Инвестицията в държавни бензиностанции при неясни условия не може да гарантира рентабилност, може би, може да гарантира поредната далавера. Това заяви президентът Румен Радев, който днес е в Садово, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Президентът направи коментар относно създаването на Държавна петролна кампания. При липсата на ясни и убедителни разчети, аз гледам на това като на една авантюра, коментира Радев. По думите му тази стъпка показва, че държавата не се справя в борбата с картелите на горива и осигуряване на ефективна среда за свободна конкуренция. Ако ние ще строим държавни бензиностанции по начин, по който в момента се строят магистрали, по-добре да не го правим. Инвестицията в държавни бензиностанции при неясни условия не може да гарантира рентабилност, може би, може да гарантира поредната далавера, заяви Румен Радев.

По повод по-ниското ДДС за хотели и ресторанти, президентът Румен Радев посочи, че нашата данъчна политика не е справедлива, отдалечава ни от европейския модел, защото нашият модел натоварва данъчно бедните и хората в средно положение. Крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане да стартира, посочи президентът.

В Садово президентът посети Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков”.

Съвременно конкурентноспособно селско стопанство не може да има без съвременна агронаука. България е петата държава в света, която започва да създава агронаука, заяви Радев пред журналисти, след като се запознае на място с процеса по съхранение на семена и лабораториите на института.

По думите на Радев, кризата с COVID-19 изведе на преден план въпроса за хранителната безопасност. Радев е категоричен, че българите не трябва да разчитат на внос за своята прехрана. Земята ни е благодатна, трябва да заложим на нашите фермери. Това е голямата поука от тази криза, но това няма да стане само с пожелания и обещания, необходим е коректен закон за земята и поземлените отношения, заяви още президентът.

Според държавния глава зеленчукопроизводството и овощарството трябва приоритетно да се подпомагат от държавата. Трябва да има ясни и справедливи критерии за разпределяне на европейски и национални субсидии. Трябва да направим така, че нашите фермери да изнасят преработен продукт, а не първичен, посочи още Радев.

Запитан за оценката му относно разхлабването на органичителните мерки след края на извънредното положение, Радев отговори на въпроса с въпрос: Вие някъде чухте ли какви са критериите за разхлабване на мерките? Влязохме в хаос в извънредното положение, излизаме с още по-голям хаос, заяви президентът. 

Президентът Румен Радев, цитиран от Plovdiv24.bg

За кризата:

"Кризата с Ковид-19 изведе на преден план въпроса за хранителната безопасност. Българите не трябва да разчитат на внос за своята прехрана, за да не ставаме заложник на бъдещи кризи. Земята ни е благодатна, можем да произвеждаме много по-добри продукти от вносните. Това е голямата поука от тази криза".

За разхлабването на мерките:

"Отдавна призовах да има управляем план с ясни критерии, по който да излизаме от кризата. Това случи ли се според вас? Вие чухте ли какви са критериите за разхлабване на мерките? Влязохме с хаос в извънредното положение и излизаме с още по-голям хаос".

За ДДС-то:

"Нашата данъчна политика не е справедлива, защото задълбочава бедността и ни отдалечава от европейския модел. Натоварваме данъчно бедните, а облекчаваме най-богатите, което е противно на модела в Европейския съюз. Трябва по-справедлив подход".

За създаването на държавна петролна компания:

"Авантюра е идеята за създаване на държавна петролна компания. Държавата не се справя с картелите в областта на горивата и сега ще играе двойна роля - хем конкурент, хем регулатор. Ще се налеят огромни публични ресурси и трябва да покажат откъде ще се вземат и къде другаде ще натоварят джоба на българите.

Ако ще правим бензиностанции, както се строят магистрали, по-добре да не го правим. Вместо да направим 100 бензиностанции, нека направим във всеки областен град център за дигитални технологии и иновации".

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.