските граждани, а над 65% от тях подкрепят исканията на протестиращите за оставка на Бойко Борисов, кабинета му и главния прокурор Иван Гешев, сформиране на служебен кабинет от прзидента Румен Радев и насрочване на честни предсрочни избори.

Сред битите и арестувани от полицията мирни граждани е и журналистът Димитър Кенаров.

Блокадите на Орлов мост са премахнати.

LIBERTA.BG представя различни мнения на коментатори във Фейсбук, очевидци на размириците:

Адв. Николай Хаджигенов: 

Единственият, който има интерес от окървавяване на протеста, е Борисов.
На най-големия мирен протест, в продължение на 56 дни, изведнъж се появиха агитки с бомби и подготовка за ескалация.
Браво, Борисов!
Никой не е успял да воюва със собственият си народ!

Проява на страшен "героизъм" е да се скриеш в тълпата мирно протестиращи и от там да хвърляш камъни, бутилки, бомби?
Стахотен "професионализъм" е да пребъркваш всеки преди да влезне на площада, но някак да пропуснеш стотина ултраси с бомби които гърмяха един час?
Естественно, палатковите лагери бяха разрушени, а хората с бомбите пропуснати?
И да.
МВР излъгаха за сълзотворния газ.
Вероятно и за още много други неща.
И да.
Всичко това е в интерес на борисов!
И само в неговите възможности.

Ние се връщаме на площада.

Снимка на Blagovesta A Kenarova.Благовеста Кенарова:

Синът ми, журналистът Димитър Кенаров, се прибра преди малко (04:30ч. сутринта) от МВР.

Това е написал той в Туитър (@dkenarov):
"Днес, докато отразявах протестите в # София, бях хванат от полицията, хвърлен на земята и брутално ритан в главата. Камерата ми беше отнета и ме накараха да стоя с часове с белезници на тротоара. Много пъти се идентифицирах като журналист без резултат."

Аз искам да кажа на мутрата #БойкоБорисов, че сега ще разбере какво означава една образована и интелигентна жена, майка, да застане срещу него, а не разни Тъпи Кърджалийски П***и и всякакви муцита и влечуги!
Синът ми беше арестуван като журналист в Беларус от режима на Лукашенко, но дори там не е бил толкова брутално пребит.
Само Господ може да ме спре да защитя истината!
#БойкоБорисовЕПрестъпнаМутра!
#ОставкаСъдЗатвор!
#СвободаЗаСловото!

Димитър Стоянов, журналист:                                   

Днес някаква агитка даде повод утре полицията да разгони протеста. #КОЙ мислите ги прати? Статуквото си прати провокатори, за да оправдае действията си.

Снимка на Silvia Sirakova-Gvozden.Илиян Василев:

Нервите на Борисов не издържаха - след днешната унищожителна критика в западните медии на неговото управление, намерили израз в отражението на протестите, явно разбра, че вече го третират в една група с Лукашенко. Това беше и идеята на проекта Борисов, като не става с харизмата му и тя се изпари, се минава на мутренските номера и бой.
Който не знае кой плаща на ултрасите у нас да пита Борисов и шефовете на футболните клубове. Те са на принципа кеш и бели правим.
Сигурен съм, че този човек разбира, че той няма шанс да доживее старините си в дома в Банкя. Прекалено много грехове има, и трупа нови. За това влезе във фазата на озлоблението и изпраща жандармерия и провокатори срещу протестите.
Всеки ден ли ще пази Народното събрение с жандармерия?
Няма как - арестуваха днес стотици хора и показа, че България е в групата на Русия и Беларус.
Прекрасно разбира, че това разиграване на хората с Велико Народно Събрание и Конституция ще взриви протеста и ще предизвика нови трусове, побои на полицаи и насилие. Някъде там са жертвите, чийто брой се пише на него.
Още по-сигурен съм от снимките на полицаи с нагръдни знаци на мутренски групировки, че Борисов използва частни охранителни фирми, които са преоблечени като полицаи. Това няма как да се скрие.
Мутрите с измама взеха властта, без кръв няма да я върнат.
Те и провокаторите са техни хора. Както и бесилките, и футболните агитки.
Така и не можах да разбера, какви са тези мили очи със СДВР, които лъжат, мажат, бият и организаторите имали добър диалог?!
Добронамереността също трябва да има граници. Не могат да те бият, да те обгазяват, и след това да се правят че са добри с протестърите.
Борисов няма да помръдне докато не види кръв по улиците на София. Тя разбира се няма да бъде на полицаи. Те са със защитни облекла. Само трябва да се молим да няма жертви при тази ескалация.

Силвия Сиракова - Гвозден:

Приятели, вчера в София преживяхме най - черния ден в последните 30 години!
Не бяха страшни сблъсъците, не се изплаших от гранатата с газ, която ми се пръсна в лицето и спря дишането ми, не бяха страшни палките по главата и тялото и налагането с щитовете.
Най - страшното и грозно се случи вечерта, когато с невиждан бяс Жандармерията унищожи палатките, когато, като черна вълна хилядите и хиляди жандармеристи и полицаи превземаха площада. Беше ирационална и опасна гледка, как тази черна вълна заливаше площадите и там, където беше бяло и цветно от гражданите, тази вълна ни поглъщаше и ставаше черно и зловещо. Но, най - беше страшно, когато, като животни ни преследваха по уличките и градинките в центъра. Е, тогава наистина всичко се счупи!
Това е отвратителното и гнусно лице на Мутрокрацията, за която Българския народ е като преследвано животно. Това е вече война срещу народа на България. Досега беше грабеж и геноцид. Сега е терор и война!
Война, в която печеливш ще бъде Българският народ!
XXI век, Европейски
съюз ...
Европо, блуднице Вавилонска, отвори очи!
Мутри вън!
#ОСТАВКА!

Снимка на Светослав Трайков.
Светослав Трайков: Кадърът е от тази вечер - вечерта на белите тениски. Мутрата прати мутри с боксове срещу народа. Хубаво е, нали, възмутени от три изтръгнати павета, хвърлени яйца и умряла риба?

Анна Заркова: Снимка на Наси Динкова.

 Политическата математика показва, че Правителството е бетон до Петльовден, 2 февруари. Дотогава то ще ни такова Конституцията и ще ни управлява, един вид, по волята на господина Марешки май, бензинджията аптекар, който бил станал вчера и арендатор на плаж. Въпросът сега е - как ще ни управлява? Дали постарому ще ни натирва зад граница, докато ни ръси от джипа с шеги и закачки? Или поновому ще ни гони с жандарми, ще ни цели с водни оръдия по площадите, ще ни бие с полицейски палки по сокаците и ще ни запира по арестите, докато гиберясаме. 

Стоян Тончев:

Тиквата си поръча агитки с бомбички и камъни, за да набият и арестуват еничарите му мирните протестиращи.
Мутрата инспирира насилието и окървавяването на протеста.

Мануела Малеева:

Снощи си тръгнах към 23ч (бях на протеста от 7:30 сутринта). Това е, което се е случило след това. Използвам думите на Стела Николова, защото моите не мога да си ги събера в главата все още...

“Тази сутрин в 3 ч. маскирани полицаи са разрушили палатковия лагер на Орлов мост.
Снощи до полунощ биха и арестуваха протестиращи, като преди това допуснаха хора с бомбички, а иначе дамски чанти проверявали до последно. Хвърлялите бомбичките се измъкнаха. Арестуваха мирни протестиращи и ги влачеха по земята, събличаха, унижаваха.
И сега какво?
Нали знаете, че днес ще излязат още повече! Защото ще дойдат и роднините на арестуваните, и приятелите им и онези, които снощи видяха, че управляващите ползваха несъразмерно голяма сила, за да разпръснат мирно протестиращи граждани, а провокаторите бяха оставени да си идат.
Днес ще се намери нов Макгахан, който да напише на целия свят как в България една клика бие народа си, за да остане да векува във властта. Ама я чакайте, вече всеки от нас може да го направи. Изпратете снимки от снощи на ел.поща на Урсула фон дер Лайен, на Ангела Меркел, на Макрон. Изпратете и на европейските медии и им напишете само едно изречение: Вчера в България демокрацията окончателно бе окована в белезници и хвърлена в ареста!
Но оставка ще има, защото тези хора, които излязоха няма да се примирят да им пишете нова конституция вместо да сте в затвора!”

Стоян Димитров:

Ето за това беше снощи целият цирк с провокаторите и бомбичките!
За да има повод ,за саморазправа и разчистване на протеста за лукс на послушните депутати, на най корумпираното правителство!
Затова ли вчера бяха бити и обгазявания майки, журналисти и дори медицински екипи които дойдоха да помогнат на хората?
Затова ли вчера бяха всичките тези лъжи че полицията не е използвала газта срещу журналисти,протестиращи и доктори?
Колко сте елементарни само!
Нима ние не можем да се досетим че може да се инициира подобен спектакъл.
Та това не е за първи път!
Вие Европейски лидери подкрепящи най лъжливата диктатура.
Бог да ви накаже Вас и всички онези които,защитавате!
Да даде Господ до една седмица хубаво да не видите,най лош*то да ви се случва!
Нека Господ да ви раздаде от неговата справедливост,щом като вашата ДЕМОКРАЦИЯ е фалшива!
Щом като вашата демокрация ни тормози и убива!
Народе и ти когото спиш наивно,не виждаш ли лъжите грабежа и репресиите?
Докато ти си толкова глупаво наивен ,чужди сили ни окупират,ограбват и унищожават.
Вие лъжливи Европейски лидери,.
Благодарим ви че ни показахте истинските си лица,като подкрепяте най корумпирания и лъжлив режим с претекста за чиста демокрация.
Отново ще се моля на Господ да ви даде от неговата справедливост,но толкова да ви даде че да разберете колко мъка имат в душите тези Майки на деца с увреждания.

Анастас Гогов:

Спират клетките и не можем да правим лайфове, но не могат да ни спрат да записваме и качваме какво се случва!

Пред НС намаше обхват, но това се случи от 21:21 до 21:32
Едит: в тълпата има ултраси и провокатори, които хвърлят шишета и пиратки. До мен гръмнаха няколко. Никак не е приятно.
Не мога да си представя какво им е на униформените, в чиито крака се взривяват тези бомбички....
В крайна сметка не е ОК.
И те са Българи, и те имат семейства, и те гледат деца и когато не са на работа и те са обикновени хора като всички нас на площада...

Снимка на Irena Ivanova.Ирина Иванова:

С призивът на адв Николай Хаджигенов да останем до оставката - Борисов побесня.
За да заспи спокойно и меката Му пухена възглавница замириса на кръв.
56 дни мирен протест, който вчера излъчваше и европейската телевизия.
А снощи всичко беше Война. Война за власт с кръв на млади хора. Някои прибрани, други седящи на улици и тротоари, чакаха помощ. Събличаха до кръста, връзваха, биеха, обгазяваха и накрая - водни оръдия. И всичко това - само и само, за да бъдем лишени от държава и честни избори, само и само повече да окрадат и да процъфтява антисоциалната Му политика.
Няма свобода - има робство, преследване и терор.
56 дни мирен протест се окървави от провокатори, за да дерибействат мутрите и каскетите! Цял Свят ще го види.
Ако хората от протеста искаха с димки и бомбички, щяха ли да чакат 56 дни?! Колко е простичко. Провокацията беше явна и брутална!
Тези действия не бяха стил на 56 дни протест, но Той не иска мир - иска власт, овкусена с човешка кръв.
Злодейството на властта наля още енергия в протеста, а и вчера се видя - пак бяхме 10-тина човека.
Оставка!
Борисов заля с кръв мирните протести на младежите, които 56 дни уверяваха, че искат да си останат тук и си искат България!
Сега чета,че след като Костадин Костадинов цитира Гео Милев е безследно изчезнал.
Хора, осъзнавате ли в какъв ад живеем?
Оставка, Борисов!
Оставка, Мутро!
България е наша! Махни си мръсните ръце от нея! 
Оставка!

Самуил Петканов:

Може да платиш на няколкостотин кибика, дето не знаят къде са и защо са.

Може да им купиш еднакви табелки.

Може да докараш хиляди партийци, служители под угроза от уволнение и платени.

Може да платиш на шепа хора да направят провокация.

Не може да платиш на хилядите за това, което стана днес. Безсилието ражда агресия.

Тъпанари, подмяната ви няма да мине. Недоволството и причините за него са автентични. Хората търпеливо пробваха всякакви методи да го покажат. Срещу себе си нямаха диалог, опровержение, отговори. Имаха гнусотията на пикаджийските опорки, в които властимащите сами не вярват.

Дано повече полицаи откажат да бъдат ползвани за жив щит на престъпници.

Радослав Бимбалов:

Докато в центъра на София гърми и бушува гняв, мутро-премиерчето се е скрило в своя бункер (вероятно в някоя от резиденциите на властта, понеже в МС не може да влезе) и шумно раздава милиони, през фейсбук.
В нормална сряда това би било евтина ПР акция.
Днес, обаче, е цинизъм.
Boyko, ще влезеш в историята. Но на страници, които твоите внуци ще искат да откъснат от учебниците, за да те забравят.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.