Случаят с предполагаемия международен заговор за пране на пари в Барселона, който сочи към премиера на България Бойко Борисов, разкрит от El Periodico, ще стигне до Европейската комисия. Mossos d'Esquadra (каталунската полиция) и Антикорупционната прокуратура разследват вливането на повече от пет милиона евро от две компании със седалище в Барселона за една година, които са били използвани за инвестиране в къща  в Esplugues de Llobregat и за магазин за луксозни дрехи на Paseo de Gracia на ексмодела Борислава Йовчева, чиято евентуална връзка с Борисов се разследва.

Георги Борисов Георгиев, лидер на българската неправителствена организация “БОЕЦ”, заяви пред El Periodico:

"Изпратихме писмо до Европейската комисия и до главния прокурор на Европа - Лаура Кьовеши, и се надяваме да се срещнем с тях в Брюксел, за да предоставим всички данни и документи по случая “Барселонагейт“.

След като El Periodico публикува информацията за започналите разследвания в Каталуния, българската главна прокуратура обяви, че също ще започне разследване. Жалбоподателите обаче не разчитат на справедливост в България - прокуратурата вече беше запозната с този случай преди година, по сигнал на евродепутата Елена Йончева.

Йончева казва, че до този момент не само че не е получила отговор, но и поради това, че е разкрила случая, е подложена на “преследване“:**

"През януари 2019 г. прокуратурата започна разследване срещу мен. Започнах дело за политическо преследване и то току-що беше допуснато до Съда по правата на човека в Страсбург“ - казва тя в изявление пред вестника. 

Европейската комисия в доклада си за България за 2016 г. вече препоръча независимо разследване по случая, в резултат на изтекли в публичното пространство записи на разговор между съдия Владимира Янева и друг магистрат (има се предвид съдия Румяна Ченалова - бел. ред.), в който се споменава за съществуването на “къща в Барселона", която "премиерът Борисов бил купил за любовницата си". В крайна сметка - резултат обаче нямаше.

Още по темата: 20 документа за перачницата "Барселонагейт": Гордиевият възел около банкянския врат се затяга със страшна сила
 

ЗАПЛАХИ

Георги Георгиев подчертава: "Ние поискахме премиерът да бъде отстранен от длъжност до приключване на разследването, за да не може да влияе на процеса - нещо, което бе отхвърлено".

Лидерът на “БОЕЦ”, който подаде сигнала до каталунската полиция, съобщава на френската полиция, че тези дни е получил заплахи срещу него и семейството му чрез няколко съобщения е Messenger. Георгиев, който е във Франция със съпругата си след трансплантация на бъбрек, казва в жалбата си, с която El Periodico се запозна, че някой му е изпратил съобщение, с което го заплашват. То гласи:

“Знаем къде се възстановява жена ти, тя е лесна мишена. Спрете дейността на сдружението или ние ще го направим."

Пред служителите на централното полицейско управление в Гренобъл Георгиев обясни, че заплахите са дошли след като се разбра за разследването, открито от Mossos d'Esquadra и Прокуратурата за борба с корупцията в Испания, което беше публикувано от El Periodicoна 21 февруари 2020 г. Лидерът на “БОЕЦ” приписва заплахите на обкръжението на българския премиер. В разговор с вестника от Франция, Георгиев обяснява:

"В една от заплахите, които получих, се заканват, че ще отвлекат жена ми  Децата ни са в България, а приятелите ми от сдружението се грижат за тях и ги пазят. Свикнали сме на заплахи и удари. Няма да могат да ни спрат! Ще продължим да се борим срещу мафията и корупцията. Вярвам, че гражданите и свободната преса са по-силни от мафията!

МАГАЗИНЪТ ВЕЧЕ ИМА НОВ СОБСТВЕНИК

Борисов отрече връзката си в този случай и отрече собствеността върху къщата Esplugues de Llobregat, където е живяла Борислава Йовчева. Българският премиер приписва информацията от El Periodico и започналото разследване в Испания срещу него на руските тайни служби.

Както вестникът вече съобщи, в същия ден на публикацията магазинът за дрехи, включен в предполагаемата мрежа за пране на пари - франчайз на Ермано Шервиньо (Ermanno Scervino), разположен на Paseo de Gracia - неочаквано бе затворен. Миналата сряда компанията за недвижими имоти, която управлява отдаването под наем на помещенията, в които, според докладите на Mossos бившият модел, възползвала се от него, упражнява "управление и контрол", потвърди пред El Periodico, че магазинът вече е с нов собственик.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.